Norra Sverige har i dag ett överskott på billig elproduktion, vilket inte är fallet i de södra delarna av landet. Det råder också drastiska skillnader i hur mycket och vilka typer av energiintensiva investeringar som planeras i olika delar av Sverige, där den kommande produktionen av fossilfritt stål i Norrland sticker ut extra mycket.
Dessa skillnader i vad energiomställningen ser ut att innebära för invånare och företag i olika delar av Sverige har gett upphov till en allt hårdare debatt mellan olika landsdelar om vilka projekt som borde bli av eller i varje fall hur mycket stöd de borde få från staten.
Hur kan man då göra för att få den gröna omställningen att hända utan att skapa osunda konflikter? Det var temat för ett välbesökt seminarium – ”Spelar norra och södra Sverige i samma lag” – på Arena Energi i Almedalen som arrangerades av Uniper. I panelen fanns representanter för H2 Green Steel, Luleå Energi, Uniper, Sydsvenska Handelskammaren samt Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Bekymmer över retoriken
Lina Håkansdotter, ansvarig för hållbarhet på H2 Green Steel, uttryckte visst bekymmer över retoriken då den kan leda till att omställningen tappar fart, i och med att investerare vill placera i länder där det råder politisk stabilitet.
Flera paneldeltagare framhöll dock att det är bra att frågorna debatteras, men Johan Svenningson från Uniper hävdade att anledningen till att frågan på sistone hettats till i grunden har att göra med att Sverige misskött sitt elsystem.
– Om elsystemet förvaltats bättre hade det varit mycket lättare att etablera nya industrier och genomföra energiomställningen, och spänningarna mellan olika delar av landet hade varit mindre, sa Johan Svenningson.
På frågan om vad man kan göra åt situationen nu var flera av paneldeltagarna, bland andra Luleå Energis vd Malin Larsson, inne på att man inte kan vänta på politikerna i Stockholm, utan att arbetet för att stärka elsystemet behöver ske ute i regionerna.
– Vi jobbar stenhårt för att hitta optimeringar i systemet, och jobba med flexibilitet och restenergier. Det gäller att vi jobbar på även i norra Sverige – vi kan inte sitta lugnt i båten och vänta, sa Malin Larsson.
Det är hälsosamt att ha en livlig debattkultur. Men när man debatterat en fråga ett tag är nästa steg att fatta ett beslut och gå vidare.
Skrota elområdena
Det sades också att det i dagsläget redan finns ett flertal lokala forum där energisektorn och industrin redan diskuterar den här typen av frågor, och att mycket konstruktivt arbete sker där. En specifik åtgärd som både företrädarna för H2 Green Steel och Sydsvenska Handelskammaren nämnde var dock att skrota systemet med elområden.
– Och så måste det förstås byggas jättemycket ny elproduktion i södra Sverige, sa Lina Håkansdotter.
Bland politikerna som deltog i debatten försvarade Socialdemokraternas Fredrik Olovsson de ambitiösa industrietableringarna i Norrland och sade att Sverige måste våga ta risker för att inte bli omsprungna.
Sverigedemokraternas Jessica Stegrud uttryckte mer försiktighet och sade bland annat att Sverige måste vara redo att bromsa vissa av projekten om de skulle visa sig inte fungera.
Dags att gå vidare
I sitt avslutningstal framhöll Johan Svenningson vikten av att makthavare tar omställningsdebatten på allvar och att det är viktigt att man agerar istället för att bara prata.
– Det är hälsosamt att ha en livlig debattkultur. Men när man debatterat en fråga ett tag är nästa steg att fatta ett beslut och gå vidare. Så att man inte hamnar i att de olika sidorna låser sig i sina positioner och ingenting händer. Där har Sverige tyvärr hamnat snett tidigare, sa Johan Svenningson.
Se hela debatten.
Linus Olin