I april 2024 klubbade regeringen igenom en ny form av nationell yrkesutbildning på gymnasial nivå. Med den här nya typen av yrkesutbildning för vuxna hoppas man kunna locka flera till branscher där arbetskraft saknas. De utbildningsområden som är aktuella är bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik samt naturbruk.
De nya nationella yrkesutbildningarna ska ge teoretisk förankring i kombination med praktiska färdigheter så att eleverna direkt efter examen kan söka jobb i den nya yrkesrollen.
Ett av företagen som tagit fram en nationell yrkesutbildning är Göteborgs tekniska college (GTC) I höst startar de en utbildning för distributionselektriker, där det finns en stor efterfrågan både lokalt och nationellt. En distributionselektriker arbetar med infrastrukturfrågor inom energiförsörjning, i praktiken innebär det till exempel att åtgärda akuta fel, underhålla transformatorstationer och klättra i elstolpar.
Företagen har medverkat
Utbildningen har tagits fram på uppdrag av energibolagen i Göteborgsregionen: Göteborg Energi, Vattenfall, One Nordic, Nordion energi, Falkenberg Energi, Mölndalenergi, Kungälvenergi, Nätkraft Borås och Ale el.
– De medverkande företagen har varit med och beslutat om stort och smått. De har formulerat upplägg, lämnat förslag på vilka förkunskaper som krävs och vilka moment som bör finnas med i utbildningen, säger Andrea Palmberg, verksamhetsledare på GTC.
Utbildningen är ett år lång där teori varvas med praktik på företag.
– Vi har investerat i ett träningsområde utomhus där vi byggt upp ett överskådligt lokalnät med alla ingående komponenter, till exempel ett tiotal elstolpar där olika typer av praktiska färdigheter kan tränas upp, berättar Andrea Palmberg på GTC.
De medverkande företagen erbjuder också praktikplatser, vilket varit ett problem tidigare, enligt Andrea Palmberg.
– Det kan vara en utmaning för företagen att ta emot praktikanter om man har brist på personal och kanske just på den kompetens som krävs för att handleda elever. Nu står vi i ett bättre läge när vi vet att vi kan ordna praktikplatser till alla som söker till den här utbildningen.
Vänder sig till kvinnor
Det är fortfarande övervägande killar som söker den här typen av utbildning, men GTC försöker bryta trenden och vänder sig till kvinnor i olika satsningar på mässor och i annonser. På GTC:s hemsida finns också en intervju med en tjej som gått en liknande utbildning till distributionselektriker nyligen.
– Det är ett spännande yrke. Visst finns det en del tunga moment, men man jobbar ju i team, så att man kan hjälpas åt. Många väljer det här jobbet för att man får vara mycket ute. Med den här utbildningen blir du verkligen eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Andrea Palmberg.
Den här typen av utbildning kan också passa bra om man vill omskola sig. Det finns ett så kallat omställningsstudiestöd som man kan söka för att vidareutbilda sig till ett nytt yrke om man är mellan 27 och 62 år.
Svårt att locka sökande
Det är dock inte helt lätt att locka sökande till tekniska utbildningar, berättar Andrea Palmberg.
– Vi ser en trend att ansökningar till tekniska utbildningar går ner, oklart varför. Det är ju ofta spännande jobb och i många fall välbetalda. Vi står redo och hoppas att vi får in tillräckligt många sökande så att vi kan dra igång i höst, säger hon.
Energiföretagen ser positivt på regeringens initiativ till den nationella yrkesutbildningen.
– Det behövs en långsiktighet och resurser som möjliggör för utbildningsanordnare att investera i utrustning och lokaler så att de kan ge yrkesutbildningar av god kvalitet för vuxna. Detsamma gäller inom gymnasieskolan, där branschskolan var en viktig rekryteringsbas, säger Lena Heldén, expert utbildning och kompetensutveckling på Energiföretagen.
– Det är viktigt att det byggs upp en långsiktig samverkan med företag och arbetsgivare i branschen och att vi får till utbildningar inom områden som är efterfrågade av branschen.
Läs mer om utbildningen här.
Marie Kofod-Hansen