Ända sedan kriget började i februari 2022 har de ryska bombningarna av delar av energiinfrastrukturen – vattenkraft- och värmekraftverk, kraftnät och gaslager – haft en förödande inverkan på hela det ukrainska samhället. I miljonstaden Charkiv i nordöstra Ukraina är striderna extra hårda. Alla tre stora kraftverk i staden är utslagna efter kraftiga bombanfall i slutet av mars och början av april.
– Vi har redan tappat 8 GW el, som vi nu arbetar med att återbygga upp. Men återuppbyggnadsarbetet kompliceras av bristen på olika delar – maskiner och komponenter – som ofta inte är tillgängliga i Ukraina och inte kan tillverkas snabbt, säger Ukrainas biträdande energiminister Mykola Kolisnyk.
Han uppmanar därför energiföretag och andra industriaktörer i Europa att se över sina lager med maskiner och andra aggregat för energiproduktion och distribution.
– Det kan röra sig om något äldre modeller som inte längre används eller är olämpliga eftersom de inte längre uppfyller miljökraven, men vi kan ha användning för det. Vi arbetar redan med regeringar i många länder på detta område, inom ramen för The Electric Energy Matchmaking Forum, tillägger han.
En del av Europas energimarknad
Mykola Kolisnyk framhåller att de ryska attackerna mot energiinfrastrukturen i själva verket är riktade mot civilbefolkningen och är terrordåd som bryter mot internationella lagar och konventioner med målet att ”uppnå en total blackout” i Ukraina.
Han konstaterar dock att Ukraina, trots kriget och den svåra situationen, fungerar som en del av den europeiska energimarknaden när det gäller el, olja och gas. I mars 2022 kopplades det ukrainska elsystemet till nätverket av europeiska eloperatörer Entso-E.
– Idag är vi anslutna till Europa genom elförbindelser med Polen, Slovakien och Rumänien. Och vi deltar i den europeiska elhandeln. Om möjligt säljer vi el vid lunchtid, när vi har överskott, och köper den på kvällen när den inte räcker till, säger Mykola Kolisnyk.
Vi vill decentralisera elproduktionen och skapa ett nätverk av mindre enheter – ett sådant system blir mer motståndskraftigt mot bombning och beskjutning.
Mykola Kolisnyk betonar också att alla återuppbyggnadsarbeten har tydliga mål.
– Vi vill decentralisera elproduktionen och skapa ett nätverk av mindre enheter som kommer närmare konsumenterna. Ett sådant system blir mer motståndskraftigt mot bombning och beskjutning, säger han.
Det andra målet är att producera mer förnybar el.
– Idag är sol- och vindenergin relativt välutvecklad i Ukraina, även om många vindkraftverk i södra Ukraina, nära Svarta havet, för närvarande är under rysk ockupation, säger Mykola Kolisnyk.
– I framtiden kommer vi även att satsa på produktion av el från biogas. Ukraina har en stor jordbrukssektor, så det finns betydande möjligheter här.
Oberoende av rysk gas
Redan 2016 blev Ukraina oberoende av rysk naturgas. Idag baseras gasförsörjningen på egen produktion.
– Vi har det bäst utvecklade nätverket av gasledningar i Europa och de största naturgaslagringsanläggningarna i Europa, på 31 miljarder kubikmeter. Även här försöker vi diversifiera genom att bygga mindre lagringsanläggningar, för att försvåra ryssarnas bombning och beskjutning, säger Mykola Kolisnyk.
– Vid behov importerar vi en viss mängd naturgas genom sammanlänkningar med Polen. Oftast är detta naturgas från Norge.
Genom att attackera och förstöra energiinfrastrukturen, särskilt i västra Ukraina, attackerar Ryssland också Europas energisystem.
Samtidigt går rysk naturgas fortfarande genom Ukraina till centraleuropeiska länder som Slovakien, Ungern och Österrike.
– Vi är inte intresserade av detta, men vi fortsätter transitering eftersom dessa länder bad oss att göra det, säger Mykola Kolisnyk.
Ryssarna bombar även gaslagringsanläggningar och gasledningar.
– Det har hänt att de bombat och förstört gasledningar som transporterar deras egen gas. Detta är en del av deras mycket cyniska politik – att visa att Ukraina är opålitligt och att Europa direkt borde importera rysk gas, säger Mykola Kolisnyk.
– Med andra ord: genom att attackera och förstöra energiinfrastrukturen, särskilt i västra Ukraina, attackerar Ryssland också Europas energisystem.
Uppmuntrar utländska investeringar
Utländska investeringar har funnits i den ukrainska energisektorn under lång tid, särskilt när det gäller förnybara energikällor som sol, vind och biogas.
– Vi är mycket glada över dessa investeringar och vill uppmuntra utländska intressenter att investera mer, särskilt i den västra delen av Ukraina, säger Mykola Kolisnyk.
Och det handlar inte bara om bistånd till Ukraina, utan också om affärer, påpekar Kolisnyk. El producerad i västra Ukraina kan säljas både i Ukraina och exporteras till EU-länder.
– Idag är den bästa tiden för sådana investeringar. De bästa platserna och möjligheterna ges till dem som kommer först, framhåller Mykola Kolisnyk.
Elproduktion i Ukraina (2023)
– Kärnkraft: 48,7 TWh
– Kol: 20,7 TWh
– Vattenkraft: 11,8 TWh
– Kraftvärme 9,0 TWh
– Sol- och vindkraft 5,8 TWh
Total produktion: 96,8 TW
Källa: greendealukraina.org
Tadeusz Rawa