Vattenfall fortsätter planeringen av ny kärnkraft på Väröhalvön vid Ringhals. I juni 2022 startade Vattenfall en förstudie för att utreda förutsättningarna för att ta minst två små modulära reaktorer (SMR) i drift vid Ringhals under första halvan av 2030-talet.
Förstudien, som blev klar vid årsskiftet, har gett värdefulla insikter enligt Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall:
– Vi har landat i att vi ser goda möjligheter att bygga ny kärnkraft på Väröhalvön, men att det är för tidigt att välja reaktortyp. Ambitionen att ha en första reaktor i drift första halvan av 2030-talet kvarstår, säger Desirée Comstedt i en presskommentar.
Lokalt samråd
Som nästa steg kommer Vattenfall under våren 2024 att bjuda in till ett lokalt samråd samtidigt som man fortsätter dialogen med leverantörer och utvärderingen av reaktorteknik och leveransmodeller.
En viktig slutsats i förstudien är att platsen på Väröhalvön vid Ringhals bedöms vara lämplig för ny kärnkraft, men att den har ytmässiga begränsningar i form av ett naturreservat och ett Natura 2000-område.
– Området på Väröhalvön rymmer 3-5 SMR-reaktorer motsvarande 1,5 GW, eller en storskalig reaktor, naturreservatet begränsar ytterligare kapacitet. Vi tittar nu närmare på vad en inverkan på naturreservatet skulle ha för konsekvenser eftersom vi vill ha möjlighet att bygga fler än en storskalig reaktor, alternativt fler än 3-5 SMR, för att kunna nyttja lärandeeffekter fullt ut på platsen, säger Desirée Comstedt.
Kan utnyttja existerande infrastruktur
Förstudien har också visat att lokaliseringen intill det befintliga kärnkraftverket vid Ringhals i övrigt ger goda möjligheter att samutnyttja existerande infrastruktur såsom nätanslutning, kylvattentunnlar och en hamnanläggning. Det är också hög acceptans för kärnkraft hos allmänheten i regionen och det finns goda möjligheter att fortsätta bygga upp kärnkraftskompetens vid Ringhals.
En annan viktig slutsats i förstudien är att det krävs någon typ av statlig riskdelning för att det ska vara möjligt för affärsdrivande företag att investera i nya reaktorer.
– I ett kärnkraftsprogram där man bygger flera reaktorer i tät följd kan man dra nytta av erfarenheter, vilket minskar kostnaden för de efterföljande reaktorerna. Någon aktör behöver dock ta risken med de första reaktorerna, och risk kostar. För att det ska vara möjligt att bygga kärnkraft till en kostnad kunderna är villiga att betala är det därför mycket positivt att regeringen utreder hur en riskdelningsmodell kan se ut, säger Desirée Comstedt.
Tre olika tillståndsprocesser
För att få tillstånd att bygga nya kärnreaktorer krävs i huvudsak tre prövningar:
– Prövning enligt kärntekniklagen (Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), regeringen)
Vattenfall förbereder en ansökan till SSM.
– Prövning enligt miljöbalken (Mark- och miljödomstolen, kommunen, regeringen)
Vattenfall inledde under våren 2023 förberedande arbeten för en miljökonsekvensbeskrivning, bland annat fältstudier och markundersökningar. Under våren 2024 planeras ett lokalt samråd att genomföras.
– Prövning enligt plan- och bygglagen (kommunen)
Vattenfall lämnade i november 2023 in en ansökan om planbesked till Varbergs kommun för ändring av detaljplanen på Väröhalvön. Detta är en del av prövningen enligt plan- och bygglagen.
Källa: Vattenfall