Det var den 1 januari 2021 som det nya stödet för grön teknik infördes för hushåll, det vill säga skatteavdrag för solceller, batterilagring och laddboxar. För batterilagring gällde att hushåll fick 50 procent av kostnaden för material och arbete.
Efter en trög start 2021 satte batteriinstallationerna igång på allvar 2022 (se faktaruta) och ökade än mer 2023. Totalt har drygt 55 000 hushåll nu fått stöd för batterinstallationer sedan det infördes, för totalt cirka 1,8 miljarder kronor.
Intresset för batteriinstallationer har förstärkts av möjligheten att hushållen kan tjäna pengar på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader. De säljer då sin effekt via aggregatorer, företag som samlar ihop effekt och budar ut den på marknaden. Men vid årsskiftet uppdaterade Skatteverket villkoren för batteristödet: för att få avdraget får batterierna enbart användas för hushållets egen användning och inte för till exempel nätbalansering på stödtjänstmarknaden.
Stor oro bland aktörerna
Regeländringen har skapat stor oro bland villakunder och energiaktörer.
– Det är ytterst få batterier som används så ensidigt. Batterierna kommer i så fall inte ens användas på vintern. Skatteverket har dessutom gjort en uppenbart felaktig lagtolkning. Den plötsliga förändringen följer inte avsikten med lagstiftningen – att främja den gröna omställningen och stärka villaägarnas motståndskraft mot höga elpriser. Här behöver politikerna skapa tydlighet, säger Anna Werner, vd på Svensk solenergi.
– Energilager är en extremt viktig del i framtidens energisystem. Svenska batterier kommer nu inte användas på bästa möjliga sätt. Detta är dåligt utnyttjande av småhusägarnas och statens resurser eftersom batteriernas fulla potential inte kommer utnyttjas.
Svensk solenergi ser hellre att stödnivåerna sänks successivt än att batterierna tillämpningsområden blir färre, menar Anna Werner som nu bett om möten med såväl finansministern som Skatteverket för att diskutera frågan.
Varberg Energi satsar på flex
På Varberg Energi har man satsat stor på att lansera flexmöjligheter även för privatkunder med hjälp av till exempel hembatterier.
Henrik Näsström, marknadschef på Varberg Energi, har viss förståelse för Skatteverkets agerande då tanken med batterierna var att de skulle styras lokalt, för att öka egenanvändning av solelsproduktion och kapa effekttoppar.
– Det är synd att bara låta batteriet budas utåt, men samtidigt har jag överseende för marknadskrafterna. Om man får mer betalt för att erbjuda frekvensbalansering och erbjuda elprisarbitrage än vad man får för att använda batteriet lokalt i sin fastighet så bör ju nyttan vara större där i en fungerande marknad, säger Henrik Näsström.
– Att nu Skatteverket väljer att täppa till det här hålet genom att låta det gröna avdraget gälla för kunder som enbart använder batteriet lokalt känns såklart fel och går inte i rätt riktning för att möta den elektrifiering som står för dörren.
Motstridiga signaler
Han menar även att det är förvirrande att Skatteverket samtidigt administrerar ”60-öringen” som går ut till privata solcellsägare som väljer att mata ut elen på nätet istället för att lagra den i sitt batteri.
–Här blir det inte riktigt tydligt för mig huruvida man som privatperson blir uppmanad att använda solelsproduktionen lokalt i fastigheten eller mata ut den på nätet.
Varberg Energi har hela tiden haft ambitionen att låta kunden välja själv hur hen vill använda sitt batteri.
– Vårt samarbete med Ferroamp och Ntricity handlar om att kunderna både ska kunna använda batteriet lokalt i fastigheten och buda ut tillgänglig effekt mot elsystemet. Ju mer kunden väljer att låta batteriet jobba lokalt med desto mindre effekt finns tillgängligt utåt, men det optimala läget ligger nog i att använda batteriet både lokalt och externt – beroende på prisläget och systembehovet, säger Henrik Näsström som tror att frågan kommer att omprövas och att det kommer en korrigering på sikt
Våra system för smart styrning ökar användningen av egenproducerad el, som lagen föreskriver, och skapar andra nyttor för både ägaren och elsystemet.
"Absurd tolkning"
En av branschaktörerna som gynnats av den snabba batteriutvecklingen är företaget Checkwatt vars affärsidé är att aggregera energiresurser, som till exempel batterier, och sälja dem på stödtjänstmarknaderna.
– Det är en absurd tolkning att man får bara får använda batteriet till att lagra egenproducerad el, och det är inte i enlighet med det som står i lagen. Men lagen borde ändå förtydligas, säger Dan-Eric Archer, vd på Checkwatt.
– Våra system för smart styrning ökar användningen av egenproducerad el, som lagen föreskriver, och skapar andra nyttor för både ägaren och elsystemet.
Han säger att Checkwatt inte drabbas så hårt eftersom de har så många olika kundsegment, men att väldigt många andra aktörer hamnar i farozonen.
– Det är många företag som bygger villasystem och för dem är det allvarligt. Det kan leda till en rad konkurser och att tusentals personer kan förlora jobbet.
Men behöver det vara ett så stort stöd för batterier när det ändå är så lönsamt?
– Nej, egentligen inte. Man får gärna sänka stödet och avveckla det helt på sikt. Men det allvarliga är de motstridiga budskapen som Skatteverket skickar ut och som skapar en så stor osäkerhet i hela branschen, säger Dan-Eric Archer.
– Skatteverket har lovat att återkomma i frågan inom två veckor och vi utgår från att de kommer justera sin skrivning så att den ligger i linje med lagen.
Tekniken har sprungit förbi lagstiftningen eftersom dagens batterier blivit smartare – men det är i så fall en fråga för regering och riksdag.
Förtydligat lagens intentioner
På Skatteverket har många personer hört av sig för att höra om vad uppdateringen innebär.
– Vi har bara förtydligat lagens intentioner. Det är väldigt tydligt att lagstiftaren inte hade någon annan idé än att stödet kulle användas för att lagra egenproducerad el. Det är därför reduktionen är så hög, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Samtidigt påpekar hon att lagskrivningen härrör från 2016 då de första batteristöden infördes. Samma formuleringar används när stödet gjordes om 2021,
– Tekniken har sprungit förbi lagstiftningen eftersom dagens batterier blivit smartare och då kan drivkrafterna ha ändrats. Men det är i så fall en fråga för regering och riksdag, och vi har påtalat situationen för Skatteverkets ledning, säger Pia Blank Thörnroos.
Vad händer för alla som redan fått avdrag?
– Vi ska komma med ett rättsligt ställningstagande den 26 januari men generellt jobbar vi framåtsyftande. Vi vill få det rätt framåt, säger Pia Blank Thörnroos.
Hon menar att detta är en lagstiftningskonflikt i grunden och rekommenderar branschaktörer att söka förhandsbesked via Skatterättsnämnden.
– Då är det överklagbart till högsta förvaltningsdomstolen och då kan vi få ett prejudikat att gå efter, säger Pia Blank Thörnroos.
Skatteavdrag för batteriinstallationer
2021 66 milj kr
2022 453 milj kr
2023 1 286 milj kr
Den budgeterade summan för batteristödet när det infördes låg på 13 miljoner kronor per år.
Källa: Skatteverket
Johan Wickström