Det är svårt att hinna med att rapportera mer utförligt om allt som händer i energivärlden. Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Luleå Energi satsar 73 miljoner på en batteripark
Luleå Energi har nu beslutat att bygga Norrbottens första batteripark Parken kommer ha en effekt på 12 MW och en lagringskapacitet på 12 MWh. Luleå Energi investerar totalt 73 miljoner i anläggningen, som kommer levereras av Svea Solar och beräknas stå klar hösten 2024.
– Med hjälp av batterierna kommer Luleå Energi kunna bidra till att stötta balansen i elnätet lokalt, regionalt och nationellt. Batterierna ger möjlighet att parera väderberoende kraftproduktion som sol och vind, samt kapa effekttoppar i systemet, säger Sofia Antonsen, chef Utveckling Luleå Energi.
2. Skatteverket gör förtydligande om batteristöd
På tal om batterier: Under början av januari kom Skatteverket med en uppdatering om stödet till batteriinvesterinar för hushåll. För att få avdraget får batterierna enbart användas för hushållets egen användning och inte för till exempel nätbalansering på stödtjänstmarknaden, skrev Skattverket på sin hemsida. Regeländringen skapade oro bland många aktörer.
Under torsdagen (den 25 jan) kom Skatteverket med ett förtydliagande: för att få skattereduktion, 50 procent, ska batteriet ”uteslutande eller så gott som uteslutande användas till att lagra den egenproducerade elen”. Beslutet ska tillämpas från 2024 och framåt och drabbar alltså inga av de 55 000 hushåll som redan fått stöd. Hur regeländringen påverkar den framtida investeringslusten bland privatpersoner återstår att se.
3. Klartecken för energidelning i Tamarinden
Energimarknadsinspektionen har nu gett klartecken till energilösningen i den nya smarta stadsdelen Tamarinden i Örebro som är under utveckling och som vi tidigare skrivit om.
Tamarinden har beviljats undantag från kravet på nätkoncession. Området ska i huvudsak försörjas av ett lokalt elnät med solceller och batterilösningar där byggnaderna ska kunna producera, lagra och dela energi med varandra. Utvecklingen av Tamarinden bygger på ett nära samarbete mellan Örebro kommun, ÖrebroBostäder (Öbo), ett antal byggaktörer samt Eon.
– Beslutet från Energimarknadsinspektionen innebär ett paradigmskifte. Beslutet ger förutsättningar som inte bara ger byggnader smarta förmågor – utan en hel stadsdel banar nu väg för sättet att bygga energismart på riktigt, säger Jonas Tannerstad, chef el- och automation på Öbo.
4. Två nya svenska vindkraftsrekord
Under söndagen, 22 januari, satte vindkraften två nya produktionsrekord: för en enskild timme och för ett helt dygn. Vindkraften stod detta dygn för 46 procent, eller 259,3 GWh, av Sveriges elproduktion och 55 procent av den el som användes i Sverige. Samma dag slog vindkraften även produktionsrekord för en enskild timme: mellan kl. 11 och 12 producerades 12,3 GWh. Elpriset var under detta dygn desamma i alla fyra elprisområden och pendlade mellan 6 och 38 öre per kWh.
– Vintern är den bästa årstiden för vindkraften och står för 60 procent av vindkraftens årsproduktion. Det är också då elen behövs som mest, säger Erik Almqvist, elnät och elmarknad, Svensk Vindenergi.
5. Kraftsamling för Skånes elnät
Effektkommissionen i Skåne bildades 2021 för att skapa rätt förutsättningar för elektrifieringen, då regionens självförsörjningsgrad på el är endast 15 procent. Nu kommer arbetet drivas vidare i tre olika grupper, där nätutbyggnad blir en central del.
I veckan har fyra aktörer startat samarbetet Skånes effektkommission NET (Nätutbyggnad Effektivt Tillsammans). I samarbetet ingår Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne, Svenska kraftnät och Eon. Målet är att underlätta och möjliggöra bygget av nya kraftledningar i Skåne fram till 2035.
– Ska vi rusta Skåne och Sverige för framtiden krävs dialog och förståelse för varandras behov. Därför är vi på Svenska kraftnät glada att vi idag kan presentera denna gemensamma avsiktsförklaring, säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör på Svk.
En av de stora regionala nätaktörerna är Eon:
– Att verka för en snabbare och mer omfattande utbyggnad av elnätskapacitet i Skåne är en stor och strategiskt viktig investering för Eon De senaste tio åren har Eon investerat cirka 30 miljarder kronor i elnäten, säger Martin Höhler, vd Eon Energidistribution.
Johan Wickström