Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Expertrådet kritiserar regeringens klimatpolitik – ”en riskfylld väg”
Under torsdagen (den 21 mars) var det dags för Klimatpolitiska rådets årliga granskning av den svenska klimatpolitiken. Ända sedan sin första rapport 2019 har Rådet genomgående haft en hel kritik mot den förda klimatpolitiken, och även i år låg det i luften att det skulle bli en kritisk rapport efter regeringens klimathandlingsplan i december
Enligt Rådet ger handlingsplanen inte svar på hur Sveriges klimatmål ska nås, varken på kort eller lång sikt. Med den beslutade politiken väntas utsläppen öka under mandatperioden och ansvaret för att nå mål och EU-åtaganden skjuts framåt, skriver Rådet, som tycker att detta är en ”onödigt riskfylld väg” för Sveriges klimatomställning.
– Vår granskning visar att Sveriges utsläpp tillåts öka under mandatperioden och att regeringen skjuter ansvaret för att nå Sveriges klimatmål och EU-åtaganden till 2030 över till nästa mandatperiod, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Åsa Persson.
Rådet ger tolv rekommendationer till regeringen för att klara målen. Bland annat vill man ta fram en plan för ökat upptag av koldioxid i skog och mark, kombinera skärpta klimatstyrmedel med riktad fördelningspolitik, göra energi- och resurseffektivisering till en bärande del av klimatpolitiken och utforma en strategi för ett klimatneutralt jordbruk.
2. Mobil vätgasgenerator minskar koldioxidutsläppen
Under veckan bjöd Hitachi Energy in medierna till Göteborgs hamn för att visa sin nya vätgasdrivna generator HyFlex. Under de senaste veckorna har generatorn (1 MVA) levererat el till en laddstation på plats. Denna el har gått till en eldriven grävmaskin från Volvo som använts i ett anläggningsarbete på platsen.
Generatorn, som är placerad i en container, är en skalbar och flyttbar plug- and playlösning som är tänkt att användas till exempel på byggarbetsplatser. Generatorn innehåller bränsleceller och kraftelektronik och är tänkt att vara ett fossilfritt alternativ till dieselgeneratorer. En dieselgenerator på 1 MVA släpper ut cirka 720 kilo koldioxid per timme, medan HyFlex är helt utsläppsfri.
I projektet har Hitachi Energy samarbetat med Powercell, Skanska, Volvo, Göteborgs hamn, Linde Gas och Skagerak Energi.
– Det här är ett fantastiskt exempel på vikten och styrkan av samarbete när branschledande aktörer går samman för att påskynda energiomställningen, säger Tobias Hansson, vd på Hitachy Energy i Sverige.
3. Ny laddstation för tung trafik i Stockholm
Elektrifieringen av den tunga transportsektorn går sakta men säkert framåt. Ännu ett steg togs i veckan (den 19 mars) då en ny laddstation för tung trafik invigdes vid Volvo Truck Center Sollentuna, norr om Stockholm, i närvaro av bland andra klimatminister Romina Pourmokhtari.
Bakom den publika laddstationen (350 kW) står OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar. Dessa företag har tillsammans sökt och fått medel från Energimyndigheten för att bygga 41 laddstationer för tung trafik, i ett nätverk som ska sträcka sig över hela Sverige.
I dagsläget finns det laddstationer för tung trafik i följande orter i nätverket : Halmstad, Jönköping, Skellefteå, Torsby, Örebro samt Sollentuna, som blev den sjätte stationen.
– Vi är stolta över den här gemensamma satsningen. Det är ett strategiskt viktigt val för hela omställningen till ett hållbart samhälle där Skellefteå Kraft har en viktig roll som möjliggörare, säger Joachim Nordin, vd och koncernchef på Skellefteå Kraft.
4. Elöverskottet ökar fram till 2027 – kan leda till "lönsamhetskris"
Elanvändningen ökar fram till 2027, men något mer måttligt än tidigare prognoser. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktsprognos för 2023–2027. Elanvändningen under perioden ökar med 15 TWh, varav 12 TWh kommer från industrisektorn (och där vätgasen står för 5 TWh).
Men under samma period ökar den svenska elproduktionen med 24 TWh, från 170 till 194 TWh. Ökningen beror främst på utbyggnaden av mer landbaserad vindkraft (från 33 till 53 TWh) men även på att solelen ökar från 2 till 9 TWh. Sammantaget innebär det att nettoexporten av el ökar från 33 till 45 TWh per år under perioden, enligt prognosen. Den kraftigt ökade elanvändningen på grund av elektrifieringen kommer först närmare 2030-talet och därefter, enligt prognosen.
Rapporten ledde till att Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén och analyschef Martin Johansson gick ut i debattartikel i Dagens industri där man varnade för att det ökade överutbudet av el under de kommande åren kan leda till en ”lönsamhetskris” bland elproducenterna och kan skada den nödvändiga produktionsutbyggnaden på sikt.
Vi saxar följande stycke:
”Elanvändningen och utbyggnaden av elproduktionen behöver gå hand i hand…. Vi behöver balanserade beslut som gör att den fossilfria elproduktionen byggs ut löpande – för en grön konkurrenskraftig industriomsättning och nyetablering.”
5. Sezgin Kadir blir ny ordförande för Energiföretagen
Slutligen kan vi meddela att Energiföretagen fått en ny ordförande. Vid årsstämman i Stockholm (den 21 mars) tog Kraftringens vd Sezgin Kadir över ordförandeklubban efter Fridolf Eskilsson, vd för Jönköping Energi, som nu lämnar styrelsen efter sex år.
– Jag är stolt och hedrad över att ha fått det här uppdraget, samtidigt som jag känner ett stort ansvar. Vi är inne i en spännande tid, säger Sezgin Kadir
Vilka frågor blir viktigast?
– Vårt viktigaste gemensamma uppdrag är att arbeta för klimatomställning och ett robust energisystem, samtidigt som vi värnar kunder, säger Sezgin Kadir.
– Samtidigt är vi en bransch som ska visa vägen framåt i samverkan med andra. När vi går till politikerna så ska vi inte gå som en bransch utan hand i hand med övriga näringslivet. Vi har samma mål som de: ett konkurrenskraftigt Sverige.
Efter stämman var det dags för Energiföretagens stora årliga event som invigdes med en videohälsning från Ebba Busch och med en rad intressanta föredrag. Vi återkommer med lite nedslag från detta i en kommande artikel.
Om du vill veta mer om Sezgin Kadir, läs gärna vår stora intervju från 2022.
Nu tar vi påskpaus för Nyhetssvepet - vi är tillbaka med ett nytt svep den 5 april, i vecka 14.
Johan Wickström