I Mälarenergis pedagogiska utbildningsverkstad finns i princip alla komponenter som en distributionselektriker kan komma i kontakt med: mätarskåp, nätstationsfack, en komplett stolplinje och mycket mera. Allt är uppmärkt med namn och användningsområde.
– Det som gör att den här utbildningen känns extra bra är just det att utbildningen skräddarsys efter vad som gäller ute på arbetsplatserna. Det är bra att få se och jobba med de komponenter som används i praktiken, säger Patrik Nyckel, en av eleverna på utbildningen som är ett samarbete mellan Mälarenergi och Yrkeshögskolan i Västerås.
Bakgrunden är bristen på distributionselektriker som kommer öka än mer i takt med att elnäten ska byggas ut och rustas upp. Det är distributionselektrikerna som ser till att elen som alstras vid kraftverken når fram till kunderna. En distributionselektriker arbetar med nybyggnation, reparation och underhåll av elnät.
Förfrågan kom från Yrkeshögskolan
Samarbetet mellan Mälarenergi och Yrkeshögskolan i Västerås drog igång i augusti 2023.
– När förfrågan om ett samarbete kom från Yrkeshögskolan erbjöd vi oss direkt att bidra med praktiska moment i utbildningen. Vi ser att vi gör en insats för hela branschen, men det är klart att vi hoppas att några av de här eleverna som vi utbildar väljer att stanna kvar hos oss, säger Malin Wallenberg, vd på Mälarenergi Elnät.
Roger Aldén, teamledare på Mälarenergi, som har byggt upp den pedagogiska utbildningsverkstaden, menar att det här är en utbildning för praktiskt lagda människor.
– Här får eleverna möjlighet att ta till sig praktiska färdigheter innan de ska ut i fält och jobba. Jag vill att de ska lära sig det som verkligen behövs i det här yrket. Det ska vara en strömlinjeformad utbildning med inriktning på elbolagens behov, säger Roger Aldén.
Heltid under 40 veckor
För närvarande går elva killar och en tjej på utbildningen, som pågår på heltid under 40 veckor. Eleverna är väldigt nöjda och tycker att utbildningsverkstaden tillför mycket och gör det lättare att lära sig:
– Jag har ibland svårt att komma ihåg namnet på alla grejer när jag läser om dem, men här i verkstaden har ju Roger märkt upp allt, så det är otroligt mycket lättare att komma ihåg, berättar Linnea Andersson, som tidigare arbetat som djurskötare hos en distriktsveterinär.
Eleverna är i verkstaden varje dag utom vid tentor och studiebesök. Inför varje utbildningstillfälle får de en powerpoint som beskriver de praktiska moment som de ska gå igenom. Det kan till exempel handla om att anlägga ett jordtag, tillverkning av stag med isolatorer, montering av kabelslut i ställverksmiljö och stolpe, skarvning av hög- och lågspänningskabel samt olika mätningar som rotation, fasning, meggning och ymermätning.
– Jag lär mig så mycket bättre när jag får jobba praktiskt med de olika momenten, säger Servier Mohamad, som bland annat jobbat som kriminalvårdare tidigare.
– Jag har valt att gå utbildningen eftersom det är ett framtidsyrke. På en mässa nyligen sas det att omkring 8 000 distributionselektriker kommer att behövas inom de närmaste åren. Utbildningen är också bra för att man kan jobba i många olika länder.
Tillsammans med yrkesskolor ute i landet kan vi vara med och utforma utbildningar som leder till bra jobb i energibranschen.
Verkstaden används även internt av personalen på Mälarenergi.
– Att få vara med Roger i verkstaden är ett bra sätt att lära sig helheten, även om du inte jobbar ute i fält. Men för att en sån här utbildningssatsning ska fungera krävs engagerade personer som driver, säger Malin Wallenberg.
Tre årskullar ska kunna gå
Tanken är att utbildningssatsningen ska pågå under tre år, så att tre årskullar ska kunna gå utbildningen. Sedan ska utbildningen utvärderas.
En svårighet är att hitta praktikplatser ute på energibolagen. Inför vårens praktik är det bara fyra av de tolv eleverna som hittills fått praktikplats.
– Det skulle vara bra om flera energibolag var så engagerade som Mälarenergi är, säger Servier Mohamad. Certifieringskurserna är väldigt dyra för skolan, kanske skulle andra energibolag kunna vara med och sponsra dem?
Mälarenergi Elnät ser utbildningsverkstaden som en viktig satsning för företaget, säger Malin Wallenberg och hoppas på fortsatta utbildningsinsatser, gärna i samarbete med andra i branschen:
– Om vi ute på elbolagen kan skapa ett intresse och en förståelse för hur det är att jobba som till exempel distributionselektriker tror jag att vi kan råda bot på den kompetensbrist som finns inom energisektorn. Tillsammans med yrkesskolor ute i landet kan vi vara med och utforma utbildningar som leder till bra jobb i energibranschen.
Marie Kofod-Hansen