När Anna Öhberg började på Axpo 2012 var det ganska lugnt på elmarknaden. Axpo är ett schweiziskt företag som är specialiserat på produkter och tjänster för energiföretag, bland annat som balansansvarig aktör.
Anna Öhbergs jobb var att för sina kunders räkning, till exempel elhandelsföretag, hålla koll på elförbrukning och elproduktion och skicka in prognoserna till Svenska kraftnät varje dag så att balansen i elsystemet kan upprätthållas.
– Idag är den här uppgiften betydligt mer komplex. Det är så många fler parametrar att ta hänsyn till, säger Anna Öhberg när vi ses på företagets svenska huvudkontor i Malmö.
Det var när hon kom tillbaka från mammaledigheten 2021 som marknaden började ta fart på allvar. Under sommaren 2021 började priserna sakta gå upp, sedan satte Ryssland igång att strypa gaskranarna under hösten och så kom Ukrainainvasionen i februari 2022. Det ledde till en storskalig bränslekris i Europa, som kombinerades med dålig hydrologi, brist på fransk kärnkraft och lite vindkraftsproduktion under sommaren.
– Det peakade i augusti 2022 med oerhört höga elpriser. Men sedan dess har det fallit tillbaka. Jag tycker att marknaden har hanterat krisen väldigt bra. Förbrukningen av el och gas sjönk kraftigt, säger Anna Öhberg.
Mer volatil marknad
Parallellt har utvecklingen av förnybart accelererat. Sol- och vindkraft har vuxit kraftigt i hela Europa vilket också medfört en volatil marknad, med en kannibaliseringseffekt: ju mer det blåser, desto mindre lönsamt.
– Det är en betydligt mer volatil marknad. Holland är ett bra exempel – de har haft negativa priser mitt på dagen varje helg sedan första helgen i april till följd av solelen, säger Anna Öhberg.
– Under morgontimmarna på vardagarna går priset ofta upp en bra bit över 100 euro som en följd av lägre produktion och högre förbrukning.
Och solproduktionen i kontinental-Europa påverkar i allra högsta grad Sverige. De så kallade ankkurvorna har blivit allt vanligare på elmarknaden med minuspriser mitt på dagen som sedan går upp när solen går ned. Och dessa priser exporteras vidare till södra Sverige (SE4). Samtidigt kan det ändras fort när det blir vindstilla – då sticker priserna upp.
Även i Sverige ökar solelen kraftigt. Anna Öhberg tar fram en presentation där man kan se att Sverige kommer ha 25 TWh solel till 2035 om ökningstakten är 30 procent per år och 100 TWh om ökningstakten är samma som idag.
– De volatila priserna är här för att stanna. Det här kommer att eskalera tills man blir bättre på att lagra energi, säger Anna Öhberg.
Idag är det stora investeringar i batterier men de deltar nästan enbart på stödtjänstmarknaderna.
– Batterierna är inte optimerade för att lagra mer el än det som motsvarar cirka en timmes förbrukning, vilket begränsar deras möjligheter att effektivt flytta energi mellan timmar med låga och höga elpriser. Men jag tror att den här utvecklingen kommer – vi ser redan nu tendenser till det på kontinenten.
Det är inte bara den förnybara energin som leder till fler timmar med negativa elpriser – även kärnkraften gör det:
– Tyskland hade fler negativa timmar när de hade kärnkraft och en av anledningarna är att det är svårare att stänga ned med kort varsel. 2023 hade Finland och Sverige flest antal timmar med negativa elpriser.
Den vanliga dagen före-marknaden kommer kräva mer intelligens för att läsa av dessa nya beteendemönster.
Fler timprisavtal framöver
Idag jobbar Anna Öhberg som portföljansvarig och ger råd till sina kunder och hjälper dem att hantera affärer, till exempel att säkra elpriser i rätt tid. Bland kunderna finns många elhandelsföretag.
Efter elpriskrisen 2022 tog många företag bort fastprisavtalen, men nu är de tillbaka på många håll.
– Det är bra att fastprisavtalen är tillbaka, men det är viktigt att de är konstruerade så att man kan lägga över risken på kunderna.
På sikt tror Anna Öberg att timprisavtalen kommer öka. Det blir också mer transparent och tydligt för alla parter, menar hon.
– Samtidigt ställer den här utvecklingen krav på att energiföretagen utbildar kunderna, så att de kan undvika de vanligaste fallgroparna.
Alerta aktörer påverkar marknaden
Många kunder är dock redan idag medvetna om elmarknadens funktion. Kombinationen volatila elpriser och alerta aktörer kan också påverka marknaden i nya riktningar.
– Säg att nyheterna slår upp att priset går upp till 3 kronor nästa dag – då drar ju många ner förbrukningen. Den vanliga dagen före-marknaden kommer kräva mer intelligens för att läsa av dessa nya beteendemönster, säger Anna Öhberg.
För vindkraftsproducenter innebär prisbilden också utmaningar.
– Det gäller att arbeta aktivt med prissäkring, men inte prissäkra för mycket. Man ska agera när man kan fånga in lönsamhet på en prissäkring men se till att inte prissäkra hela produktionen, eftersom det kan finnas perioder med lite vind och höga spotpriser, säger Anna Öhberg som hjälper sina kunder med att sluta PPA-avtal, det vill säga bilaterala avtal mellan elproducenter och elkonsumenter till ett fast pris.
– Idag säljer aktörer ett slags baseload baserat på normalproduktion, men det gäller att inte sätta den fasta nivån för högt. Vindkraftsparken Markbygden är ju ett exempel på att det kan gå illa då. Att jobba med prissäkringar är inga problem så länge du inte säkrar för stor andel.
Dagliga omvärldsspaningar
En liten joker när det gäller elpriserna är ursprungsgarantierna för förnybar el. De var uppe i 10 euro per MWh under 2022, men är nu nere på 1-2 euro/MWh igen. Men på sikt skulle dessa priser kunna gå upp, i takt med ökade hållbarhetskrav.
– Användningen av ursprungsgarantier skiftar mellan olika länder, vilket gör det mer komplicerat. Men intresset för grön el skulle kunna driva på den här marknaden.
Efter 12 år på sin tjänst krävs det fortfarande dagliga omvärldsspaningar och analyser för att Anna Öhberg ska kunna prestera på topp. Det går inte att slå sig till ro när man jobbar med elmarknaden, tycks det.
– Det är väldigt viktigt att vara påläst och hänga med i alla förändringar. Jag lär mig nya saker hela tiden, säger hon.
4 tips till energiaktörer på en alltmer volatil marknad
Stora variationer i spotpris leder till ökade profilkostnader – minska risken mot slutkund genom att anpassa ert produktutbud.Arbeta aktivt med prissäkring för att få ett mer förutsägbart pris.Var beredd på att volatila priser leder till ändrade beteendemönster efter spotpris med lägre förbrukning vid höga priser och vice versa, vilket större krav för att fånga upp rätt pris.Den snabba marknadsutvecklingen ökar kraven på kunskap – se till att förmedla denna kunskap till era kunder.
Johan Wickström