Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Fjärrvärme och hybridsolceller i nyskapande energilösning i Råbylund
I Råbylund i utkanten av Lund växer ett nytt bostadsområde fram med en ovanligt innovativ energilösning. Den består av många komponenter: fjärrvärme, värmepump, värmemagasin i ackumulatortankar, batterilager, solceller med el och hybridsolceller med både el och termisk värme.
Bakom lösningen står Kraftringen som tidigt i processen fick i uppdrag att ta fram en lösning för de 367 lägenheterna i de två första etapperna, som båda snart är färdiga. En grundförutsättning var dock att energianvändningen maximalt fick uppgå till 42 kWh/kvadratmeter och år (snittet för flerfamiljshus i Sverige ligger på cirka 125 kWh/kvm och år).
– Vi är mycket stolta över projektet. Vi har designat anläggningen från grunden och kombinerat olika energikällor på nya sätt för att på så vis kunna skapa ett riktigt effektivt energisystem, säger Jon Svärd, energiexpert på Kraftringen, i en presskommentar.
Styrsystemet gör så att det alltid är den mest gynnsamma energikällan som används.
– Det unika är den sammansatta energilösningen där hybridsolceller levererar både el och termisk energi från solen. Den termiska energin hämtas även om solen inte lyser eftersom panelerna värms av omgivande lufttemperatur, säger Jon Svärd.
Joel Sandler, projektutvecklare på Magnolia Bostad, som drivit projektet på uppdrag av Heimstaden tror att vi kommer se fler liknande projekt framöver.
– Den här energilösningen hade för bara fem år sedan känts som en utopi, särskilt för flerbostadshus. Jag är säker på att Råbylund kommer vara ett bra referensprojekt framöver och att energilösningen kommer att vara standard i de flesta nyproducerade flerbostadshus inom de kommande fem åren, säger Joel Sandler.
2. Jämtkraft lanserar timpris med tak
Ett timprisavtal med tak låter som en motsägelse. Men i veckan meddelade Jämtkraft att man lanserat just ett sådant avtal – där kunderna får ta del av de riktigt låga elpriserna men slipper oroa sig för pristopparna.
Det nya avtalet fungerar som ett timprisavtal men med ett tak på 80 öre (exklusive skatter, moms etc). Så även om spotpriset på elbörsen skjuter i höjden blir det aldrig dyrare än 80 öre/kWh. För att klara den ekvationen lägger Jämtkraft på ett högre påslag per kilowattimme jämfört med det vanliga avtalet – påslaget ligger på 11 öre/kWh.
– Vi har anpassat oss efter elmarknadens utveckling de senaste åren, med stora prissvängningar och oberäkneliga priser. Vi har haft stor respekt för den oro som funnits efter förra vinterns extrema prischocker. Den oron vill vi möta och dämpa, säger Moa Alexandersson, privatkundsansvarig på Jämtkraft, i en kommentar.
Kunderna i Åre, Krokom och Östersund får förtur till att teckna det nya avtalet. Efter ett par månader utvidgas möjligheten även till kunder utanför ägarkommunerna, men bara inom prisområde 2.
3. Svenskarna behöver mer information för att ställa om
Den gröna omställningen kräver att konsumenterna ändrar beteende, enligt många forskare. Men en majoritet av de svenska energikonsumenterna, 60 procent, gör redan vad de kan för att vara hållbara. I stället tycker de att staten och energibolagen har huvudansvaret för den gröna omställningen.
Detta visar en ny undersökning som konsultföretaget EY släppte i veckan: EY Energy Transistion Consumer Insights. Här undersöks synen på energi och klimat i 21 länder – varav 1 000 av respondenterna bor i Sverige.
Undersökningen visar även att 40 procent av svenskarna är villiga att betala ett högre pris för hållbara tjänster och varor. Men samtidigt är kunskapen relativt låg – 39 procent har inte tillräcklig kunskap om vilka beteenden och investeringar som skulle göras deras hushåll mer hållbart.
– Trots ett stort fokus på hållbarhet, både medialt och bland företagen, har konsumenterna svårt att navigera bland alla alternativ och termer. Det krävs därför ett ännu större kundfokus för energibolagen för att göra det lättare för konsumenten att välja klimatsmart, säger Christian Grauers, ansvarig rådgivare inom EY Sverige, i en kommentar.
4. Svea Solar erbjuder tjänstepaket för smarta hem
Under hösten lanserade Svea Solar sina virtuella kraftverk som består av de anläggningar som företaget installerat: solceller, hembatterier och elbilsladdare. Nu går företaget vidare och lanserar ett nytt tjänstepaket med syfte att göra investeringen i solenergi mer lönsam. Inledningsvis handlar det om tre tjänster – Sun Rewards, Sun Savings och Sun Care.
Med Sun Rewards samlas kunders batterieffekt i de virtuella kraftverken där de är med och balanserar elnätet. Med Sun Savings styrs energiflödet, för att säkerställa att elen används när den behövs mest och kostar som minst. Sun Care är den tjänst som ska skapa mer trygghet med produktionsövervakning och service.
– Nu kan privatpersoners solcellsanläggningar bli en integrerad del av deras smarta hem. De maximerar investeringen och bidrar samtidigt till ett mer effektivt energisystem, säger Richard Ahlebrand, Sverigechef på Svea Solar.
5. Ellevio rekordinvesterade under 2023
Vid den här tiden på året börjar årsredovisningarna dimpa ned successivt. Under torsdagen (den 22 februari) presenterade Ellevio sitt bokslut för 2023. Företaget, som har närmare en miljon elnätskunder, fick in drygt 8,2 miljarder kronor i intäkter under året.
Men pengarna lär behövas. Bara under 2023 investerade Ellevio 3,7 miljarder kronor i sitt elnät, vilket är rekordmycket. Bland årets större investeringar kan man notera förstärkningen av 130 kV-ledningen mellan Munkfors och Kil, den första etappen av det nya ställverket vid Värtan i Stockholm och sluttampen av det decennielånga jätteprojektet med en 400 kV-kabel mellan Beckomberga och Bredäng.
Men nu ska företaget öka takten ytterligare och räknar med en investeringsnivå på 7 miljarder kronor per år 2027. Och det krävs nog med tanke på att samhällets totala investeringar i elnät fram till 2045 beräknas bli 945 miljarder kronor, enligt Ellevios egen elnätsrapport från 2023.
– Ellevio har en omfattande investeringsplan och kommer öka takten rejält de kommande åren. Men flera saker måste falla på plats om vi ska kunna förverkliga samhällets behov, framför allt handlar det om kortare tillståndsprocesser för nya elnät och en pålitlig regleringsmodell, säger Johan Lindehag, vd för Ellevio, i en kommentar.