Under Norrlandsgatan i centrala Stockholm, precis utanför varuhuset NK, gick ett av fjärrvärmerören sönder i början av året, där det blev risk för läckage i ett garage. Det är en hektisk trafikplats där tiotusentals bilar kör dagligen, ofta på väg in i Klaratunneln en bit bort för vidare transport till övriga staden. Så att stänga av denna sträcka skulle innebära stora utmaningar för Stockholmstrafikanterna med stora tidsförluster som följd.
Ledningen var en så kallad redundansledning, så den behövde inte åtgärdas på en gång. På Stockholm Exergi funderade man på olika alternativ, men valde slutligen relining med produkten CarboSeal, som utvecklats av Boråsföretaget Pressure Pipe Relining (PPR).
– Vi funderade på olika sätt att laga röret, men relining som metod passade bra här. Det är en smart produkt. Vi slapp gräva ut hela gatan och stänga trafiken i ett par dagar, säger Robert Kelava, underhållsingenjör på Stockholm Exergi.
Lagar röret inifrån
I början av september påbörjades arbetet med att gräva ut schakt på vardera sidor om Norrlandsgatan för att förbereda för reliningen, som alltså går ut på att laga röret inifrån.
I det gamla röret läggs ett nytt rör: en mjuk kolfiberstrumpa vinschas igenom det gamla röret och blåses sedan upp med ånga. Därefter härdas strumpan och efter cirka åtta timmar är kolfiberstrumpan lika hård som stål.
– Kostnadsmässigt är det ungefär samma som för en konventionell rörläggning. Men samhällskostnaderna blir ju avsevärt mindre. Det handlar om miljontals kronor för ett sådant här projekt. Dessutom blir klimatavtrycket avsevärt lägre, säger Robert Kelava.
PPR släppte CarboSeal sommaren 2021 efter en tioårig utvecklingsresa med stöd bland annat från olika forskningsinstitutioner. Sedan dess har PPR gjort ett 15-tal installationer, flest i Sverige – vilket vi skrivit om tidigare – men även på ett par platser runt om i Europa.
– Vår teknik lämpar sig bäst för komplexa sträckor där det är svårt att gräva, under motorvägar eller i tättrafikerade områden i storstäder. Därför är det kul att Stockholm Exergi nu testat tekniken. Vi har haft kontakt under ett par års tid innan detta tillfälle uppstod, säger Andreas Martsman, vd på PPR, som också betonar samhällsnytttan.
– Man behöver inte stänga av trafiken och hindra andra samhällsverksamheter. Men det är en aspekt som fjärrvärmebolagen sällan tar ekonomisk hänsyn till i sina upphandlingar.
Stora samhällskostnader
I en studie från VA Syd – som ansvarar för vatten- och avloppsverksamheten i stora delar av Skåne – jämförde man de olika kostnaderna inför ett större vattenprojekt i Malmö och kom fram till att samhällskostnaden var långt mycket högre än projektkostnaderna vid en full avstängning av den berörda gatan.
Renoveringsbehoven i fjärrvärmebranschen är väldigt stora, uppemot 70 miljarder kronor under kommande 15 år enligt vissa beräkningar.
Jag tror på en kombination av relining och nyläggning av rör. Det skulle innebära att renoveringarna av fjärrvärmesystemen kan genomföras snabbare och billigare.
– Det är en spännande bransch där det finns många möjligheter. Jag tror på en kombination av relining och nyläggning av rör. Det skulle innebära att renoveringarna av fjärrvärmesystemen kan genomföras snabbare och billigare, säger Andreas Martsman.
Samtidigt är det tufft att lansera nya produkter i en lite trögrörlig bransch som fjärrvärmesektorn, menar Andreas Martsman.
– Vi är ensamma om den här produkten och får jobba på med standardiseringsarbetet själva.
På Stockholm Exergi ska man se vad dessa pilotprojekt ger för resultat innan man går vidare med eventuellt nya projekt.
– Det är ju alltid utmaningar med ny teknik och att veta hur hållbar den är. Men jag tror det här skulle kunna vara ett alternativ när vi gör livstidsförlängningar på rör, till exempel i kulvertar mellan hus inne i city, säger Robert Kelava.
Johan Wickström