Seminariet arrangerades av det norska vindkraftsutvecklingsbolaget Deep Wind Offshore, som har två stora ansökningar om havsvindparker (totalt 6 GW) på regeringens bord. Deltog gjorde även representanter för Ellevio, Hitachi Energy, samt konsultbolaget ELS Analysis.
Knut Vassbotn, vd för Deep Wind Offshore, sade att man i Sverige i jämförelse med Norge har ett för ensidigt fokus på el när man diskuterar havsbaserad vindkraft. Man missar ofta att diskutera hur mycket pengar energislaget kan omsätta, och hur många arbetstillfällen detta i sin tur har potential att generera, om svenska företag framgångsrikt slår sig in i leverantörskedjorna.
Som exempel presenterade han företagets uträkningar kring ett exempelprojekt på 1 GW, motsvarande cirka 35 miljarder svenska kronor i kapitalkostnad. Där bedömer man att svenska värdekedjor skulle ha potential att ta cirka 11,5 miljarder kronor av kakan, om man fokuserar på området. Främst handlar det om att svenska företag i så fall skulle vara leverantörer inom områden som exempelvis substruktur, internkablar, exportkablar, och hamnar.
– Sverige har en stor och sofistikerad tillverkningsindustri och ni har god potential att göra mer inom havsbaserad vindkraft om ni väljer att satsa på det, sade Knut Vassbotn.
Risken är att Sverige fastnar i diskussioner om kärnkraft och vindkraft och optimal struktur medan andra länder springer ifrån oss och säkrar upp råmaterial.
Politisk polarisering
Paneldeltagarna diskuterade faktorer som idag hämmar utvecklingen inom svensk havsbaserad vindkraft, där den politiska polariseringen kring kraftslaget pekades ut som en bromskloss.
– Det pågår många intressanta utredningar om vindkraft nu men jag är orolig över om den politiska uppbackningen finns där, sade Elin Akinci, analytiker på ELS Analysis.
– Osäkerhet skrämmer bort näringsliv och investerare. Många utländska investerare betraktar Sverige som en högriskmarknad just nu. Det kanske inte är en bild som så många svenskar känner igen sig i men så är det. Många andra länder erbjuder mycket bättre förutsättningar för kraftslaget idag.
Efterlyser långsiktiga spelregler
Sten Trolle från Hitachi Energy berättade mer om bolagets svenska planer, då man i fjol landade Sveriges största exportorder någonsin, kopplad till havsvindparker utanför Tyskland och Nederländerna. I paneldiskussionen efterlyste flera deltagare att politiken prioriterar upp frågan och ser till att skapa tydligare och bättre långsiktiga spelregler för kraftslaget, samt bygger ut nödvändig infrastruktur som vägar, järnvägar och hamnar.
– Kapitalet finns där, men tiden och förutsättningarna är där det skaver, sade Kristofer Fröjd från Ellevio.
– Risken är att Sverige fastnar i diskussioner om kärnkraft och vindkraft och optimal struktur medan andra länder springer ifrån oss och säkrar upp råmaterial, leverantörskedjor och kompetens, fortsatte han.
Stålverken och batteritillverkarna har varit bra på att konkretisera vad deras expansionsplaner innebär i antal nya jobb på olika orter. Det borde vi också göra.
Många nya jobb
Knut Vassbotn avslutade seminariet med att återvända till att den svenska vindkraftssektorn borde vässa sin retorik.
– Stålverken och batteritillverkarna har varit bra på att konkretisera vad deras expansionsplaner innebär i antal nya jobb på olika orter. Det borde vi också göra. Vindkraft har potential att generera många arbetstillfällen i Sverige. Både i form av installationer och drift och underhåll, sa Knut Vassbotn.
Linus Olin