En kylig vårdag möts vi på Nordic Energy Office på Rue de la Sience i Bryssel. Här sitter Julia Lindholm i väntan på ett av dagens möten.
– Det är viktigt att vi i de nordiska länderna gemensamt gör vår röst hörd, eftersom det nordiska energisystemet skiljer sig från andra delar av Europa, säger Julia Lindholm som jobbat som Energiföretagens representant i Bryssel i drygt två år.
På kontoret sitter Nordenergi, det formella samarbetet mellan de nordiska föreningarna för energibranschen: Finsk Energi, Fornybar Norge, Green Power Danmark, Samorka - Icelandic Energy and Utilities och Energiföretagen (SwedeEnergy).
Målet med dagens möte för Nordenergi är att ”checka läget”. Det handlar om att diskutera gemensamma positioner, men också ge ett tillfälle att lyfta olika frågeställningar och berätta om viktiga energihändelser i det egna landet.
Regelbundna avstämningar
Representanten från Island, Finnur Beck, berättar om vulkanutbrottet på Reykjaneshalvön. Det är gripande att höra om insatserna från energibolagen för att rädda elförsörjningen och om slukhål som öppnat sig och dragit ner personal, om människor som måste lämna sina hem i Grindavik för att aldrig kunna återvända.
De här avstämningarna sker regelbundet och är viktiga för samarbetet. Ett exempel på gemensamt arbete är de handlingsplaner som Nordenergi tar fram. Det handlar om strategiska planer för vilka frågor som ska lyftas, till exempel elmarknadens fundamentala betydelse.
– Vi har en relativt väl fungerande marknad i Norden, den vill vi värna om. Vi förespråkar också fossilfri energi till ett bra slutkundspris. De nordiska länderna sticker ut lite här, eftersom det finns möjlighet och politisk vilja att bygga upp förnybar energi utan stora subventioner. Många länder i Europa är beroende av stora subventioner, så det här är något som vi ofta behöver förklara, säger Julia Lindholm.
Nästa punkt på dagens möte för Nordenergi är att ta fram prioriterade punkter inför mötet med Eurelectric, en paraplyorganisation för alla energiföretag i Europa. Energi- och klimatfrågor är i hög grad internationella frågor och därför blir det här samarbetet allt viktigare.
Eurelectric är en viktig röst för elbranschen i Europa, alltså inte bara för länderna inom EU, berättar Julia Lindholm.
– Inom Eurelectric finns många viljor, vi väljer våra strider. Just nu är det viktigaste för Energiföretagen att jobba för att klimatambitionen måste hållas. Vi kan visa att klimatambitioner inte behöver vara skadligt för konkurrenskraften.
För många är det lite av en aha-upplevelse att det faktiskt finns möjligheter att informera och påverka politikerna i Bryssel.
Tycker om att sammanföra människor
Arbetet i Bryssel handlar om att ha insikt i hur energiföretagens situation kan påverkas av de förslag som behandlas i EU.
– Det är viktigt att beslutsfattare på EU-nivå känner till hur kommande lagstiftning kan komma att påverka det svenska energisystemet. Det kan vara ett ganska tufft jobb för lagsiftare att ha insyn i alla marknader eftersom förutsättningarna inom EU är så olika, säger Julia Lindholm.
Det handlar om att bevaka framväxten av EU:s energi-, miljö- och klimatpolitik och rapportera till medlemsföretagen vilken inverkan den skulle kunna få på deras verksamhet. I uppgifterna som utsänd ingår att berätta för medlemsföretagen hur de kan vara med och påverka vad som händer inom EU.
Därför tar Brysselkontoret emot medlemsföretagen med jämna mellanrum för att på plats få ser hur det fungerar i Bryssel.
– När medlemsföretagen är på besök brukar jag presentera vilka lagförslag som ligger på bordet. Jag brukar berätta om hur de kan delta i påverkansprocessen och hur svenska förutsättningar kan lyftas fram på EU-nivå. För många är det lite av en aha-upplevelse att det faktiskt finns möjligheter att informera och påverka politikerna i Bryssel.
Jobbet är intressant och givande tycker Julia Lindholm, som har ett ett stort intresse för politiska processer.
– Det roligaste med mitt jobb är den sociala aspekten, att skapa kontakter och få en uppfattning om vad och vem som driver agendan framåt. Jag tycker om att sammanföra människor som har hög sakkunskap.
Hur kan en arbetsvecka se ut?
– Jag informerar kollegorna i Stockholm om vad händer på EU-nivå här i Bryssel och träffar olika beslutsfattare för att framföra Energiföretagens positioner eller förklara hur det svenska energisystemet fungerar, sägr Julia Lindholm.
Att träffa andra aktörer för att hitta gemensamma positioner är viktigt för att bygga koalitioner. Relativt ofta åker jag också till Sverige för möten med kollegorna eller för att informera om läget på EU-nivå.
Krävs bra kontaktnät
Att arbeta bakom kulisserna i Bryssel kräver ett bra kontaktnät, vilket Julia Lindholm har. Hon har jobbat i Bryssel sedan 2011 – bland annat på Europaparlamentet och på den ständiga representationen till EU för Finland – och vet vilka trådar hon ska dra i.
På den internationella kvinnodagen, den 8 mars, möter bland andra den belgiska energiministern Tinne Van der Straeten upp på ett möte arrangerat av Women Energy Club, där Julia Lindholm är medlem och hjälper till med arrangemangen. Här talade energiministern bland annat om kvinnors situation i energibranschen och hur vi ska få till ett förnybart energisamhälle. Tinne Van der Straeten menar att vi behöver många kompetenser för att få till en fullskalig energiomställning – inte bara ingenjörer, utan även personer från andra områden som ekonomi, juridik och den sociala sektorn.
Några veckor senare, när våren kommit till Bryssel, träffas vi på klubben för kvinnligt nätverk, The Nine, som Julia Lindholm varit med att starta. Här kan kvinnor hyra möteslokaler och träffas för både professionella och privata möten. Över en kopp kaffe diskuterar vi EU-valet.
Viktigt med EU-valet
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Då har vi chansen att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i ett av EU:s två beslutande organ.
I Europaparlamentet sitter över 750 ledamöter från EU:s 27 medlemsländer. Ledamöterna grupperar sig efter politisk tillhörighet och inte nationalitet. Arbetet i parlamentet drivs genom lagstiftningsarbete i sakutskott för att sedan antas i plenum. Idag sitter sex svenska ledamöter i utskottet för industri- och energifrågor samt sex för utskottet för miljöfrågor.
– Svensk rätt inom energi, klimat och miljö är till stor del ursprungligen EU-lagstiftning. Så för att verkligen vara med och påverka hur våra ramverk för klimatomställningen ska se ut så är det i Bryssel de svenska partierna ska vara med, säger Julia Lindholm och fortsätter:
– För att säkerställa att svenska och nordiska perspektiv får genomslag på EU-nivå är det viktigt med representation i rätt utskott. Jag hoppas att alla de svenska partierna nu slipar på sina politiska budskap för klimatmål, grön industrialisering och elmarknad som klarar mer fossilfri produktion.
För Energiföretagen är det nu viktigt att påminna om att klimatpolitik och konkurrenskraft inte står i motsats till varandra.
Klimatpolitik och konkurrenskraft
Vilka tror du blir de viktigaste frågorna för de nyvalda ledamötena?
– Klimatmål, konkurrenskraft och försörjningstrygghet är tre viktiga energipolitiska frågor som kommer vara i fokus framöver. För Energiföretagen är det nu viktigt att påminna om att klimatpolitik och konkurrenskraft inte står i motsats till varandra.
I slutet av juli lämnar Julia Lindholm Bryssel och sin anställning på Energiföretagen för att med familjen flytta hem till Åland, där ett jobb på det åländska parlamentet väntar. Har du något medskick till de svenska energibolagen?
– Utnyttja de europeiska samarbeten som Energiföretagen har i Bryssel, genom att själva delta eller med era inspel till oss på kansliet. I Bryssel är lagstiftningsarbetet väldigt ”hands-on”, så medlemmarnas konkreta inspel kring frågor som är viktiga för dem till oss är väldigt värdefullt. Då blir påverkansarbetet ännu mer framgångsrikt, avslutar Julia Lindholm.
Lär dig mer om EU – tre tips från Julia Lindholm
– Politico Brussels Playbook, ett dagligt nyhetsbrev för den som vill läsa EU-skvaller till morgonkaffet.
– European Strategy and Policy Analysis System, Global Trends to 2040 – Choosing – Europ’s Future – en analys gjord I samarbete mellan EU:s större institutioner.
– Today in the EU eller talking EUROPÉ – dagliga podcaster om EU.
Marie Kofod-Hansen