Det var den 29 oktober som Svenska kraftnät – efter många turer – införde flödesbaserad kapacitetsberäkning på elmarknaden. Den nya modellen utgår från den fysiska kapaciteten i elnäten istället för att flödena går dit elpriset är högst.
Nu kan man se att modellen lett till större flöden i elnäten, enligt nya siffror från Svenska kraftnät. Under de 20 första dagarna med den nya modellen har snittöverföringen från elområde 1 till elområde 2 ökat med 500 MW. Från elområde 2 till elområde 3 har den ökat med 1500 MW och från elområde 3 till elområde 4 med 1 000 MW.
– Den nya metoden visar att vi kan använda nätet mer effektivt. Men 30 procent mer i nord-sydlig riktning är exceptionellt och beror på särskilda omständigheter. Det vi såg under de två år med testkörningen var i snitt en ökning på cirka 10 procent, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.
Hög tillrinning
De stora flödena beror bland annat på en hög tillrinning till redan välfyllda vattenmagasin. I mitten av november låg magasinsnivån i vattenkraftverken på cirka 87 procent, vilket är 10 procent högre än medelvärdet. Den här vattenkraftselen har kunnat flöda söderut, samtidigt som det har varit stora överskott i norr. Även flödena i öst-västlig riktning har ökat.
För Svenska kraftnäts del har den nya metoden gjort att man fått bättre kontroll på flödena då marknadsutfallet är närmare de fysiska förutsättningarna i nätet.
– Vi kan ge mer kapacitet utan att riskera att vi får överlaster. Vi kan därmed drifta systemet med mindre marginaler men med oförändrad driftsäkerhet, säger Erik Ek.
Nytt prismönster
Inför införandet av den flödesbaserade metoden var många oroliga för att det skulle leda till kraftigt högre elpriser. Någon sådan effekt har det inte blivit, enligt Svk.
Däremot kan man se ett nytt prismönster där SE2 genomgående har haft lägre priser än SE1 (Norrland).
– Det beror på att produktionen i SE1 fördelar sig bättre på vägen söderut och tar sig bättre runt flaskhalsarna. Då aktiveras fler bud i SE1 och priset höjs. SE2 pålastar flaskhalsen i större utsträckning än SE1, säger Erik Ek.
– Kraften går fortsatt söderut men SE1-produktionen ger större nytta och metoden prioriterar detta, därav prisskillnaden.
Johan Wickström