Efter ett års handläggning har Mark- och miljödomstolen i Nacka nu beslutat att tillåta Stockholm Energis storsatsning på koldioxidinfångning och lagring, så kallad bio-CCS (Bio-energy with Carbon Capture and Storage).
Bolaget ligger i framkant i utvecklingen alltsedan de startade sin pilotanläggning för bio-CCS 2019. Nu ska tekniken skalas upp till 800 000 ton per år, vilket gör den till en av Europas största.
– Det känns helt fantastiskt. Det här är en milstolpe för oss och viktigt för hela Sverige, säger Anders Egelrud, vd på Stockholm Exergi.
Ny industriell enhet
Den nya anläggningen kommer att placeras precis intill kajen och bli en väl synlig industriell enhet vid den så kallade Energihamnen. Anläggningen består av två delar: dels huvuddelen för avskiljning och förvätskning, dels mellanlagret som ska placeras på en ny kaj och bestå av cisterner. Därifrån ska koldioxiden sedan skeppas ut för slutlig lagring i havsbotten i annat land, troligen Norge eller Danmark.
Planen är att anläggningen ska stå klar till senhösten 2027. Men än så länge finns dock inget investeringsbeslut – det kommer i slutet av 2024, enligt Anders Egelrud.
– Men det förutsätter att regering och myndigheter får fram regelverk och stödsystem under detta år, alltså de omvända auktioner som regeringen föreslagit och som nu behöver godkännas av EU. Det är helt nödvändigt. Det här är vår största investering någonsin, säger Anders Egelrud.
Även försäljning av utsläppskrediter blir en viktig del av satsningen.
– En viss samfinansiering med den privata sektorn är helt nödvändig och vi ser ett stort intresse från både nationella och internationella aktörer för att köpa krediter.
Anläggningen har också fått stöd från EU:s innovationsfond med drygt 2 miljarder kronor.
Stor elförbrukning
Bio-CCS-anläggningen kommer dra 500 GWh el per år – hur påverkar det Stockholms effektbalans?
– Vi har designat ett system så att vi ska kunna säkra effektbalansen, och är det en bristsituation så kan vi tillfälligt stänga av anläggningen. Det finns också flera nyttor med anläggningen, till exempel kommer vi ta tillvara och återför all spillvärme till fjärrvärmesystemet, säger Anders Egelrud.
Vad är nästa steg nu?
– Vi fortsätter med design och konstruktion kring alla tekniska faciliteter. Och inväntar att regelverk och annat kommer på plats, säger Anders Egelrud.
En makalös manick
Under den senste veckan har Stockholm Exergi satsat hårt på marknadsföring av sin bio-CCS-satsning, både i dagstidningar och på sociala medier. Här kan ni kolla in filmen om den "makalösa manicken".
Johan Wickström