Drygt 300 personer kom till Energiföretagens årliga event Energi 2024 i Stockholm, 21–22 mars. Under rubriken "Ledarskap för omställning" kunde åhörarna ta del av ett omfattande och spänstigt program med en rad intressanta föredrag – under skicklig moderering av Agendas tidigare programledare Karin Hübinette.
Här är 11 citat som täcker in många av de centrala frågorna:
Vi ska gå från 14 år till 7 år för att bygga stamnät – nu är vi nere på 8,5 år.
Peter Wigert ställföreträdande generaldirektör på Svenska kraftnät, berättade om verkets lyckade satsningar på att accelerera utbyggnaden av elnät och om alla nya krav som Svk har fått, till exempel att planera för ökad elförbrukning och se var de nya resurserna behöver finnas.
– Det är ett nytt elsystem vi ska bygga. Låt oss fortsätta att utveckla det tillsammans, sa Peter Wigardt som även skickade ut en uppmaning till energibolagen på plats:
– Ni måste ut och prata med era kunder. De kan bidra med flex-, balans- och stödtjänster.
Sverige befinner sig i Pole position – men vi kan bli omsprungna.
Eon Sveriges koncernchef Johan Mörnstam, lyfte upp Sveriges goda förutsättningar men påpekade samtidigt att energiomställningen pågår med full kraft i alla länder i Europa. Vilket Mörnstam har bättre koll på än de flesta som tidigare Europachef på Eon Networks, med 50 miljoner kunder.
– Vi är vana att vara bäst i klassen. Men nu måste vi öka takten, annars blir vi omsprungna, sa Johan Mörnstam som slog ett slag för ökad samverkan och att bygga upp värdekedjor med andra aktörer.
Om det är några som är trötta på kraftslagsdebatten så är det vi som är unga.
Grön Ungdoms språkrör Rebecka Forsberg menade att klimatet är den mest akuta frågan idag och därför är en avveckling av kärnkraften ingen prioriterad fråga längre – ”även om jag inte tycker att bra att lägga 400 miljarder kronor i kreditgarantier i ny kärnkraft”.
På scenen hade hon sällskap av Diyar Cicek, SSU, och Linus Karlén, CUF, samt Douglas Thor från Moderata ungdomsförbundet som avlossade följande känga:
– Lägg ner Svenska kraftnät och låt marknaden sköta det mesta.
Ni är ett stort och rikt land så ni kan betala för kärnkraft – vi jobbar med sol och vind istället.
Green Power Denmarks vd Kristian Jensen – tidigare utrikesminister – berättade om Danmarks stora satsning på sol- och vindkraft. Redan idag står vind- och solkraft för drygt hälften av landets elproduktion och målet till 2030 är att fyrdubbla denna produktion där solel kommer stå för en allt större del.
En stor del av den nya produktionen ska gå till Power-to-X, alltså förnybar vätgasproduktion som ska användas i olika industriella tillämpningar som till exempel elektrobränslen.
– Kritikerna sa att 10 procent vindkraft var omöjligt, sedan sa de att 25 procent var omöjligt – idag har vi en bra bit över 40 procent och nu har kritikerna tystnat, sa Kristian Jensen som även berättade att den danska energisektorn har ett exportvärde på 106 miljarder danska kronor.
AI är bara en verktygslåda – det viktiga är vad vi använder det till.
Många företag nosar på nu på möjligheterna med AI, men det gäller att hitta rätt användningsområden, sa Johanna Bergman, strategisk utvecklingschef på AI Sweden. Utgå från reella behov och utmaningar i verksamheten och utveckla lösningar på dem, var hennes råd.
En bra början är att pröva verktygslådan på icke-kritiska verksamheter, som administrativa uppgifter, innan man ger sig in på mer komplexa utmaningar.
– AI handlar inte så mycket om teknik och algoritmer, utan mer om företagsledning och kultur. Och hämta gärna inspiration från andra branscher, sa Johanna Bergman och uppmanade deltagarna att kolla in AI Swedens samarbetsportal.
De tre viktigaste prioriteringarna är: tempo, tempo och tempo.
Till tonerna av Deep Purples taktfasta gamla hit Smoke on the Water stegade Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke upp på scenen och levererade tydliga uppmaningar till alla aktörer att bidra till att kapa ledtider och få igång all typ av kraftutbyggnad så fort som möjligt.
Energiförsörjningen har varit Svenskt Näringslivs högst prioriterade fråga under de senaste tre åren och den fråga som man lägger ”överlägset mest pengar på”, enligt Jacke som avslutade med:
– Vi startar på ett fantastiskt bra ställe, låt oss inte slarva bort det. Sannolikheten att vi bygger för mycket fosslifri produktion är lika med noll.
Lönen är inte det enda som har betydelse när man ska locka personal.
Hur ska man egentligen lösa den stora kompetensutmaningen när alla branscher skriker efter folk? Kristina Nyström, professor i nationalekonomi vid KTH, har undersökt arbetsmarknadsläget i olika delar av landet och påvisade den dåliga matchning som ofta finns: alltså att många jobb är svåra att tillsätta trots relativt stor arbetslöshet.
Kristina Nyström pekade på tre lösningar: utbilda den personal som finns, få personer att jobba längre och öka den interregionala flyttningen.
– Men när det gäller att få folk att flytta är det inte bara lönen som har betydelse utan även sociala aspekter som skola och utbildning och jobb till partnern. Det är ett helhetsperspektiv, sa Kristina Nyström.
Vi kommer att arbeta mindre rutinbaserat i framtiden.
Även Joakim Wernberg, lektor i teknik och samhälle vid Lunds universitet, tog upp AI i sin presentation om framtidens arbetsmarknad. Vissa jobb kommer försvinna medan andra tillkommer, men långt viktigare är att så gott som alla jobb kommer att påverkas av AI. Maskiner tar över rutinbaserade uppgifter medan människor kommer att arbeta mindre rutinbaserat och därför behöva använda sin kognitiva kapacitet mer, inte mindre (som en del verkar tro).
– Allt arbete kommer på marginalen att bli mer kognitivt krävande. Det är det som är livslångt lärande – vi behöver lära oss mer löpande, sa Joakim Wernberg.
Utmaningen är inte att man väljer bort energibranschen – utan att man inte känner till den.
Greta Hjortzberg, ansvarig för kompetensfrågor på Energiföretagen, lyfte upp medlemsföretagens målmedvetna arbete för att locka personal.
– Våra branschföretag är väldigt bra på att skapa bra företagskultur. Ett kvitto på det är att de som valt energibranschen stannar kvar.
Vi kommer få ett mysigare liv när vi ställer om till ett fossilfritt samhälle.
Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, efterlyste en positivare bild av omställningen och beskrev hur det ”kokar av industriprojekt” och vilka möjligheter som öppnar sig med omställningen. Men nu när det börja bli ”skördetid” börjar han se en tveksamhet på många håll och en rädsla för målkonflikter, som han ser som en naturlig växtvärk i utvecklingen.
– Folk kan mycket mer av problembilden än möjlighetsbilden. Det är inte bra för psyket. Det känns lite som att vi går med morgonrocken på och inte kommer till skott – det är dags att ta av morgonrocken nu och ta på overallen nu, sa Svante Axelsson.
Det är vår bransch som är möjliggöraren.
Energiföretagens vd Åsa Petterson avslutade Energi 2024 tillsammans med avgående ordföranden Fridolf Eskilsson, vd på Jönköping Energi, och nye ordföranden Sezgin Kadir, vd på Kraftringen. Hon slog fast att branschen är redo att ta sig an alla uppmaningar som näringslivet och övriga samhället ställer på energiaktörerna.
– Men för att klara denna uppgift är det viktigt att politiken ger oss rätt förutsättningar, sa Åsa Pettersson (som för övrigt avskyr morgonrockar med hänvisning till Svante Axelssons uppmaning ovan).
Sezgin Kadir betonade också vikten av att samverka ännu mer med näringslivet framöver:
– När vi går till politikerna ska vi inte gå som en bransch utan hand i hand med övriga näringslivet. Vi har samma mål som de: ett konkurrenskraftigt Sverige, sa Sezgin Kadir.
Johan Wickström