Diamanter är en flickas allra bästa vän”, skaldade syntbandet Lustans Lakejer en gång i tiden. Även hos Telge Nät uppskattar man ädelstenen, dock inte i sin mest skimrande form. Här är det i stället i form av en diamantsåg, vars klinga går ner en halvmeter i marken och på sin väg framåt tar sig genom stockar och sten och den mest svårtuggade tjäle.
I höstas testade Telge Nät och entreprenören Jirvelius för första gången proceduren med diamantsågen i samband med att man skulle lägga ner en elledning och fiber söder om Hökmossen utanför Södertälje.
– Vi skulle lägga ner kabel på en sträcka av tre mil och en tredjedel körde vi med diamantsågen. Det enda problemet var vägtrummorna. Då fick vi göra en deal med vägföreningarna om att när en trumma låg grunt och var gammal så fick vi såga sönder och byta den, säger Håkan Thulin, som är projektledare på Telge Nät.
Första gången med elledningar
Enligt honom har fiber lagts ner på samma sätt, men det har aldrig tidigare skett med elledningar.
– Det här var det första gången någonsin, i hela världen egentligen, som man lägger el så här. Klingan gjorde ett spår som var 50 centimeter djupt, och sen låg tre ledare, en fiber- och en jordlina i det här spåret. Fyllningshöjden skulle egentligen varit lite större men vi valde att köra på detta nu.
Håkan Thulin säger dock att om man vill fortsätta lägga el på det här sättet så går det att ordna fram en större klinga, så kablarna kan läggas ännu djupare.
Det var dock inte en helt lätt resa att göra från idé till utförande.
– På kontoret var vissa för, medan andra var emot. Särskilt de som har varit med länge i gamet är ofta lite negativa till nya saker. De sa att det aldrig skulle gå, sen när det gick bra sa dom ”vänta två år så får vi se”. Men efter ett halvår har inga problem uppstått, så det ser bra ut, säger Håkan Thulin.
Två personer gör jobbet
Proceduren är ganska enkel, det behövs bara två personer för att utföra arbetet. En sitter i traktorn som drar sågklingan, och en som matar på med kabel och sedan täcker skåran med en speciell sand. Sen krattas ytan platt, och knappt inget syns av ingreppet.
– Det här projektet var väldigt problematiskt och svårgrävt. Det var så mycket berg överallt, 40 meter berg på vissa ställen. Men nu behövde vi inte gräva runt eller spränga nåt, vi bara körde. Klingan tar sig igenom vad som helst.
Vi hade fått fälla väldigt många träd om vi schaktat på traditionellt vis.
Om det skulle bli kabelbrott är det lite svårare att åtgärda, men inte så mycket, enligt Håkan Thulin.
– Man får suga bort sanden så man ser kabeln, och sen spräcka på sidorna så man kan göra en skarvgrop i berget. Det blir lite mer komplicerat, men hade man inte gjort så här så hade man fått göra all sprängning från början.
Även ekonomiskt är det fördelaktigt.
– I det här projektet har det blivit mycket billigare. Framför allt slapp vi träd- och stubbrytning. Vi hade fått fälla väldigt många träd om vi schaktat på traditionellt vis. Sen blev det också mycket mindre miljöpåverkan, i och med att inga lastbilar behöver åka fram och tillbaka med sand eller massor. Inte heller behövdes några avstängningar.
Kan fungera även i stadsmiljö
Det enda som ställde till det var att trafiken på de smala vägarna inte kom förbi. Traktorn tuffar på i promenadtakt, så när någon kom med bil på en sträcka där det var för trångt att köra om fick de parkera vid vägkanten och få skjuts hem. Bilen kunde då hämtas senare på kvällen, berättar Håkan Thulin.
Än så länge har man inte testat att testa metoden i asfalt i stadsmiljö, men i princip så skulle man kunna göra på samma sätt som när fiber grävs ner, säger han.
– Om man gör det i stadsmiljö, då är det mycket mer i backen. Så man får hålla koll på ledningskartor så man inte sågar sönder nåt. Fast å andra sidan så gräver man ju ner fiber i stan hela tiden, så jag tror på att prova i asfalt också, säger Håkan Thulin.
Jan Hallman