I december 2023 beslutade riksdagen att anslaget till Yrkeshögskolan skulle öka med 15 procent på tre år. Och när Myndigheten för yrkeshögskolan i januari meddelade hur det framtida utbudet av utbildningar ser ut återfinns många av de nya utbildningarna inom teknik och energi.
– Inom driftteknik och vindkraft har det blivit en stor ökning utifrån ett tidigare förhållandevis litet utbud. Där har vi satsat extra på flera nya utbildningar, säger Karin Åkerman, omvärldsanalytiker på myndigheten.
Tre nya utbildningar inom vindkraft
Inom vindkraftsteknik finns 290 platser för start 2024, att jämföra med fjolårets 85 platser. För driftteknik finns det i år plats för 276 sökande, en ökning från förra årets 211 platser. Inom elkraftteknik blir det visserligen inga nya utbildningar, men något fler platser, från 630 platser till 679.
– Om vi börjar med vindkraft så är det tre nya utbildningar till vindkraftstekniker som har fått stöd i Umeå, Vilhelmina och Nynäshamn. Det är ett bra tillskott och jag hoppas verkligen att de kommer igång bra och kan etablera sig, säger Karin Åkerman.
– När det gäller driftteknik, som är mer mot kraft- och värmeproduktion i anläggning, är det också tre nya utbildningar. De är lite mer utspridda över landet, men inriktar sig på vätgas, kraft- och värmeproduktion och värme/vatten, cirkularitet.
Även de stora utbildningsinriktningarna elkraftstekniker och processtekniker växer ytterligare. Konstruktör av batterielektriska system och kvalitetstekniker inom batteritillverkning är också två helt nya utbildningar.
”Hoppas att intresset ska öka”
Ett dilemma är dock att intresset för utbildningarna inom driftteknik och vindkraftteknik tidigare år har varit lågt.
– Generellt sett är det ofta ett lägre söktryck på teknikutbildningar oavsett vilken utbildningsform det är. Men på de här två har det varit en väldigt hög andel som inte blivit tillsatta, säger Karin Åkerman.
Hur ska ni lösa det?
– Vi hoppas ju att intresset ska kunna öka i takt med att kunskapen om de här yrkesrollerna ökar i samhället. Här behöver alla hjälpas åt för att förklara vad det finns för jobbmöjligheter och medvetandegöra vad det finns för typer av olika utbildningar som leder till yrken inom energiområdet.
Hur ska ni nå ut med kunskapen?
– Vårt huvudsakliga uppdrag är att dela ut statsbidrag per studerande, men vi gör vad vi kan. Ibland genomför vi någon enstaka, generell drive eller skickar ut pressmeddelanden för att lyfta områden som grön omställning och vindkraft.
– Men marknadsföringen ligger ju på utbildningsanordnarna och branschen. Som till exempel tv-programmet Högspänning, ett branschinitiativ som jag hoppas är ett bra sätt att visa vad man gör när man jobbar inom energiområdet och därigenom öka intresset.
Vi har också ställt frågan till företagen om de kan erbjuda provanställning direkt efter slutförd utbildning, och det är flera som har sagt ja.
Branschutvecklad utbildning i Vilhelmina
En som inte tror det blir svårt att fylla platserna med hugade vindkraftsstudenter är Lars Gavelin, arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef i Vilhelmina kommun. Han är påfallande nöjd över att ha rott hem den nya yrkeshögskoleutbildningen till orten: en 18 månader lång utbildning till vindkraftstekniker.
– Vi lämnade in ansökan i juni till myndigheten för yrkeshögskolan. Och sen har vi ju väntat och väntat tillsammans med de här företagen att få komma igång. Så vi blev väldigt glada när vi gick i mål, säger Lars Gavelin.
Företagen han nämner är inte mindre än 14 till antalet, alla inriktade på vindkraft. Vilhelmina Lärcentrum har haft vindkraftsföretagen med sig redan från planeringsstadiet. På så vis har man kunnat utforma utbildningen efter branschens behov, och säkra upp att studenterna får de kunskaper som behövs när de kommer ut i arbetslivet.
– Vi har frågat företagen om de kan erbjuda provanställning direkt efter slutförd utbildning, och det är flera som har sagt ja.
Plats för 35 studenter
Utbildningen startar hösten 2024, med plats för 35 studerande. Flera teoretiska moment är på distans, men för laborationer och praktiska inslag krävs att de studerande är på plats.
Flera platser på just vindkraftsteknik har ju varit obesatta tidigare år. Hur tror ni att det kommer gå för er?
– Vi är optimistiska att vi kommer att fylla våra platser. Erfarenhetsmässigt vet vi att när man startar upp en ny utbildning så brukar det vara ett bra sug efter den. Vi har ju med oss 14 företag också. Det känner vi som både en styrka och trygghet när vi kör igång, säger Lars Gavelin.
Drygt 300 teknikutbildningar på YH
Här är alla teknikutbildningar inom Yrkeshögskolan. Bland annat finns 14 utbildningar med inriktning på vindkraft på Yrkeshögskolan
Jan Hallman