Statkraft är ett av Europas största vattenkraftsföretag med totalt 245 verk, varav 54 ligger i Sverige. I portföljen finns några av de största vattenkraftverken, men också några av de minsta. De små kraftverken har hittills drivits enligt samma krav och regler som de stora anläggningarna och det har i flera fall lett till höga kostnader för den här kategorin.
För två år sedan stod Statkraft inför valet att antingen sälja av de små vattenkraftverken eller komma tillrätta med lönsamheten. Man valde det senare alternativet och det var då idén om att använda ny teknik föddes.
Eftersom många av de mindre vattenkraftverken ligger avsides har det hittills lett till långa bilresor, många gånger i dåligt väder, och när teknikerna kommit fram har de kanske insett att felet innebär att reservdelar behövs och har då behövt åka en gång till.
Ny digital plattform
Under slutet av 2021 inleddes därför arbetet med att ta fram en helt ny digital plattform, Smartplant Hydro, som skulle göra det möjligt att övervaka drift och underhåll av vattenkraftverk via ett webbaserat gränssnitt som nås från mobil eller dator.
Andreas Frid, som jobbar med digitaliseringskoordinering på Statkraft, blev teknisk projektledare för Smartplant Hydro och han knöt till sig ett antal experter.
– Vi bestämde oss för att ta hjälp av Sweco för att få input på tekniska lösningar. Vi tog även kontakt med experter inom bland annat telekom, molnplattformar och it-säkerhet och hade bra diskussioner. Nätverksarkitekturen var väl förberedd när vi kom igång med testerna, säger Andreas Frid.
Ivarsfors blev testbädd
Tidigt i projektet utsågs Ivarsfors vattenkraftverk – utanför Värnamo i Lagans övre del – till en testbädd för innovation. Hela anläggningen kopplades bort från Statkrafts ordinarie nät. På så sätt kunde olika idéer testas utan risk att övrig produktion stördes.
Ivarsfors är en nyrenoverad anläggning och en av de minsta Statkraft har. Den har en ny kaplanturbin, något som är extra intressant, eftersom kaplanturbiner finns i många av våra vattenkraftverk i Sverige.
Smartplant Hydro bygger på en innovationsstrategi med nya och vidareutvecklade it-lösningar som molntjänster, Internet of Things (IoT), AI, Machine learning, digitala tvillingar och nya kommunikationslösningar.
– Vi valde tidigt i projektet att satsa på molnlösningar från Microsoft Azure. I de här nya Azure-plattformarna finns redan en massa färdiga funktioner som man kan använda, till exempel IoT-applikationer. Det finns också integreringsmöjligheter och så är de skalbara, säger Johan Ander som fungerade som projektansvarig på Sweco och fortsätter.
–Vi kopplade upp oss mot det ordinarie styrsystemet i Ivarsfors kraftverk och kunde på så sätt få in mycket användbar data som vi kunde använda för att utveckla applikationen.
Felsökning med hjälp av mobilen
Med hjälp av Smartplant Hydro kan teknikern via sin mobil få en bild av hur läget ser ut på vattenkraftverket. Vad är det för problem? Vilka delar behövs? Kan vi vänta med att åka dit till morgonen efter? Det här leder både till att det blir säkrare för driftteknikern som inte behöver ge sig iväg i alla väder samtidigt som det sparar pengar för företaget.
Nu har Ivarsfors varit i gång i snart ett år med den nya applikationen. Statkrafts utvärdering av projektet är mycket positiv och nu diskuteras hur tekniken kan tas vidare.
– Vi går nu in i fas två av projektet. Det handlar om hur vi kan utveckla applikationen för prediktivt underhåll. Det är svårt att hitta en kostnadseffektiv lösning för små vattenkraftverk, säger Andreas Frid.
Nu har vi packat ihop allt till ett fungerande system, vilket gör att vi kan få mycket detaljerade larm- och händelselistor om vad som hänt och när.
Robothundar och drönare
Statkraft undersöker också hur en robothund eller drönare skulle kunna vara ett komplement till tekniken, till exempel för att minska onödiga resor, berättar Andreas Frid.
– En fjärrstyrd robothund är en ganska dyr lösning, men om man jämför med att ett teknikerteam måste åka långt så kan den spara pengar. I Ivarsfors kommer robothunden att testas i kombination med kameror. Vi testar också en digital tvilling, så det blir lite som ett tv-spel. Man kan till exempel klicka på ett skåp för att få information om vattenkraftverket.
Det är inte så avancerat, menar Andreas Frid:
– Vi har haft en massa bra och modern teknik inom Statkraft, men vi har inte kunnat använda den optimalt. Nu har vi packat ihop allt till ett fungerande system, vilket gör att vi kan få mycket detaljerade larm- och händelselistor om vad som hänt och när. Det gör det så mycket lättare att åtgärda problem ute på de avsides liggande vattenkraftverken.
Statkraft erbjuder nu andra företag i branschen att delta i utvecklingsprojektet. Nu är man till exempel på gång med spotprisoptimering för små anläggningar.
– Det här är ett utmärkt exempel på hur digitaliseringen kan användas för effektivisering. Även inom vindkraft och solel kan liknande applikationer med fördel användas för driftövervakning och effektivisering, säger Johan Ander.
Marie Kofod-Hansen