Rökgaser är det nya guldet. Vi i Sverige kan fånga upp 38 miljoner ton i koljakten, sa Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige när han inledde presskonferensen där man presenterade sin strategi för biogen koldioxidinfångning, bio-CCUS.
För att klara klimatmålen och begränsa temperaturökningen till 1,5 grader måste utsläppen minska kraftigt under kommande decennier och på länge sikt bli nettonegativa. Globalt behövs 5–10 miljarder ton negativa koldioxid utsläpp per år för att nå nettonollutsläpp till 2050.
Den infångade koldioxiden kan dels lagras (bio-CCS) eller användas för att producera hållbara kolbaserade produkter (bio-CCU), som kan ersätta fossila råvaror eller material.
– Man behöver göra parallella satsningar för de två teknikerna. Det finns ett enormt behov av permanenta minusutsläpp, säger Ebba Willerström Ehrning, projektledare för strategin på Fossilfritt Sverige.
Sverige kan ta ledningen
Och här har Sverige en ”unik möjlighet att ta en ledande roll” i denna utveckling och visa vägarna framåt, enligt den nya strategin som stöttas av 29 företag och organisationer, bland andra Stockholm Exergi, Energiföretagen och Söderenergi.
En utmaning med bio-CCS är dock att potentialen är begränsad, särskilt när det gäller lagringsutrymme, som inte är tillgänglig ekonomiskt eller infrastrukturmässigt.
– Så det gäller att öka takten för att minska användningen av fossila produkter, och här kan bio-CCU komma in och bidra. Samtidigt ska man vara medveten om att bio-CCU kräver väldigt mycket el, vilket ska ställas mot andra behov i samhället, säger Ebba Willerström Ehrning.
Dubbla anspråk
En viktig fråga som diskuteras utförligt i strategin är frågan om dubbla anspråk, det vill säga om ett företag och ett land kan ha anspråk på samma negativa utsläppsmängd. Och strategin landar i att det är en rimlig utgångspunkt.
– Två nationer eller två företag kan inte göra anspråk på samma utsläppsminskning, men ett företag och värdlandet där det negativa utsläppet har producerats kan göra ett gemensamt anspråk. Det är samma sätt som vi redovisar utsläppsminskningar idag, säger Ebba Willerström Ehrning.
– Men det är viktigt att försäljningen som sker på den frivilliga marknaden verkligen bidrar till ökad klimatnytta.
I strategin föreslår man också en undre gräns för privat finansiering, minst 50 procent, för de negativa utsläpp som samfinansieras med den så kallade frivilligmarknaden, det vill säga försäljningar av negativa utsläpp till privata aktörer.
– På så sätt undviks att en för stor mängd i förhållande till hur mycket företagen betalat för som kan tillgodräknas. Samtidigt behöver vi komma igång snabbt och det är dyr teknik, och då är det rimligt att staten bidrar i början. Sedan behöver vi på sikt andra styrmedel på EU-nivå, till exempel kvotplikt, säger Ebba Willerström Ehrning.
Det är viktigt att visa att hållbara biobaserade produkter inte bara möjliggör att klimatmålen uppfylls utan även kan skapa en ny potential i svensk exportindustri.
21 förslag för att stödja utvecklingen
I strategin lägger man fram 21 förslag för att stödja bio-CCS och bio-CCU.
– Vi vill vidga Industriklivet för att öka möjligheterna för bio-CCU och införa en intäktsgaranti för elektrobränslen. Vi vill också införa mål om återvunna och förnybara råvaror för kemikalier och plastprodukter inom EU. Och vi bör även ta fram nationella mål för kolinlagring, inklusive permanenta negativa utsläpp, Ebba Willerström Ehrning
– Det är viktigt att de negativa utsläppen inte på något sätt bromsar in takten på de utsläppsminskningar eller teknikutveckling.
Efter presentationen lämnade Svante Axelsson över den nya strategin (den sjätte i ordningen) till klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari.
– Jag är så tacksam att få den, det här är en hjärtefråga. Det är viktigt att visa att hållbara biobaserade produkter inte bara möjliggör att klimatmålen uppfylls utan även kan skapa en ny potential i svensk exportindustri, säger Romina Pourmokthari.
– Vi har avsatt 36 miljarder för bio-CCS fram till 2046 och nu väntar vi på ett statsstödsgodkännande från EU som ska komma senast den 9 juni. Sedan hoppas jag att en första tilldelning av bio-CCS-stödet kan komma innan årets slut – det är förhoppningen.
Johan Wickström