Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Första spadtaget i Mariestad – efter rekordsnabb tillståndsprocess
I början av veckan tog Ellevio det första spadtaget för sin kopplingsstation intill Volvos kommande batterifabrik i Mariestad, som nyligen börjat byggas. Batterifabriken kommer behöva drygt 400 MW när produktionen är i full gång runt 2030, vilket motsvarar ungefär halva Göteborgs elbehov.
Spadtaget följdes av ett seminarium som kretsade kring hur vi får elen att räcka till och vilka politiska initiativ som krävs för att klara elektrifieringen.
Ett gemensamt spår var hur lyckat Mariestadsprojektet var: den första etappen av anslutningen fick alla tillstånd godkända inom sex månader istället för de två år som det brukar ta.
– Det är fantastiskt härligt att se att det var möjligt. Det måste finnas ett lokalt, regionalt och nationellt politiskt ledarskap som ser att den där stolpen inte bara står i vägen, utan att den kommer skapa massor av jobb och ta oss snabbare mot klimatmålen, sa Ellevios vd Johan Lindehag.
2. 50 miljoner kronor till fjärde generationens kärnkraft
Man har pratat länge om fjärde generationens kärnkraft, där återanvändningen av förbrukat kärnbränsle är en av de stora fördelarna. Nu har Energimyndigheten beviljat det största anslaget hittills i Sverige, 50 miljoner kronor, för utveckling av ett helt sådant kärnkraftssystem. Projektet leds av forskare på Chalmers och ska även säkra återväxten av kompetens inom kärnområdet.
Till skillnad från tidigare satsningar kommer det nya projektet Måste (Multidisciplinära åtaganden för Sveriges Gen IV teknologi och expertis) att ta ett helhetsgrepp om Gen VI-systemet, inklusive reaktorer, bränslefabriker och upparbetningsanläggningar.
Projektet kommer även ta sig an behovet av utbildning och kompetensförsörjning inom kärnområdet. Dels genom att huvudsakligen yngre forskare leder projektets arbetspaket, dels genom att avsätta pengar till utbildning av yngre forskare och doktorander.
− Fullt utbyggt kan ett sådant här system producera kärnkraftsel i samma omfattning som vi gjorde i Sverige när vi hade tolv reaktorer igång, utan att vi behöver gräva upp mer uran på några tusen år, säger Christian Ekberg, koordinator för projektet samt professor i kärnkemi på Chalmers.
3. EQT lägger bud på OX2 – för drygt 16 miljarder kronor
Under måndagen (den 13 maj) lade riskkapitalbolaget EQT ett bud på vindkraftsbolaget OX2. Budet ligger på 60 kronor per aktie, vilket motsvarar cirka 16 miljarder kronor för hela företaget. Som en följd av detta gick OX2:s börskurs upp direkt med 45 procent, till drygt 58 kronor. Under det senaste året har företagets kurs pressats ner från runt 80 kronor till drygt 40 kronor.
OX2:s affärsidé är att utveckla och bygga främst större vindkraftsparker för sina kunders räkning, men även solelsparker och batterianläggningar. Företaget, som verkar i stora delar av Europa, har en projektportfölj på drygt 25 000 MW vindkraft och knappt 7 000 MW solel och cirka 900 MW batterianläggningar.
EQT, som satsat en hel del på bolag i anknytning till energisektorn, vill ändra på OX2:s affärsmodell så att bolaget även kommer att äga sina projekt framöver.
– OX2 är ett multiteknikbolag med ett fantastiskt team, historik, rykte med kompetens över hela värdekedjan vilket inte så många utvecklare har, säger Christoph Balzer, partner på EQT, till Dagens industri.
4. Pausen för vattenkraftens miljöprövning förlängs till 1 juli 2025
Omprövningen av vattenkraftens miljöprövningar pausas än en gång, för fjärde gången i ordningen. Denna gång flyttar regeringen fram ansökan till den 1 juli 2025 för de anläggningar som skulle lämnat in sina ansökningar den 1 juni i år. Ansökningen för övriga prövningsgrupper flyttas fram 12 månader.
Det var i januari 2023 som regeringen pausade omprövningen av vattenkraftens miljöprövningar med ett år. Sedan dess har pausen förlängts två gånger. Men denna paus är den sista enligt regeringen – den ”slutgiltiga förlängningen av pausen”.
Anledningen är att regeringen behöver mer tid för att slutföra arbetet med de författningsändringar och andra åtgärder som krävs för att förbättra processerna.
Bakgrunden är att miljöprövningarna, som syftar till att minska vattenkraftens skadeverkningar på ekosystemen, riskerar att ha en negativ påverkan på elsystemet. Detta slogs även fast i en rapport från Svenska kraftnät hösten 2023.
5. Ny karttjänst underlättar för dem som vill ansluta solceller
Är du intresserad av att ansluta solceller eller en laddbox på upp till 25 kW? Då kan du surfa in på Eons nya karttjänst ”Kan jag ansluta?”. Genom några knapptryck kan du bedöma möjligheten att ansluta solcellsanläggningar och laddboxar, med en kapacitet på upp till 25 kilowatt, till Eons elnät.
Tjänsten förväntas främst nyttjas av befintliga kunder men den är tillgänglig för alla via Eons hemsida.
– Det här är ett betydande framsteg i vårt digitala erbjudande. Genom tjänsten får vi också en god insikt i var det finns ett stort intresse för att installera solceller eller laddboxar, vilket ger oss en bättre förmåga att proaktivt identifiera områden där vi behöver förstärka elnätet, säger Christian Roos, Eons enhetschef för anslutning och service.
Kolla in tjänsten här.
Johan Wickström