Det var i januari 2023 som regeringen pausade omprövningen av vattenkraftens miljöprövningar i 12 månader, fram till den 1 februari 2024. Miljöprövningarna, som syftar till att minska vattenkraftens skadeverkningar på ekosystemen, riskerar att ha en negativ påverkan på elsystemet, och konsekvenserna på elsystemet behövde därför utredas närmare, menade regeringen.
Som en följd fick Svenska kraftnät i uppdrag att utreda konsekvenserna av miljöprövningarna. I myndighetens slutrapport, som kom i slutet av september 2023, konstaterades att miljöprövningarna kan leda till stora negativa konsekvenser för elsystemet. I rapporten föreslår man också att Svk och Energimyndigheten ska delta mer aktivt i prövningsarbetet för att få en mer balanserad prövningsprocess och bättre beslutsunderlag.
Förlängt pausen två månader
Sedan dess ligger ärendet hos regeringen, som i december 2023 förlängde pausen i miljöprövningarna fram till den 1 april för de aktörer som ska lämna in sina ansökningar. Och nu har man förlängt pausen ytterligare två månader, fram till den 1 juni, skriver regeringen i ett pressmeddelande där man också antyder att pausen kan förlängas ytterligare.
"Regeringen arbetar nu med ett antal åtgärder som syftar till att undvika att omprövningarna orsakar oacceptabla konsekvenser på kraftsystemet. Arbetet har kommit långt men en förlängning av pausen till 1 juni behövs för att viktiga delar ska kunna genomföras", skriver Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett mailsvar på frågan om vad fördröjningen beror på.
Energiföretagen, som har flera medlemmar i de berörda prövningsgrupperna, tycker att det är bra att man inte släpper omprövningarna vidare innan det finns ett fungerande regelverk på plats och att man bör ha respekt för komplexiteten i de juridiska frågeställningarna.
– Det kan möjligen vara så att regeringen initialt underskattat komplexiteten i dessa frågor och nu har insett att det behövs mer tid för att hitta lösningarna. Men jag tycker att beskeden visar att man menar allvar med det som står i Tidöavtalet. Man släpper inte omprövningarna vidare innan det finns ett fungerande regelverk på plats, säger Johan Bladh, vattenkraftsexpert på Energiföretagen.
”Kan effektivisera processen”
Beskedet behöver heller inte innebära att Sverige uppnår målen senare, menar han:
– Våra skyldigheter gentemot EU är att uppnå vattendirektivets mål inom utsatt tid. Ett tydligare regelverk kommer att effektivisera processen i prövningsskedet och är därför en förutsättning för att vi ska kunna genomföra omprövningarna i takt med den nationella tidplanen, säger Johan Bladh.
Johan Wickström