I Skåramåla, i Tingsryds kommun i södra Småland, har European Energy sedan ett drygt år tillbaka en vindpark med åtta verk (49,6 MW). Redan innan denna park driftsattes började företaget fundera på hur de olika produktionsprofilerna hos vind och sol skulle kunna komplettera varandra och man började söka tillstånd för att bygga en solpark i anknytning till vindparken 2022.
Arbetet med solparken påbörjades under våren och nu pågår slutmonteringen av solcellspanelerna, som har en toppeffekt på 39,3 MW. När allt är klart blir detta Sveriges första storskaliga kombinerade sol- och vindpark, vilken ska producera cirka 127 Gwh el per år.
Många fördelar
Det finns många fördelar med att bygga en hybridpark, menar Peter Braun som är Sverigechef på European Energy:
– Marken används optimalt och man kan dra nytta av befintlig infrastruktur. Genom att samlokalisera vind- och solparker kan man utnyttja befintliga nätanslutningar och minska kostnaderna. Vi räknar också med en jämnare produktion och utmatning på nätet.
Men det finns utmaningar som till exempel tekniska problem kring nätanslutningen. Hybridparker är ett nytt fenomen för elnätsbolagen och det krävs ett bra samarbete för att allt ska fungera optimalt
– Vi har lagt upp det så att om det blåser mycket en väldigt solig dag, så har vindparken företräde. Vi har analyserat det här och kommit fram till att vi kanske tappar max 2 procent av produktionen i solparken om vi drar ned på produktionen där om det blåser mycket, säger Peter Braun.
Komplicerat markarbete
European Energy har cirka 90 vindkraftsparker och 70 solparker i drift i Norden. Men det här är European Energys första solpark i stenig skogsmark och det har inte varit helt lätt.
– Om vi redan från början bestämt att vi skulle bygga en hybridpark, skulle vi kanske ha valt en annan plats. Att bygga solceller på den steniga marken har krävt mycket konstruktionsarbete och har också varit kostsamt.
Med hjälp av kreativa underleverantörer har European Energy kommit fram till en metod för att montera solcellerna som fungerar och där befintliga jordmassor kan användas. Solcellerna gjuts fast i betongfundament för att säkerställa stabiliteten.
Projektet har mött positiva reaktioner från lokala invånare och kommunen.
– Det har varit ett stort lokalt intresse och positiv respons på solapplikationen, berättar Peter Braun, som också tycker att själva tillståndsprocessen har gått relativt smidigt.
– Det har varit en relativt tydlig process med Länsstyrelsen i Kronoberg. Men jag undrar om det inte skulle kunna gå att förenkla tillståndsprocessen när sol, vind och energilager samplaneras? En energipark bör på sikt ses som en anläggning med en sammanhängande tillståndsprocess och en nätutredning.
Satsar på biologisk mångfald
European Energy har också jobbat för den biologiska mångfalden i hybridparken. Marken har hyggesrensats för att minska antalet nya skogsplantor och istället har man sått flera olika typer ängsfröer på olika ytor. Tanken är också att ha en årlig slåtter som kan varieras med bete. I den omgivande sumpskogen är målet att öka mängden död ved så att flera insekter och fåglar kan söka sig dit.
– Vi vill också utveckla miljön i kantzonen mellan sumpskog och öppen mark med till exempel blommande träd och buskar, faunadepåer, stenrösen och sandblottor, berättar Peter Braun.
Det är ett bra sätt att optimera både mark- och nätanslutning
En annan idé är att utveckla miljön runt dammen, med sluttande kanter, död ved och stenpartier och att skapa variation kring diket med buskar i kanten vid vissa partier, stenar och död ved.
– För oss är det viktigt att stärka den biologiska biodiversiteten i området så mycket som möjligt, säger Peter Braun.
European Energy planerar att bygga ytterligare två hybridparker med liknande förutsättningar i Sverige: en i Kingebol i Åmål och en i Grevekulla i Ydre kommun. Båda vindparkerna består av sex driftsatta vindturbiner och Länsstyrelsen har nu godkänt solparkerna som ska byggas upp i anslutning.
– Hybridparker ger oss ökade möjligheter att kommunicera kring systemfördelar med olika kombinationer av kraftslag och det är ett bra sätt att optimera både mark och nätanslutning, säger Peter Braun.
Marie Kofod-Hansen