När Negar Ghanavati kommer till jobbet en vanlig morgon är det många parametrar som måste kollas, till exempel: Hur ser elprisutvecklingen ut framåt i veckan, hur har elförbrukningen bland elbolagets kunder utvecklats och hur ser prognosen ut kommande dagar?
Som elhandelsansvarig på Höganäs Energi har Negar Ghanavati ansvaret för att utveckla företagets elhandelsaffär, i dotterbolaget Höganäs Energi Handel.
– Jag jobbar med att förvalta och utveckla produkter och erbjudanden. Det inkluderar även prissättning och prissäkring, säger Negar Ghanavati.
Själva inköpen av el, tradingen på elbörsen Nordpool, sköts dock av Skellefteå Kraft som också är balansansvarig för Höganäs Energis elhandel.
– Jag har en löpande dialog med dem varje vecka där vi går igenom utvecklingen på marknaden, inköpen och de faktorer som kan påverka utvecklingen, som vind och magasinsfyllnad.
Allt samlat på en faktura
Höganäs Energi Handel har cirka 7 400 kunder, utspridda över elområde 4 (Skåne). De elkunder som är invånare i Höganäs kommun får allt samlat på en faktura, då Höganäs Energi även har ansvaret för elnätet.
Men på kontoret är det fasta gränser mellan de olika delarna – elhandel och elnät hålls givetvis separat. Negar Ghanavati jobbar dock nära sälj- och marknadsavdelningen.
– Vi stödjer deras arbete och ser till att de är uppdaterade. I december återinförde vi även fast pris igen, ett ettårigt avtal. Och nu håller vi på att utveckla en ny produkt – ett mixavtal med både rörligt och fast pris, säger Negar Ghanavati.
Efter den turbulenta elmarknadsåret 2022 fick många elhandelsföretag se över sina produktportföljer och sina elinköp. Det var i denna veva – på hösten 2022 – som Negar Ghanavati fick sitt nuvarande jobb i syfte att ta ett fastare grepp om elhandelsaffären.
Närmast kom hon från Kraftringen och innan dess hade hon arbetat på bland annat Umeå Energi, Göteborg Energi, Varberg Energi i olika roller som ingenjör på VD-Stab elnät, anläggningsingenjör och fjärrvärmesäljare. I botten har hon en magisterexamen i miljö och energi.
Certifierad elhandlare
Elhandelsområdet hade hon bara snuddat vid innan, men hon kom snabbt in i det nya jobbet. Förra året gick hon också en elhandlarutbildning i Energiföretagens regi på sex månader, så nu kan hon titulera sig certifierad elhandlare.
– Det är ett väldigt roligt område. Det händer så mycket och alla dagar är olika. Sedan finns det alltid saker som ligger lite utanför vår kontroll när det gäller elmarknaden. Men det får man vara beredd på.
Höganäs Energi Handel tycks ha klarat den allt hårdare konkurrensen på elmarknaden. Under det senaste året har antalet kunder ökat från 6 800 till 7 400 personer.
Vad är framgångskonceptet?
– Vi är prisvärda och hållbara. Och sedan i fjol är vi också certifierade för Schysst elhandel. Det är 18 kundlöften som jag ska se till att vi uppfyller. Det är också en viktig del i vårt erbjudande, säger Negar Ghanavati.
Årets kvalitetskommun
Efter många flytturer runt om i landet hoppas Negar Ghanavatai – som ursprungligen kom från Iran 1995 – att hon nu kan jobba kvar länge i Höganäs.
– Vår kommun fick nyligen pris som årets kvalitetskommun och där ingår ju även samhällsservice. Jag är stolt över att jobba här, säger hon och slår ett slag för att arbeta i energibranschen:
– Det är väldigt utvecklande att jobba med de här frågorna. Energiomställningen är viktig för hela Sverige och för samhället i stort. Jag vill vara med och bidra i det arbetet
En arbetsdag för Negar Ghanavati7:30 Anländer till jobbet.8:00 Uppdaterar att-göra-listan och går igenom mail.9:00 Avstämning med min närmaste chef. Sammanställer finansiella och fysiska underlag, samt förbereder månadsrapport.9:30 Tar ett break och fikar med kollegorna9:45 Kollar volymen av fasta avtal, och kör en rapport i vårt system. Köper in el vid behov.12:00 Lunch13:00, Kollar spotpriser samt underlagen för prissättning. Uppdaterar Elpriskollen och hemsidan.14:00 Bokar in nya möten. Planering och uppföljning.15:00 Möte med sälj och marknadsavdelningen angående elhandelsfrågor.16:00 Avslutar arbetsdagen.
Johan Wickström