Årets upplaga av Startup 4 Climate lockade 63 ansökningar och drygt 7 000 röster från allmänheten. Nu har juryn enats om sju startupbolag som går vidare till finalomgången. Allmänheten har fått välja det åttonde bolaget.
Syftet med Startup 4 Climate, som grundades och drivs av Ellevio och GodEl, är att accelerera energiomställningen, där de två bolag som bedöms ha bäst idéer och störst mätbar klimatnytta vinner.
I prispotten ligger två miljoner kronor som de båda vinnarna får dela på, plus tillgång till framtida coachning och hjälp från medlemmarna i expertjuryn och de organisationer som sponsrar tävlingen.
Här är årets åtta finalister:
AirZyme Sweden - Biokatalysator för snabbare infångning av koldioxid
Företagets biokatalysator accelererar hastigheten för att fånga in koldioxid, samtidigt som den kräver mindre energi än befintliga processer.
Hagnesia – Effektivare vindturbiner
Hagnesia har utvecklat en ny vindkraftsgenerator som minskar behovet av koppar och magneter med 90 procent, vilket gör att en 15 MW-generator kan minska i vikt från 300 ton till 30 ton.
Nordic Bio-Graphite (NBG) - Fossilfri grafit
Grafit är den största komponenten i batterier för elbilar och krävs även för produktion av "grönt stål". NBG är först med att producera större volymer av fossilfri grafit av biobaserade material till konkurrenskraftiga priser.
Rebaba – Cirkulära batterier
Rebaba bygger batterilagringssystem genom att återanvända uttjänta batterier från elfordon för exempelvis korttidslagring av förnybar energi, lastbalansering i elnätet och energioptimering i byggnader.
MaMa Växtkraft - Lokala samarbeten för fjärrvärme
MaMa Växtkraft vill öka energieffektiviteten i uppvärmning av byggnader genom att utnyttja lokala resurser, framför allt träflis, för fjärrvärmeproduktion. Projektet bygger på ett cirkulärt system där lokalsamhället samarbetar för att bidra med material och därigenom minskar beroendet av importerade resurser.
Emission Twin – Digital tvilling stöttar företagens klimatarbete
Emission Twin har utvecklat en digital tvilling som hjälper företag att uppnå sina klimatmål. Genom att simulera energimixar och utveckla utsläppsminskningsplaner kan företag fatta välinformerade beslut.
EvoShower - Cirkulerande dusch
EvoShower är en cirkulerande dusch med ett patenterat system med dubbla loopar som sparar upp till 90 procent av vatten- och energiförbrukningen. Duschen kan användas oberoende av infrastruktur och installeras enkelt i badrum utan behov av hantverkare.
Climate Hero – Koldioxidkalkylator för att förstå och minska ditt koldioxidavtryck
ClimateHero ger hushåll och småföretag möjlighet att beräkna sitt miljöavtryck och förbinda sig att minska sina koldioxidutsläpp. Genom att svara på några enkla frågor om hur man lever, reser och konsumerar hjälper företaget privatpersoner och företag att förstå sitt koldioxidavtryck, samt ge råd om hur det kan minskas.
– Tävlingens mission, att accelerera energiomställningen, känns ännu viktigare i en tid där den gröna marknadsutvecklingen stött på farthinder. Vi har ett extremt starkt startfält i år, där synergier mellan innovation, entreprenörskap och allmänintresse borgar för både framtida exportsuccéer och klimatvinster, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio och jurymedlem.
De åtta finalisterna går nu vidare till finalomgången den 14 november, där de ska pitcha sina affärsidéer inför juryn. Här återfinns Johanna Mossberg, avdelningschef på Energimyndigheten, affärsängeln Jane Walerud, professor Lina Bertling Tjernberg, Stefan Krook som grundat GodEl och Kivra, samt Johan Lindehag, vd för Ellevio.
Om Startup 4 ClimateStartup 4 Climate grundades och genomförs av Ellevio och GodEl i samarbete med innovationshubben THINGS och We Don't Have Time. Syftet är att accelerera energiomställningen. Den första upplagan genomfördes 2020. Bland tidigare vinnare finns Flower med virtuella kraftverk, Ligna Energy med batterier av trä, Cemvisions fossilfria cement samt Novige med våg- vind- och solkraft i ett.
Johan Wickström