Vid Alviksgården utanför Luleå står 164 vertikalt monterade dubbelsidiga paneler som är riktade mot öst och väst. Det är pilotanläggningen Lilla Norrskenet (90 kW), där syftet är att optimera användningen av solel i arktiskt och snörikt klimat.
De vertikala solpanelerna minskar förluster från snöskuggning jämfört med traditionellt lutande paneler där snö lätt samlas. Panelerna kan också ta till vara på snöns reflektioner under soliga vinterdagar, och under sommarhalvåret kan anläggningen producera el i princip under hela dygnet.
Det är företaget Sunna Group som driver parken – ett företag som utvecklar och äger storskalig solkraft i Norden.
– Vi ser hur företagsinvesteringarna i Norrland ökar. Allt fler industrier etablerar sig och det kommer att krävas stora mängder el. Därför tycker vi att det är intressant att testa att anlägga en solcellspark med lite nya förutsättningar här, säger Marqus Qviberg, vd på Sunna Group.
Snabb byggnation
Pilotanläggningen kom till i rekordfart. Tillsammans med kollegan Johan Paradis utvecklades konceptet och via Luleå Business Region fick Sunna Group kontakt med markägaren Mikael Hugoson på Alviksgården Lantbruk, som gärna ville arrendera ut en bit mark där förutsättningarna för odling inte är så bra.
På bara några månader hade idéerna förvandlats till verklighet och pilotanläggningen (90 kW) startade vid årsskiftet 2023/24.
– Som elpriserna ser ut kan vi inte finansiellt motivera en stor solcellspark just nu. Det kommer sannolikt att vända, men i nuläget passar det bra med en mindre pilotanläggning för att testa och lära oss. Tanken är att samla data över olika årstider i minst två år, för att utvärdera hur en anläggning kan utformas på bästa sätt i ett snörikt klimat, säger Markus Qviberg.
Här blir det istället en topp på förmiddagen och en på eftermiddagen, med en dipp mitt på dagen. Det ska bli intressant att se hur kan vi modellera det mot timpriset på Nordpool.
Annorlunda produktionskurva
Målet med pilotanläggningen är att plocka ut produktionsdata som ska analyseras och eventuellt användas för större satsningar i Norrland.
– En traditionell kurva har som en pik när det är hög produktion mitt på dagen. För Lilla Norrskenet får vi ju en annan typ av kurva. Här blir det istället en topp på förmiddagen och en på eftermiddagen, med en dipp mitt på dagen. Det ska bli intressant att se hur kan vi modellera det mot timpriset på Nordpool.
Det är lite för tidigt att dra några slutsatser från Lilla Norrskenet, men en sak har man redan identifierat:
– Anläggningens höjd i förhållande till snödjupet kommer att bli en intressant sak att utvärdera. Kanske skulle vi ha byggt anläggningen lite högre än vi valde att göra här, men då skulle vi istället fått högre vindlaster. Höjden och om kan det kan vara värt att ploga mellan raderna är några av sakerna vi kommer att analysera, säger Markus Qviberg.
Nöjd arrendator
Mikael Hugosson, som driver Alviksgården och arrenderar ut marken till Sunna Group, tycker att det är bra att marken kommer till nytta.
– Det handlar om 0,3 hektar mark, där det är mycket blött med stillastående vatten. Vi har försökt odla spannmål på marken, men den ger i princip ingenting. Vi har inga planer för att odla på marken mellan solpanelerna, men jag planerar att låta fåren gå där, säger Mikael Hugosson som har ett stort intresse för energifrågor.
Alviksgården har redan nu många olika energilösningar i drift och gården är helt självförsörjande på el. Alla ekonomibyggnader värms upp med hjälp av biogas från grisgödsel och slaktavfall och bostadshusen värms upp med flis från egen massaved.
Lilla Norrskenet
Effekt: 90 kWp (märkeffekt).
Areal: 0,3 hektar.
Utformning: Vertikalt monterade dubbelsidiga paneler (bifacial).
Plats: Alviksgården utanför Luleå.
Marie Kofod-Hansen