Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Snöstormen orsakade stora strömavbrott i Västerbotten
På Skellefteå Kraft fick man under torsdagen aktivera sin storstörningsorganisation. Under torsdagen skickade företaget ut all tillgänglig personal för att begränsa störningarna, bland annat genom att koppla om linjer. Samtidigt var det i vissa områden för farligt att arbeta och då har man tvingats dra tillbaka personalen på grund av risken för fallande träd.
Även Umeå Energi har drabbats hårt, och där har som mest 5 000 kunder påverkats. Också här har samtliga tillgängliga medarbetare kallats in till det tuffa röjningsarbetet. Extramaskiner har bokats in och en helikopter står redo så fort vinden har mojnat. Men snösmockan tycks ha fortsatt in på fredagsmorgonen.
– Jag förstår hur påfrestande det är för dem som är drabbade. Vi jobbar så fort vi kan för att säkra elleveranserna, men det kan ta flera dagar innan allt fungerar som det ska. Skadorna är omfattande, säger Jan Eriksson, vd för Umeå Energi Elnät.
2. Ebba Busch träffade vindkraftsbranschen
Regeringens nej till havsvindkraften i sydöstra Östersjön har lett till en omfattande diskussion. Under veckan (den 19 nov) bjöd energi- och näringsminister Ebba Busch in vindkraftsbranschen för samtal om vindkraftens bidrag till elsystemet.
Under mötet betonade Ebba Busch att vindkraften är det kraftslag som kommer att byggas ut i stor skala under de närmaste tio åren, men att den också behöver bidra med mer förmågor i elsystemet. Vilket är bakgrunden till de två nya regeringsuppdrag som de centrala energimyndigheterna nyligen fick på sitt bord: hur man ska skapa bättre förutsättningar för väderberoende kraftproduktion att bidra till ett robust elsystem.
Efter mötet verkade båda parter vara nöjda.
– Mötet ledde till ett bra och konstruktivt samtal, där vi betonade att det är nödvändigt med goda investeringsförutsättningar redan idag för att Sverige ska kunna ha ett dubbelt så stort elsystem 2045, säger Daniel Badman, vd på Svensk vindenergi som deltog tillsammans med 16 vindkraftsaktörer.
Bland dessa fanns Eolus som i veckan släppte sin delårsrapport där man kunde notera en nedskrivning på 40 miljoner kronor på grund av de två östersjöparker som fick avslag nyligen: Skidbladner (1 000 MW) och Arkona (1 200 MW).
3. Energibolagens hållbarhetsarbete får godkänt
I veckan släppte Svenskt kvalitetsindex (SKI) sin årliga rapport om kundnöjdheten i energibranschen, vilket vi rapporterat om. Här kunde man bland annat se att privatkunderna är mindre nöjda med sina energibolag än tidigare, medan företagskundernas förtroende har ökat.
Bara några dagar senare kom ytterligare en rapport från SKI där man undersöker hållbarhetsfrågorna i energisektorn. I denna har man mätt kundernas upplevelser av energibranschens arbete med social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Årets resultat landar på 63,9, vilket är ett godkänt resultat enligt SKI. Företagskunder ger generellt bättre betyg och har också bättre insikt i vad som görs.
Bäst betyg får fjärrvärmeaktörerna följt av elhandelsbolagen, medan elnätsföretagen hamnar längre ned på skalan. Kundernas kommentarer visade att lokalt engagemang, innovation och priskonkurrens kan väga minst lika tungt som klimatfrågor.
– Hållbarhet är ett begrepp som kan betyda olika saker för olika kunder. Därför ser vi att energibolag som förstår sina kunders prioriteringar ofta lyckas bättre, säger Love Westin, analyschef på SKI, i ett pressmeddelande.
4. Sveriges ingenjörer: ”Vattenkraften kan växa med 1300 MW till 2035”
Potentialen för att öka effekten i landets vattenkraftverk har utretts i olika omgångar under årens lopp. I veckan var det dags igen när fackförbundet Sveriges ingenjörer presenterade en färsk utredning, som genomförts av teknikkonsultbolaget AFRY.
Vattenkraften står idag för 40 procent av Sveriges elproduktion, med en installerad kapacitet på 16 420 MW (vilket i princip varit oförändrat i drygt 30 år). Men i den nya studien slår man fast att det går att uppgradera vattenkraftens effekt med 1300 MW redan till 2035 (ungefär lika mycket som en kärnkraftsreaktor). Och på sikt kan det bli ytterligare 2 700 MW.
Effektökningen kan skapas genom att bygga bort flaskhalsar i de största älvarna och renovera stor- och småskaliga stationer med investeringsbehov. Kostnaden fram till 2035 skulle bli cirka 35 miljarder kronor, enligt studien.
– Vi behöver ny fossilfri el och vi behöver den snabbt. Satsningen på vattenkraft skulle kunna ge samma effektökning som en ny kärnkraftsreaktor, men till cirka en tredjedel av kostnaden, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges ingenjörer i ett pressmeddelande.
5. Bixias vinterprognos: Låga elpriser – men med enskilda toppar
De senaste veckorna har elpriset i Sverige fluktuerat en hel del. Sedan den så kallade flödesbaserade modellen infördes den 29 oktober kan man också skönja ett nytt mönster i prisbilden: i fyra veckor i rad har elområde 2 haft lägre snittpriser än elområde 1, längst norrut. Dessa områden har mestadels haft samma pris på veckobasis de senaste åren.
Under denna vecka (47) har veckosnittpriset hittills (18–22 nov) legat på mellan 40 öre/kWh i elområde 2 till 1,21 kr/kWh i elområde 4. Men hur kommer det se ut framöver?
I veckan levererade elhandelsföretaget Bixia sin årliga vinterprognos där man bedömer att det blir en relativt mild vinter som håller nere elkonsumtionen och därmed elpriserna. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
Så här ser Bixias prognos ut för december 2024-februari 2025.
VECKANS VINNARE
Företagen som vann E-prize
Under torsdagskvällen delades årets E-prize ut, som belönar de smartaste energiinnovationerna. Tävlingen anordnas av Aktuell Hållbarhet och Dagens industri. Vinnaren i kategorin Förnybar Energi var Rivus Batteries som utvecklat en kostnadseffektiv och miljövänlig metallfri batteriteknik för flödesbatterier.
I kommande tryckta nummer av Tidningen Energi (som kommer om en dryg vecka) bjuder vi på ett reportage från företagets labb i Göteborg.
Övriga två pristagare var Kanthal inom energioptimering – som erbjuder elektrifiering av värmeprocesser – samt Logivity som genom ny mjukvaruteknik siktar vill effektivisera transportsektorn.
Johan Wickström