Den politiskt obundna organisationen Ung Företagsamhet har sedan starten 1980 utbildat över en halv miljon svenska gymnasieelever i entreprenörskap genom så kallade UF-företag.
– Forskning visar att elever som har drivit UF-företag klarar sig bättre i yrkeslivet. Eleverna har mellan sju och tolv procent högre lön och löper mindre risk för arbetslöshet. Sannolikheten att de startar ett företag är 20 procent högre än för andra elever, säger Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet.
Inspirerande karriärresa
Ett postivt exempel på UF:s betydelse är Ida Norström, grundare och vd för Energy Effective Solutions, som började sin entreprenörsbana 2017 med att starta UF-företaget Elservice UF. 25 år gammal är hon nu med och formar framtidens energibransch – en karriärresa som kan inspirera andra ungdomar, menar Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet.
– Ida har gjort en imponerande resa som är inspirerande att följa och som visar vilken inverkan UF-företagandet kan ha på elevernas framtid.
Och intresset för UF-företagande ökar märks på antal deltagande elever. Under läsåret 2023/24 har 38 824 gymnasieelever startat UF-företag, vilket är en ökning med 1 770 elever mot föregående år och nytt rekord.
– Det är upp till respektive skola att avgöra vilka elever som får starta ett UF-företag. Våra regionala kontor har länge arbetat systematiskt med att fler ska få möjlighet till detta, inte minst elever inom el- och energiprogrammen vilket nu har givit resultat.
Alltfler UF-företag inom energiområdet
Iår är det 1 168, drygt 20 procent, av gymnasieeleverna på Sveriges el- och energiprogram som driver ett UF-företag, vilket är en ökning med 14 procent mot föregående år.
– Eleverna inom el och energi har inte erhållit alla certifikat när UF-företagandet genomförs, men vi ser flera innovativa affärsidéer, ofta med fokus på hållbarhet, säger Tove Jarl.
Pierre Eklund