Frågan om elmarknadens utformning har stötts och blötts länge nu. Marknaden har i princip fungerat på samma sätt sedan avregleringen 1996. Men efter de senaste årens prissvängningar har många aktörer efterfrågat en översyn.
Nu tillsätter regeringen en utredning med syfte att utveckla elmarknaden och skapa förutsättningar för investeringar i mer elproduktion. Utredare blir Bo Diczfalusy med lång erfarenhet av energifrågor, bland annat från Regeringskansliet, IEA och som kanslichef för Energikommissionen.
– Utredaren ska analysera och föreslå hur den svenska elmarknaden kan utvecklas och regleras för att öka leveranssäkerheten och skapa långsiktiga planeringsförutsättningar. Det är hög tid att fossilfria kraftslag får marknadsersättning för de nyttor som de bidrar med, sa energi- och näringsminister Ebba Busch när hon presenterade utredningsdirektiven.
Tre huvuddelar
Utredningen ska bestå av tre huvuddelar: hög leveranssäkerhet och långsiktiga planeringsförutsättningar; förtydligat systemansvar; samt avveckling av anvisade elavtal.
En viktig utgångspunkt blir att införa EU:s nya elmarknadsdirektiv som klubbades i december. Bland annat ger man här möjlighet att införa så kallade dubbelriktade prisskillnadskontrakt (CFD-kontrakt) som garanterar en viss nivå på elproducenternas intäkter om de fått statliga stöd. Även så kallade PPA-ar – bilaterala avtal mellan elproducenter och elkonsumenter till ett fast pris – ska stödjas enligt EU.
– Vi behöver mer långsiktiga planeringsförutsättningar. Utredningen ska därför se hur långsiktiga prisavtal och prissäkringsinstrument kan tas fram. Den ska också se om det går att utveckla PPA-marknaden och om och på vilket sätt CFd-er kan införas, säger Ebba Busch.
– Utredaren ska samordna sitt arbete med finansdepartementet och den utredning om riskdelning av kärnkraftens kostnader som också pågår nu. Han ska även utvärdera stödtjänstmarknaden och kapacitetsmekanismen.
Utvidgat systemansvar
Bo Diczfalusy ska även titta på hur systemansvaret för elsystemet kan förtydligas. Enligt EU:s regler ska alla länder ha en systemansvarig aktör för överföringssystem och distributionssystem.
– Men dessa termer har aldrig införts i svensk rätt. Istället har vi använt begreppen transmissionsnätföretag och distributionsnätföretag. Den styrningen har inneburit att vi byggt elnät istället för elsystem. Vi behöver en tydligare ansvarsfördelning för elsystemet, säger Ebba Busch.
Regeringen vill även avskaffa systemet med anvisade elavtal, det vill säga när elkunder inte gör ett aktivt val. Dessa avtal leder till högre elpriser och mindre aktiva elkunder så därför ska utredaren föreslå hur systemet kan avvecklas och hur sårbara kunder ska kunna ges möjlighet till avtal.
Hela elmarknaden kommer kräva stora investeringar. Därför är det viktigt att skapa stabila regler som gör att investerare kan ge sig in här.
Tufft uppdrag
Bo Diczfalusy ser fram emot uppdraget även om han började lite skämtsamt på presskonferensen:
– En hastig blick på direktiven är tillräckligt för att vem som helst ska tacka nej till uppdraget. Men det här så spännande frågor att de överväger alla svårigheter, sade Bo Diczfalusy.
– Hela elmarknaden kommer kräva stora investeringar. Därför är det viktigt att skapa stabila regler som gör att investerare kan ge sig in här.
Bo Diczfalusy kommer nu börja med att upprätta ett sekretariat och börja ta kontakt med aktörer på energiområdet.
En av dessa lär vara Energiföretagen, som länge efterfrågat en översyn av elmarknadens utformning.
– Det här är en central fråga för att lyckas med en snabb utbyggnad av elsystemet, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen.
– Dagens elmarknad räcker helt enkelt inte till för att driva på de investeringar som nu behövs för att möta samhällets ökande elbehov och nå klimatmålen. Vi kommer självklart att bistå utredaren i hans arbete på alla sätt vi kan.
Utredningen ska vara klar senast den 25 april 2025. Här är direktiven till utredaren.