Isa Diamant - din masteruppsats Nudging flexibility handlar om hur dagliga sms till hyresgäster kan leda till minskad elförbrukning under topplasttimmen. Berätta mer om projektet.
– Jag undersökte hur elförbrukningen hos hyresgäster påverkades av att de fick dagliga sms med information om vilken timme under nästa dag de skulle minska sin elanvändning. Sms-en innehöll även påminnelser om miljöfördelarna med att göra detta. Resultatet blev att hushållen som fått sms minskade sin elförbrukning under topplasttimmen med upp till 15 procent i jämförelse med kontrollgruppen.
Hur fick du idén till projektet?
– Innan min master jobbade jag på Energimarknadsinspektionen, där jag bland annat arbetade med efterfrågeflexibilitet. Under min masterutbildning kom jag sedan i kontakt med IVL Svenska Miljöinstitutet och deras energiprojekt Enflate. Via dem fick jag tillgång till data över energiförbrukning per timme i ett antal lägenheter hos ett bostadsbolag i Kungsbacka.
– Det blev ett väldigt intressant projekt där jag fick djupdyka i energiekonomiska frågor, med ett beteendeekonomiskt angreppssätt. Uppsatsen visar att det är inte bara minskade kostnader som triggar hyresgäster till minskad energiförbrukning utan det kan också ske genom miljöargument.
Fick ni fram någon mer information om hushållens beteende i undersökningen?
– Vi tittade även på elanvändningen som dygns- och veckogenomsnitt och där såg vi inga skillnader mot kontrollgruppen, vilket jag tolkar som att hyresgästerna faktiskt blev flexibla och inte minskade sin elanvändning totalt sett. Det visar att även små elkonsumenter kan vara med och bidra.
Tror du att man kan använda nudging på fler sätt i energiomställningen?
– Det tror jag! Ekonomiska styrmedel är viktiga, men jag tror att de med fördel kan kombineras med till exempel informationsinsatser och andra sätt att underlätta för att göra rätt.
Du har precis börjat på ett nytt jobb?
– Ja, jag har precis börjat på Naturvårdsverket där jag ska jobba med EU:s utsläppshandelssystem. I mitt uppdrag ingår bland annat vägledning och tillsyn av olika aktörer inom CBAM, som är ett koldioxidpris på importer för att motverka koldioxidläckage och ge aktörer utanför EU incitament att minska sina utsläpp. Det känns väldigt spännande och aktuellt att jobba med de här frågorna.
Vad ska du göra med prispengarna – 15 000 kr – från uppsatstävlingen?
– Jag har köpt en landsvägscykel.
Årlig uppsatstävling Svenska energiekonomiska föreningen, SEEF, har i år tillsammans med Energiforsk instiftat en årlig uppsatstävling för masterstudenter i ekonomi. Syftet med tävlingen är att den ska bidra både till att lyfta vikten av mer energiekonomisk forskning och locka fler studenter att fokusera på energiekonomi i sitt yrkesliv. Här kan du läsa Isa Diamants uppsats Nudging flexibility.
Marie Kofod-Hansen