Skogliga biobränslen står för knappt 40 procent av den tillförda energin för fjärrvärmeproduktionen i Sverige, varav merparten utgörs av restprodukter: grot, bark, spån och flis.
En utmaning för fjärrvärmebranschen är att biobränslena ifrågasätts i allt större utsträckning.
– De kritiska rösterna kommer inte främst från fjärrvärmekunderna utan från EU-politiker, miljöorganisationer och medier, säger Jenny Westerberg, senior konsult på Profu, som via intervjuer har undersökt hur fjärrvärmekunder och andra aktörer ser på användningen av biobränslen i fjärrvärmen.
Studien visar att acceptansen för biobränslen generellt är hög bland fjärrvärmekunder.
– De flesta fjärrvärmekunder som vi intervjuat upplever biobränslen som hållbara och de är positiva till hur de bidragit till att ersätta fossila bränslen. Men samtidigt finns det kunder som är negativa till all förbränningsbaserad värme, inklusive biobränslen, på grund av de utsläpp som uppstår, säger Jenny Westerberg.
– Flera kunder nämner också den växande konkurrensen om skogsråvara som en potentiell begränsning för biobränslen i framtiden.
Fjärrvärmeföretagen bekräftar att deras kunder generellt sett har en positiv inställning till biobränsleanvändning. De upplever inte någon betydande oro från kundsidan, men en tredjedel av de tillfrågade företagen uppger att frågan då och då diskuteras.
Kritik från EU-håll
De tillfrågade biobränsleleverantörerna upplever inte att fjärrvärmeföretagen ställer krav på hållbarhet utöver de lagkrav som redan finns. De önskemål som kommer upp handlar oftast om att biobränslena ska vara certifierade och komma från certifierad skog.
Kritiken mot biobränslen kommer i huvudsak från EU-politiker, enligt Jenny Westerberg.
– EU-kommissionen föreslog ju till exempel under 2022 att användningen av grenar och toppar (grot) från skogen skulle begränsas avsevärt. Även om förslaget röstades ner under 2023 ger det en fingervisning om frågans aktualitet. Det är ju framför allt restprodukter som används för fjärrvärmeproduktion i Sverige, men det är viktigt hur hela kedjan i skogsbruket har skötts.
Det finns fog för den oro som finns hos flera fjärrvärmeföretag för nya strängare regler inom EU för uttag och användning av biobränslen och att kundernas krav på hållbarhet ska öka, menar Jenny Westerberg.
Fjärrvärmebranschen behöver förbereda sig på nya krav från EU, kunder och leverantörer.
Lista på åtgärder
Vad kan då branschen göra för att förbereda sig?
– Redan idag kan det vara bra att titta på åtgärder som kan höja biobränslens hållbarhet utöver de lagkrav som redan finns. Fossilfria transporter och askåterföring lyfts fram av både kunder, fjärrvärmeföretag och bränsleleverantörer som åtgärder för att göra biobränslen mer hållbara, säger Jenny Westerberg.
Profu har sammanställt en lista över åtgärder som kan höja hållbarheten hos biobränslen utöver dagens lagkrav. Det handlar om samarbete längs hela biobränslenas värdekedja. Fjärrvärmeföretag kan inte ensamma genomföra flera av de här åtgärderna utan det måste ske i samverkan mellan flera branscher, som till exempel skogsnäringen, enligt Profu.
Bland de åtgärder som lyfts i studien märks hyggesfritt skogsbruk, mångfald vid återplantering, återskapande av våtmarker, askåterföring samt fossilfria arbetsmaskiner.
– Det här har varit ett superintressant projekt som ligger helt rätt i tiden. Fjärrvärmebranschen behöver förbereda sig på nya krav från EU, kunder och leverantörer, säger Jenny Westerberg.
Marie Kofod-Hansen