I december 2022 hölls FN:s konferens om biologisk mångfald i Montreal, där världens länder enades om ett nytt globalt ramverk och en strategisk plan för biologisk mångfald. Det nya globala ramverket innehåller mål som väntas bidra till att vända den negativa trenden för biologisk mångfald och till att stoppa utrotningen av djur och växter.
I linje med detta ramverk arbetar EU med en lag om restaurering av natur som har som mål att återställa naturen och ekosystemen till en god status. Syftet är att fastställa ett bindande mål på EU-nivå som innebär att medlemsländerna måste vidta effektiva restaureringsåtgärder som ska täcka minst 20 procent av EU:s land- och havsområden senast 2030.
I detta arbete har energiföretagen en viktig roll. Branschens viktigaste bidrag är kopplat till fysisk planering och förvaltning av infrastrukturprojekt, där man behöver stärka bevarandet av biologisk mångfald och förhindra förlust av värdefulla områden.
– Energibranschens huvudsakliga bidrag till de här målen är att skapa fossilfri energi. Den största utmaningen är att använda land- och vattenarealen på ett sådant sätt att vi gör så liten negativ påverkan som möjligt på den biologiska mångfalden, säger Raziyeh Khodayari som är ansvarig för biologisk mångfald på Energiföretagen.
23 åtgärdsmål
Förutom fyra tillståndsmål som ska uppnås till 2050 så innehåller ramverket dessutom 23 åtgärdsmål på kortare sikt. Ett av de viktigaste åtgärdsmålen handlar om att skydda 30 procent av jordens yta till havs och på land till 2030.
Det blir en stor utmaning att klara detta mål tror Raziyeh Khodayari, men hon menar att branschen kan bidra praktiskt på flera sätt, bland annat kring sina elnät.
– Det finns ett stort problem med invasiva arter som till exempel lupiner och parkslide. Här kan elnätsföretagen göra skillnad genom att försöka bekämpa dem, till exempel i kraftledningsgator och när stora mängder schaktmassor hanteras kring el- och fjärrvärmenät, säger Raziyeh Khodayari.
– Det behövs dock ökade ekonomiska incitament, till exempel för att skydda mindre naturmiljöer som ligger i anslutning till våra fjärrvärme- och kraftstationer.
Runt många anläggningar finns stora gräsmarker. Raziyeh Khodayari skulle gärna se att möjligheterna till naturvårdsavtal förenklas.
– Naturvårdsavtal med en avsättning på 50 år ska inte bara gälla skog utan även andra naturtyper. Då skulle gräsmarkerna kunna innehålla en större biologisk mångfald.
”Det behövs mer nationella medel”
Positiva insatser för att gynna den biologiska mångfalden görs av många energibolag. Om det hade funnits en möjlighet att ekonomiskt tillgodoräkna sig de insatser som görs hade ännu större arealer kunnat skötas, menar Raziyeh Khodayar.
– Det behöver tillsättas mera medel på nationell nivå för att Naturvårdsverket och länsstyrelserna ska kunna arbeta på bred front med de här frågorna. Verksamheter och företag behöver bidra, men det går inte att skjuta över för stor del för ansvaret på den privata sektorn. Det behöver också vara tydligt vad som gäller och vem som gör vad, säger Raziyeh Khodayari.
Under de senaste åren har Energiföretagen intensifierat insatserna för den biologiska mångfalden. Energiföretagen har till exempel ingått i ett internationellt projekt, Power plant study, tillsammans med Eurelectric. Power Plant visar hur energibranschen kan stödja naturen och återskapa den biologiska mångfalden genom integrerade projekt för förnybar energi.
Utbildar andra aktörer
Utbildning, kompetenshöjning och spridning av erfarenheter spelar en viktig roll, menar Raziyeh Khodayari. Energiföretagen har också erbjudit introduktionsutbildningar om biologisk mångfald: vilka krav som finns och hur de kommer att påverka energisektorn. Därtill anordnar man också webbinarier och möten om biologisk mångfald för olika målgrupper.
Ett exempel är ett webbinarium under hösten 2023 där Energiföretagen fokuserade på hur ökad kompetens hos fjärrvärmeföretagen kan bidra till biologisk mångfald vid köp och användning av bränslen. Skogsindustrierna och LRF bjöds in för att berätta om sin syn på biologisk mångfald och ge exempel på de åtgärder de tar och planerar. Flera webbinarier med liknande upplägg planeras för 2024.
Läs mer om det globala ramverket.
Marie Kofod-Hansen