Att som arbetsgivare kunna validera sina egna distributionselektriker är nytt, och Petter Stenman på Luleå Energi är först ut i Sverige att bli validerad. Hösten 2022 började han sin utbildning parallellt med att han jobbade på som vanligt.
– Jag jobbade på Luleå Energi som fibertekniker och hade gjort det ganska länge och var sugen på nåt nytt. Då sökte de folk till drift och förvaltning av lokalnät och jag sökte tjänsten trots att jag inte hade någon elbakgrund, vilket är ett krav. Och då fick jag ett erbjudande av företaget att hoppa på en utbildning till distributionselektriker.
Sagt och gjort, Petter Stenman började utbildningen och efter några månader började man internt med yrkesvalideringen.
– Det var som att jag gjorde två steg i ett med dubbla utbildningar. Jag och min närmsta chef styrde att när jag haft mycket att göra har jag jobbat mer, och när det var mindre jobb så tog jag igen pluggandet med teori och liknande, säger Peter Stenman.
Mycket arbete bakom modellen
Modellen, som bestämmer vilka delmoment man ska klara av för att bli godkänd, har tagits fram av arbetsgivarorganisationen Sobona tillsammans med referensföretag, fackförbund, branschorganisationer och myndigheter.
– Validering är ju verktyg som används inom industrin och andra ställen, men just inom energibranschen så var det lite nytt. Hur ska man gå från teori till praktik, hur ska vi få det här att fungera? Så det har varit mycket arbete bakom att ta fram elnätsprofilen, säger Linn Wallo, HR-strateg på Luleå Energi.
Nu kan vi ta en befintlig arbetsgrupp och utbilda och validera deras kompetenser och kunskaper.
Valideringen innebär att Luleå Energi själva kan examinera eller godkänna någon i de praktiska arbetsmomenten som någon måste klara av för att få sitt yrkesbevis. Och med tanke på den brist på kompetens som råder i energisektorn, så är det en välkommen och nödvändig förstärkning, tycker Linn Wallo.
– Vi känner att det här är helt rätt i och med de utmaningar som vi befinner oss i. Det är svårt att hitta personer, eftersom många i branschen letar efter samma typ av profil. Om vi ska hitta de här människorna som nästan inte finns längre måste vi ju faktiskt börja använda verktyg som tar oss fram, säger Linn Wallo.
– Nu kan vi ta en befintlig arbetsgrupp och utbilda och validera deras kompetenser och kunskaper. Även om det är vitt skilda profiler, så finns det väldigt många gemensamma punkter också. Det är inte så långt bort som man kan tro ibland.
Nöjd med upplägget
Petter Stenman blev klar med valideringen i somras, och är väldigt nöjd med både upplägg och utfall.
– Ja, jag tyckte det flöt på bra. Jag har haft ganska bra hjälp av kollegor om det varit nåt jag funderat på. De har ju även varit det som kallas medbedömare, och bedömt mina arbetsmoment som har med valideringen att göra, säger Peter Stenman.
– Utbildningsmässigt har det varit ett bra upplägg för mig, eftersom jag redan innan hade gjort en hel del praktiskt – klämt och känt på grejer, klättrat i stolpar och liknande. Det var inga problem med det teoretiska heller, man fick fräscha upp ellära och mattekunskaperna bara.
Det låter på dig som det här är något du kan rekommendera andra som funderar på samma sak.
– Ja, det tycker jag. Särskilt om man har en arbetsgivare som i mitt fall. Då kan man prata ihop sig om hur man ska lägga upp jobb och utbildning – det är ett jättesmidigt sätt på det viset.
Varierade jobbuppgifter
Distributionselektriker växer inte på träd och det är svårt att rekrytera, säger Petter Stenman, som tycker att det är både märkligt och synd att inte fler känner till utbildningen.
– Det är verkligen en varierad tjänst. Vi gör allt ifrån att skarva kablar i kabelskåp, och stationer till att hugga ner träd som fallit på ledningar eller hänga i en stolpe och spänna upp ledningar och laga fel, säger Petter Stenman.
– Vintertid sitter man kanske på en skoter och patrullerar linjer efter kraftiga snöfall, och på sommaren har man ganska många fina dagar ute i skärgården när man har åker mellan olika öar där det blivit strömavbrott. Man får vara väldigt flexibel och det tycker jag om.
Jan Hallman