I går (tisdagen den 29 okt) var det premiär för den nya modellen på elmarknaden, flödesbaserad kapacitetsberäkning, flowbased, i hela Norden. Med den nya modellen utgår elflödena från den fysiska kapaciteten i elnätet i realtid – istället för var priset är högst – vilket innebär att mer el kommer att kunna överföras i elnäten.
Strax före kl 13 på tisdagen publicerades de första priserna på dagen före-marknaden. Medelpriset i respektive elområde blev betydligt lägre den 30 oktober än den 29 oktober och priserna i de fyra elområdena jämnades ut jämfört med föregående dygn. I SE4 ändrades medelpriset från 150 öre/kWh till 13 öre/kWh.
– Införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkning har så här långt gått enligt plan och prisskillnaderna mellan elområdena har minskat. Ändringarna i pris beror framförallt på högre överföringskapacitet och mer vindkraft i systemet, säger Mårten Bergman, enhetschef Transmission och Elmarknad på Svk.
Är det något som överraskar er i utfallet?
– Vi har än så länge väldigt kort erfarenhet av att ha metoden i operativ drift så inga överraskningar än, men det kommer att bli intressant att se om metoden kommer få liknande utfall över tid som i de testkörningar vi gjort. Vi kommer löpande att utvärdera modellen och genomföra förbättringar, desto fler erfarenheter vi får.
Stor vindkraftsproduktion
Idag onsdag (den 30 okt) är det full fart på vindkraftverken som under förmiddagen producerar drygt 10 000 MW medan kärnkraften ligger på 5 700 MW, då Forsmark 2 åter är i drift efter att ha tidvis ha varit nedstängd under den senaste veckan på grund av varmt väder. Det totala effektöverskottet i det svenska elsystemet låg på drygt 5 000 MW, som skickas vidare på export.
Prismässigt ligger norra Sverige på 0–4 öre/kWh under onsdagsmorgonen, där södra Norrland (elområde 2) ligger lägst, medan södra Sverige hade ett elpris på 6-15 öre/kWh. I Tyskland och Beneluxländerna låg priserna på runt 1,20 kr/kWh som jämförelse.
Den nya metoden har testkörts av Svk sedan slutet av 2022 och visar att priserna i de tre nordliga elområdena under testperioden (sep 2023–sep 2024) ökade med 6-9 procent medan södra Sverige (elområde 4) hade 10 procent lägre priser.
I energibranschen har många aktörer varit kritiska till modellen. På Energiföretagen anser man att modellen är svåröverskådlig och att prisbildningen blir betydligt mer komplex att förstå för marknadsaktörerna, vilket leder till större svårigheter att göra korrekta prognoser.
Ebba Busch vill att modellen följs upp
Under veckan publicerade energi- och näringsminister Ebba Busch en debattartikel i Svenska Dagbladet där hon tar upp den nya flödesbaserade modellen som hon menar i grunden är positiv för Sverige, då den minskar behovet av att bygga ut elnätet lika mycket som hade krävts med den gamla metoden. Men hon skriver också att regeringen gett Svenska kraftnät i uppdrag ”att noga följa upp implementeringen av flowbased, för att säkerställa att genomförandet ska ske på bästa sätt för Sverige”.
Under torsdagen den 31 oktober kommer priserna att vara negativa i hela landet under natten och även tidvis under dagen i elområde 2, som kommer ha de lägsta priserna under det kommande dygnet. I södra Sverige toppar elpriserna under kvällen mellan kl 16-18 då priset landar på cirka 50 öre/kWh i elområde 4.
Johan Wickström