För tredje året i rad presenterar Kraftkvinnorna sin rapport över hur det står till med jämställdheten i energibranschen. Totalt 290 företag ingår i granskningen, som är baserad på offentliga data från SCB och företagen själva. Undersökningen baseras på fyra kriterier: andelen kvinnliga styrelseordförande resp vd, könsbalansen i bolaget samt könsbalansen i styrelsen.
Totalt 27 bolag utmärker sig som jämställda energibolag och hamnar på kraftkvinnornas gröna lista. Av dessa uppnår två företag, Svenska kraftnät och Svea Vind Offshore, maxpoängen 3 (se uträkningsbedömning i ruta).
Det är ungefär lika många bolag som tidigare år som platsar på den gröna listan, men vissa har tillkommit och några har fallit bort. Bland bolagen finns en stor spridning i storlek och geografisk hemvist.
– Det här visar att man inte behöver vara en stor aktör för att klara jämställdheten. Vilket bolag som helst kan göra det, säger Karin Jönsson, ordförande för Kraftkvinnorna och till vardags ansvarig för Public affairs-frågor på Statkraft.
Oförändrad könsbalans
Ett par av parametrarna i undersökningen är relativt oförändrade. När det gäller könsbalansen totalt i bolagen har den kvinnliga andelen ökat marginellt, från 24 till 25 procent, medan andelen kvinnor i styrelserna har ökat från 23 till 24 procent.
De vanligaste vd-namnen i energibolagen
Anders 15
Johan 12
Peter 8
Björn 8
Martin. 7
Erik 7
Anna 7
– Men på vissa punkter har det dock blivit betydligt sämre. Andelen kvinnor som är styrelseordförande har minskat från 16 till 10 procent. Även andelen kvinnor på vd-posterna har minskat, från 15 till 13 procent, säger Karin Jönsson.
– En annan tråkig trend är att bolagen som inte har fått en enda poäng är en växande kategori. Det gäller 60 procent av bolagen och av dessa saknar en tredjedel helt kvinnor i styrelsen.
Man måste hantera jämställdhetsfrågan på samma sätt som andra frågor på beslutande nivå.
Statliga bolag går i bräschen
Det finns dock ljuspunkter i undersökningen. En sådan är att det i år för första gången finns en kategori med jämställda styrelser, nämligen de statliga bolagen som i snitt har 44 procent kvinnor i sina styrelser (jämställd könskvot definieras som 40-60 procent kvinnor).
– Vi har sett den trenden på senare tid. Statliga ägare har haft den här frågan i fokus, säger Karin Jönsson.
Det typiska energibolaget
– En styrelseordförande som heter Johan.
– En vd som heter Anders
– En styrelse som består av 6 män och 2 kvinnor.
– En styrelse vars medelålder är 56 år.
– 75 procent män som medarbetare.
Sämre ser det ut i de privata och kommunala bolagen, som står för den stora delen av bolagen.
Inför valet 2022 valde Kraftkvinnorna att jobba aktivt med frågorna kring styrelsetillsättning, och föreningen såg här en möjlighet till förändring då de politiskt valda styrelserna ofta byts ut i samband med val.
– Men det blev snarare tvärtom, en klar försämring i de kommunala bolagen. Här missade man en chans till förändring. Och det är en stor besvikelse.
Om inte energibranschen klarar att rekrytera fler kvinnor kommer omställningen inte att lyckas.
Tappat i fokus
Men ni har ju jobbat med de här frågorna under lång tid nu, hur kommer det sig att det backar nu?
– Det är svårt att säga. Men den här frågan har nog tyvärr tappat i fokus under senare tid. Nu behöver vi en diskussion med branschen om detta. Vi hoppas att det här blir en signal till branschen och beslutsfattare att agera, säger Karin Jönsson.
För att vända utvecklingen krävs det medvetna beslut, menar hon:
– Det här faller inte på plats av sig själv. Det kräver fokus på frågan och att man agerar medvetet och resolut. Det är svårt att tänka att ett företag skulle hantera andra affärsmål på liknande sätt. Man måste hantera jämställdhetsfrågan på samma sätt som andra frågor på beslutande nivå.
Och frågan är extra viktig just nu, menar Karin Jönsson:
– Vi som andra branscher skriker efter kompetens och tävlar med andra sektorer om de bästa talangerna. Om inte energibranschen klarar att rekrytera fler kvinnor kommer omställningen inte att lyckas.
Kraftkvinnornas gröna lista
Svea Vind Offshore
Svenska kraftnät
Bjäre Kraft
Charge4Go
Energiförsäljning Sverige
GodEl
Gotlands Elnät
Gotlands Energi´
Härjeåns Nät
Kalmar Energi Elnät
Kalmar Energi Värme
Kristinehamns Elnät
Lerums Energi
Nacka Energi
Piteenergi
Piteenergi Handel
Staffanstorp Energi
Sundsvall Elnät
Tekniska Verken I Linköping
Telge Energi
Trollhättan Energi Elnät
Umeå Energi
Vara Energi
Vattenfall Eldistribution
Västerbergslagens Elnät
Västerbergslagens Energi
Österlens Kraft
Kriterier för Kraftkvinnornas gröna lista
Jämställd könskvot, 40–60 % = 1 p
Jämställd könsbalans i bolaget, 40–60 % = 1 p
Kvinnlig vd och/eller styrelseordförande = 1 p
Företag med minst två poäng kvalar in på Gröna listan.
Johan Wickström