Att kunna kapa effekttoppar har under senare år blivit allt viktigare. Frågan har framför allt varit högaktuell vad gäller el, men att minska effekttopparna är viktigt även för fjärrvärme. Än så länge är det dock bara en handfull energibolag som har utvecklat flexerbjudanden inom fjärrvärme för att därigenom kapa effekttopparna.
Det finns flera tydliga fördelar för både energibolag och kunder om man kan undvika effekttoppar inom fjärrvärme. Det gör främst att energibolaget slipper använda dyr spetsproduktion som i många fall använder olja och då leder till en dålig miljöpåverkan.
Men det är inte alldeles enkelt att utforma ett flexerbjudande till kunderna som är bra både tekniskt och affärsmässigt. Det visade ett forskningsprojekt från Energiforsk, som presenterades i våras Där framgick också att det behövs praktiska test mellan energibolag och fjärrvärmekunder, för att därigenom utveckla lämpliga lösningar.
Incitament att minska spetsproduktionen
I Jönköping Energis fall så är fossil olja i princip helt utfasad och i stället används bioolja i spetsproduktionen. Därmed är miljöpåverkan från spetsproduktionen låg, men det finns fortfarande stora kostnadsincitament att minska spetsproduktionen.
– Genom att kapa effekttopparna kan vi minska den dyra produktionen och genom att fördela effekten bättre i nätet, så minskar vi även behovet av att investera i ny produktion. I slutändan kan det innebära lägre pris till våra kunder, så det finns tydliga drivkrafter för både oss och kunderna att jobba med effektfrågan, säger Majd Kamal, projektledare och energiexpert på Jönköping Energi.
Energibolaget ser dessutom arbetet med flextjänster som ett sätt att kunna energieffektivisera hos sina kunder och där kunna identifiera vilka åtgärder som kunden kan göra för att energioptimera sin fastighet.
Uttaget av värme vid effekttoppar får inte leda till en sämre komfort för de boende i huset.
Utnyttjar värmetrögheten i huset
I pilotprojektet som startade under våren kommer Jönköping Energi att utnyttja värmetrögheten i flerbostadshuset och styra värmeflödet i det aktuella huset. Projektet kommer främst ha en teknisk inriktning där man ska se vilka tekniska lösningar som är de bästa. Det innebär att digitalt kunna styra värmeflödet, men även att på plats justera i ventiler.
– Vi vill testa hur mycket förflyttningar av värme man kan göra innan en kund påverkas negativt, för uttaget av värme vid effekttoppar får inte leda till en sämre komfort för de boende i huset. Vi ska också undersöka vilken tekniklösning som kan styra på ett säkert och effektivt sätt, säger Majd Kamal.
Exakt vilken utrustning som krävs och hur tjänsten till fastighetsbolag ska vara utformad är ännu inte bestämd, utan tillsammans med kunden ska Jönköping Energi testa, mäta och analysera olika typer av styrning och optimering.
Parallellt med det praktiska pilotprojektet arbetar Jönköping Energi också med att ta fram möjliga affärsmodeller och kunderbjudanden runt fjärrvärme flex. Majd Kamal menar att det viktiga är att på ett bra sätt spegla de nyttor som uppkommer via styrningen av kundens fastighet och fördela dessa värden mellan kunden och energibolaget.
– Med detta projekt testar vi i liten skala och nu väntar vi på att det ska bli kallare, så att vi kan testa tekniken i skarpt läge. Omkring årsskiftet ska vi göra en utvärdering och om vi tycker att det fungerat bra kommer vi att använda detta som grund till olika tänkbara affärsmodeller för flex för fjärrvärmekunder, avslutar Majd Kamal.
Ann-Sofie Borglund