I december 2022 meddelade EU-domstolen att Sverige inte får behålla skattebefrielsen för biogas och biogasol som trädde i kraft sommaren 2020. Som en följd av domen togs skattebefrielsen bort i mars 2023.
För företag som använder biogas i uppvärmning eller i transporter blev det tydliga effekter. Skatten innebar en prisökning på drygt 5 kronor/kilo inklusive moms (ett kilo motsvarar cirka 1,5 liter bensin), vilket innebar stora fördyringar för alla biogaskunder.
Men nu har EU-kommissionen – efter en fördjupad granskning – meddelat att de godkänner Sveriges energi- och koldioxidskattebefrielse för biogas och gasol fram till den 31 december 2030.
Bidrar till klimatmålen
I sitt beslut säger kommissionen att skattebefrielsen bidrar till utvecklingen av förnybar energi i linje med både nationella svenska mål och EU:s energi- och klimatmål och att de både är proportionerliga och nödvändiga.
På Tekniska verken i Linköping är det ett efterlängtat beslut:
– Allra viktigast är beskedet förstås för våra biogaskunder som valt att satsa på att ställa om till fossilfritt. Med återinförd skattebefrielse blir förutsättningarna också mycket bättre för att få till den kraftiga ökning av produktion och biogas i Sverige som idag både efterfrågas och behövs, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef biogas på Tekniska verken och vd, Svensk Biogas.
– Att ha koldioxidskatt på förnybar biogas, som i vårt fall har en koldioxidreduktion på över 90 procent jämfört med den fossila bensinen eller dieseln, är ungefär som att ha alkoholskatt på mjölk. Men nu är vi fantastiskt glada över det här beslutet och tacksamma inför alla som arbetat med påverkan för att detta ska landa på ett bra sätt.
Hoppas på återbetalning
Även på Energiföretagen är man mycket nöjd med EU-beslutet.
– Det är glädjande att EU-kommissionen äntligen lämnat ett positivt besked i den här frågan. Detta är viktiga besked för de många olika aktörer som använder biogas för uppvärmning och transporter, säger Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen Sverige.
– Efter en lång period av osäkerhet om skattevillkoren hoppas vi nu att Skatteverket kan ge ett snabbt besked om att återinföra skattebefrielsen och att återbetalning av skatt kan medges för 2023 och 2024.De totala skatteavdragen för biogas låg på cirka 1,5 miljarder kronor per år under 2021 och 2022.
Johan Wickström