Samarbetsorganisationen SKGS gör regelbundna kartläggningar av industrins elbehov. Under våren 2023 kom en tidigare prognos som visade att den svenska industrin behöver 70 TWh mer el redan till 2030.
I denna nya uppdaterade rapport senareläggs behovet på 70 TWh fram till 2032 på grund av kapacitetsbrister i elförsörjningen. Men i rapporten undersöks även utvecklingen till 2035 och då ser man att elbehovet ökar med 88 TWh till totalt 133 TWh/år (vilket kan jämföras med Sveriges totala elanvändning idag på cirka 140 TWh).
Utvecklingen bransch för bransch
Nästan hälften av den industriella elanvändningen 2035 kommer gå till vätgasproduktion. Så här ser utvecklingen ut bransch för bransch fram till 2035:
- Stål- och metallverk ökar från 7 till 42 TWh per år, främst genom att vätgasen ersätter fossila bränslen i produktionen av fossilfritt stål och järnsvamp.
- Kemiindustrier, raffinaderier och elektrobränslen ökar från 5 till 38 TWh/år. Tyngdpunkten ligger på bränsleproduktion, där grön vätgas blir en central del.
- Gruvnäringen, inklusive jord- och stenindustrin, ökar från 5,1 till 10,9 TWh. Förutom elektrifiering av gruvindustrin ingår även CCS (koldoxidinfångning och lagring) i cementindustrin.
- Massa- och pappersindustrin ökar från 17,9 till 24,3 TWh/år, där bio-CCS (infångning och lagring av biogen koldioxid) blir en central del som ökar elbehovet.
- Teknikindustrin ökar från 5 till cirka 12 TWh, där det i huvudsak är batteritillverkning som står för det ökade elbehovet.
För att klara industrins växande elbehov krävs en årlig utbyggnadstakt om 3-5 TWh fram till 2035, enligt rapporten. Men det finns en viss oro bland många industriföretag att kapacitetsbrist kan fördröja elektrifieringen.
– De enorma satsningar som nu görs i norra Sverige riskerar att försenas och i värsta fall gå om intet om utbyggnadstakten i kapacitet i både nät och produktion är för låg. Det här handlar om samhällskritisk infrastruktur. Industrin behöver mer el och den måste vara stabil, till konkurrenskraftiga priser och dessutom fossilfri, säger Maria Sunér, vd, Svemin.
Ladda ned rapporten här.
SKGS
– SKGS står för Skogen, Kemin, Gruvorna och stålet. SKGS arbetar med den svenska industrins energifrågor och är ett samarbete mellan branschorganisationerna Skogsindustrierna, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, SveMin och Jernkontoret.
– Industrin sysselsätter 180 000 personer direkt och indirekt och står för en nettoexport på 155 miljarder kronor och omkring 290 miljarder kronor i sammanlagt exportvärde.
Johan Wickström