Den 20 november är det dags igen att kora årets kraftkvinna – en utmärkelse som syftar till att lyfta kvinnor i energisektorn och attrahera fler till branschen. I år har 74 kvinnor nominerats, bland vilka den merittunga juryn ska välja ut den främsta.
Sex av de nominerade kvinnorna är med i serien Högspänning som i höst går in i sin fjärde säsong på Viaplay och TV3. I serien – där medarbetare från Vattenfall och Skellefteå Kraft medverkar – får vi följa med bakom kulisserna på en rad olika arbetsplatser, allt från vattenkraftverk och vindturbiner till högspänningsledningar.
På så sätt har dessa kvinnor (och män) hjälpt till att öka intresset för energijobbet för en bredare grupp av personer – vilket troligen spelat in i bedömningen. Men vad tycker de själva om att bli nominerade till årets kraftkvinna? Vi har pratat med fyra av dem som nominerats.
Thuva-Li Edman, elektriker på Vattenfall Vattenkraft:
”Det är ett steg att inspirera fler kvinnor”
– Att bli nominerad är en stor ära och jag känner mig verkligen glad och tacksam. Det är en bekräftelse på det arbete jag har lagt ner och en möjlighet att lyfta fram de insatser vi gör inom branschen. Det känns som en motivation att fortsätta sträva efter förändring och få visa att vi kan.
– För mig och mina kvinnliga kollegor innebär det att vi får synlighet och erkännande i en bransch som traditionellt sett har varit mansdominerad. Det är ett steg mot att inspirera fler kvinnor att söka sig till energiområdet och visa att vi har en viktig roll att spela här. Det stärker också vår gemenskap och uppmuntrar oss att stödja varandra i våra karriärer.
– Oavsett om jag vinner eller inte kommer jag fortsätta vara mig själv och kämpa för att energibranschen ska vara mer tilltalande för alla, så att fler vågar söka sig till denna bransch. Genom att visa vårt dagliga arbete och dela med mig av mina insikter och erfarenheter hoppas jag kunna inspirera fler unga kvinnor att överväga en karriär inom denna bransch. Den har varit mansdominerad i många år men i framtiden hoppas jag att jag har fler kvinnliga kollegor som jag kan kalla för energihjältar.
Angelica Jonsson, elkraftstekniker på Vattenfall Services:
”Jag är jättestolt över att jag har tagit mig hit”
– Det känns overkligt och oerhört fantastiskt fint. Jag trodde det inte var sant och när jag läste motiveringen så börja jag gråta. Det var så otroligt vackert och jag känner mig verkligen så uppskattad. Jag är jättestolt över att jag har tagit mig hit och att bli nominerad är redan en stor vinst som gått in i hjärtat.
– Det finns så många otroliga kraftkvinnor inom branschen. Men om jag skulle bli årets kraftkvinna skulle jag vara så enormt tacksam till alla därute som tror på mig och ger mig en fantastisk bekräftelse på att man gör skillnad där ute. Jag kommer att fortsätta att inspirera och försöka vara en så bra förebild för andra kvinnor som jag bara kan.
Emma Söderström, distributionselektriker, Skellefteå Kraft:
”Det är viktigt att vi är ute och visar att vi finns”
– Det känns stort och kul att lilla jag kan bli nominerad till något sådant där. För att locka fler kvinnor till branschen så tror jag att det kan vara viktigt att ha en kvinnlig förebild som visar att det går. För att jobba med det här handlar om inställning och vilja och att ha ett annat tankesätt. Jag kanske faller på styrkan, men kompenserar det med hjärnan.
– Både jag och Jonna, som också är nominerad, är ju ute och möter kunder och det är jätteofta man får en positiv feedback, att det är jättekul att det är en tjej som kommer. Så det är viktigt att vi är ute och visar att vi finns.
Camilla Ulfhielm Lööv, drifttekniker, värme, Skellefteå Kraft:
”Det är verkligen wow – en jättehäftig känsla”
– På ett sätt så tänker man ”vadå, är jag nominerad?”. Samtidigt så är det ju otroligt ärofyllt att vara nominerad och få vara med bland alla andra inspirerande kvinnor som är nominerade. Det är verkligen wow – en jättehäftig känsla.
– Jag tror det är jätteviktigt för att belysa det faktum att man inte behöver vara på ett stereotypt sätt för att jobba i branschen. Man kan vara vem som helst bara man har intresset och engagemanget för det. Och det tror jag är jätteviktigt att få fram.
– Jag tänker att Högspänning är en av de rätta vägarna att gå för att fler ska söka sig till energibranschen. I dagens samhälle, där vi är ständigt uppkopplade, så är det här en bra kanal för att få fram budskapet och att nå ut till väldigt många.