Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Sveriges största batteri invigdes i Landskrona
I måndags invigde det schweiziska energiföretaget Axpo sin första stora batterianläggning i Sverige. Den nya anläggningen, som för närvarande är störst i Sverige, är ansluten till Landskrona Energis elnät och har en kapacitet på 20 MW/20 MWh.
Inledningsvis kommer batteriet vara inriktat mot Svenska kraftnäts balansmarknader. Men i framtiden ska det även användas för att kapa effekttoppar i det lokala nätet och på så vis förhindra att Landskrona Energis abonnemangsnivå mot det regionala elnätet överskrids.
– Som ägare av det lokala elnätet är det verkligen tillfredsställande att vara med på installationen av denna anläggning. Samarbetet med Axpo, Landskrona stad och många andra inblandade i ett så viktigt projekt har varit väldigt smidigt, säger Johan Holmstedt, vd på Landskrona Energi.
2. Välbesökt solmässa i Jönköping
Under veckan var fullt ös på Elmiamässan i Jönköping. Då gick den första Elmia Solar av stapeln – ”Nordens nya mötesplats för solenergibranschen” som mässans eget motto löd. Drygt 3 000 besökare kom till solmässan under de tre dagarna och kunde kolla in 125 utställare som visade produkter och lösningar inom alltifrån solpaneler och växelriktare till energilagring och elbilsladdning.
Därtill var det ett välfyllt scenprogram med presentationer och debatter, med utgångspunkt från något av mässans tre teman: Framtidens energisystem, Säkerhet och Framtidens elnät och markanvändning. Här fanns även en poddscen med livesändningar från bland annat Elinstallapodden och Energistrategipodden.
– Det märks tydligt att mötesplatsen är efterlängtad och uppskattad, både bland besökare och utställare. Energin har varit hög och affärer har varit i fokus, säger Elin Rickardsson, mässansvarig för Elmia Solar, som nu börjar förberedelserna för nästa års mässa i början av februari 2025.
3. Första handslaget för stor e-metanolsatsning i Söderhamn
Den danska energiföretaget European Energy och Svea Vind Offshore planerar att bygga en e-metanolfabrik utanför Söderhamn. Under veckan har de tecknat en avsiktsförklaring för att köpa industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn.
E-metanolen, som tillverkas av förnybar el och koldioxid, kommer vara en viktig faktor för det ökade behovet av elektrobränslen inom framför allt fartygssektorn. European Energy ligger långt fram när det gäller e-metanol och bygger nu en anläggning Aabenraa i Danmark, som ska producera 32 000 ton e-metanol per år som bland annat ska gå till rederiet Maersk.
Den planerade anläggningen i Söderhamn väntas producera 100 000 ton e-metanol årligen om allt går i lås.
– Området har bra förutsättningar att få tillgång till det som behövs för storskalig e-metanoltillverkning, bland annat Svea Vind Offshores projektportfölj för ny grön elproduktion i närtid, detaljplanerad industrimark och vatten, säger Jürgen Jacoby, senior projektutvecklare på European Energy, i ett pressmeddelande.
– Samarbete snabbar på omställningen, möjliggör nya arbetstillfällen och stärker konkurrenskraften för hela Gävleborgsregionen, säger Mattias Wärn, medgrundare till Svea Vind Offshore.
Satsningen kräver dock mycket el för att producera grön vätgas, och investeringarna i havsvindkraft i Söderhamn är i farozonen då det finns ett stort motstånd mot havsvindkraften i kommunen. Nyligen meddelade Söderhamns kommun att man ska genomföra en tredje folkomröstning om havsvindkraftens vara eller inte vara efter ett folkinitiativ. Invånarna har tidigare sagt nej medan kommunfullmäktige sagt ja. Fortsättning följer.
4. Så blev elåret 2023 – uppdelat per elområde
I veckan publicerade Energimyndigheten den officiella elstatistiken för 2023. Vi har redan tidigare skrivit om detta då Energiföretagen presenterade preliminära siffror redan i början av året.
Här kan vi till exempel se att Sveriges elanvändning, exklusive förluster, under 2023 var den lägsta sedan 1990 – 135 TWh (en minskning med 2 procent sedan 2022). Samtidigt minskade elproduktionen med 4 procent till 163 TWh.
Men var producerades denna el?
I sitt material gör Energimyndigheten en intressant uppdelning per elområde (tabell nedan). Här kan man till exempel notera att mer än hälften av elen i SE 4 (Skåne) kommer från vindkraft medan vattenkraften givetvis dominerar i de nordliga områdena (SE3 och SE4). Och kärnkraften levererar majoriteten av elen i SE3 (Stockholm). Man kan också notera kraftvärmens centrala betydelse i söder med 24 procent av all elproduktion.
Noterbart är också den låga produktionen i SE4, endast 11 TWh, vilket bara motsvarar cirka 15 procent av användningen i området. Så det bör onekligen finnas utrymme för mer elproduktion i södra Sverige, till exempel havsbaserad vindkraft. Och här finns ju också stora planer inom ramen för Skånes effektkommission.
5. Anna Borg skärper tonen om havsvindkraft
På tal om havsvindkraft kan vi slutligen notera att Vattenfalls vd skärper tonen i en intervju i Dagens Nyheter. Här uppmanar hon regeringen att ta krafttag för att stötta utvecklingen av vindkraften – både på land och till havs.
– För havsvinden handlar det om hjälp med anslutningen, för landbaserad vind om att ge kommunerna incitament att säga ja, säger Anna Borg i intervjun.
Vattenfall har fått tillstånd att bygga på den svenska delen av Kriegers Flak men inget beslut är fattat än.
– När vi byggde den danska delen av Kriegers Flak stod danska staten för anslutningen till fastlandet. Motsvarande gäller i de andra länder vi investerat i. Men så är det inte i Sverige, vi sticker ut och det är inte bra.
Anslutningen står för ungefär 30 procent av den totala investeringskostnaden så därför har kalkylen för vindkraftsaktörerna ändrats.
– För mig är det självklart. Svenska kraftnät har ett statligt monopol på stamnät och ska därför erbjuda anslutning till vindkraftverk till havs, säger Anna Borg till DN.
Johan Wickström