Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Amerikanska techjättar satsar på kärnkraft
Under många år har de amerikanska techjättarna satsat mycket pengar på förnybar energi. I Googles energiportfölj fanns vid utgången av 2023 14 GW förnybar el, sol och vindkraft. (som en jämförelse är Sveriges installerade vindkraftskapacitet drygt 16 GW). Men nu vill sökföretaget bredda sin energiportfölj.
I veckan meddelade Google att de tecknat ett avtal med startupföretaget Kairos Power om att utveckla småskaliga reaktorer (SMR) för Googles räkning. Den första reaktorn – en så kallad smältsaltreaktorer där fluoridsalt används som kylmedium – är tänkt att stå färdig 2030, vilken ska följas av fler längre fram (totalt 500 MW ska byggas).
Under veckan meddelade även Amazon att de skrivit tre avtal för att stödja utvecklingen av SMR-er, bland annat med Energy Northwest (ett konsortium med flera statsägda bolag) med målet att ha 320 MW på plats i början av 2030-talet.
Även Microsoft satsar på kärnkraft, men de fokuserar på mer konventionell teknik. I september meddelade Microsoft att de har tecknat ett 20-årigt avtal om att köpa el från kärnkraftverket Three Mile Island i Harrisburg, som drabbades av ett allvarligt reaktorhaveri i mars 1979 (vilket var en viktig faktor bakom den svenska folkomröstningen om kärnkraft ett år senare).
Tanken är att återöppna en av reaktorerna från och med 2028. Kärnkraftselen ska användas till Microsofts datacenter, vars elbehov ökar i takt med användningen av AI.
2. Riskfylld kinesisk dominans i vindkraftsindustrin
Kinesiska företag äger drygt 10 procent av Sveriges vindkraftskapacitet, motsvarande drygt 3 procent av vår elproduktion. Samtidigt står Kina för cirka 70–80 procent av nyckelkomponenterna i vindkraftverken och närmare 100 procent av raffineringen av de sällsynta jordartsmetaller som ingår i många turbintyper.
Allt detta gör Sverige sårbart för det kinesiska inflytandet i denna sektor menar Henrik Wachtmeister, forskare på Uppsala universitet, som i veckan presenterade en färsk rapport i ämnet
Ägarskapet i sig är inte det mest kritiska utan istället är det beroendet av olika komponenter.
– Den stora risken är beroendet av kinesiska leverantörskedjor och att det i förlängningen kan användas på olika sätt. Bland annat genom att den europeiska vindkraftsindustrin konkurreras ut på ojämna villkor, säger Henrik Wachtmeister i en intervju med Dagens Nyheter.
3. Ny rapport om fjärrvärmens utmaningar
Sverige är ett föregångsland när det gäller uppvärmningssystem – det är effektivt och med en hög andel fossilfri energi. Det konstaterar Energimyndigheten i en rapport som beställts av regeringen, inför genomförandet av EU:s energieffektiviseringsdirektiv (EED). För Sveriges del handlar det inte om att expandera systemet – som kan vara fallet i andra europeiska länder – utan att bibehålla ett effektivt värme- och kylasytem även i framtiden.
I rapporten har myndigheten gjort ett antal framtidsscenarier där man kan se att nettovärmeanvändningen inom bostäder och lokaler kommer minska med mellan 10 och 20 procent fram till 2050, från dagens nivå på omkring 100 TWh. Anledningen är mer energieffektiva byggnader och till viss del ett varmare klimat.
Scenarierna visar även att användningen av värmepumpar kommer öka och att den totala fjärrvärmeproduktionen minskar, samtidigt som konkurrensen om biomassan ökar.
– Dessa utvecklingstendenser visar på hur angeläget det är att regeringen nu skyndsamt genomför förslagen i fjärr- och kraftvärmestrategin och att fjärr- och kraftvärmens systemnyttor tillvaratas fullt ut i EU:s nya energieffektiviseringslagstiftning, säger Erik Thornström, ansvarig för styrmedel och skatter på Energiföretagen.
Energiföretagen har nyligen lagt fram ett antal kompletterande förslag till Energimyndighetens fjärr- och kraftvärmestrategi, som i veckan presenterades i en artikel på Second Opinion.
4. Fortum tillverkar biologiskt nedbrytbar plast av koldioxid
Den ökade plastanvändningen är en av de stora klimat- och miljöutmaningarna, eftersom plasten produceras av fossila bränslen. I veckan meddelade Fortum Recycling & Waste att man – som första företag i världen – lyckats producera biologiskt nedbrytbar plast från koldioxidutsläpp från avfallsförbränning vid sin anläggning i Riihimäki, Finland.
Biologiskt nedbrytbara plaster är material som helt bryts ner till koldioxid och vatten i naturen genom till exempel bakterier eller svampar.
– Denna typ av utvecklingsarbete bidrar till att minska beroendet av fossila råvaror och kan skapa nya affärer baserade på cirkulär ekonomi-baserade affärer, förklarar Tony Rehn, chef för Carbon2x-programmet på Fortum Recycling & Waste.
– Det är värt att utnyttja infångad koldioxid som ett nytt råmaterial istället för att lagra den under marken eller släppa ut den i atmosfären när man använder bränsle. Att utnyttja infångad koldioxid är ett mycket mer hållbart alternativ att hantera med tanke på framtidens resursbrist.
De första produkterna från Carbon2x-programmet förväntas nå marknaden inom detta decennium, enligt företaget. I juli 2024 meddelade Fortum att man skulle sälja sin återvinnings- och avfallsverksamhet till Summa Equity för cirka 800 miljoner euro.
5. 7 citat från Fossilfritt Sveriges årliga konferens
Under onsdagen hade Fossilfritt Sverige sin årliga konferens under ledning av Svante Axelsson och Malin Strand för att ta tempen på den gröna omställningen. Det var helt fullsatt under de tjusiga kristallkronorna på Berns salonger i Stockholm, där vi saxade sju citat från det fullmatade dagsprogrammet:
I en sån här stor omställning kommer det att dyka upp flaskhalsar hela tiden. Just därför är det viktigt att vi samarbetar med varandra. Varje färdplan är ett steg närmare målet.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som uppmanade företagen att ta kontakt med regeringen om de har frågor och synpunkter.
Man måste förstå att det är väldigt långa processer för att bygga en helt ny, högteknologisk industri. Man får räkna med att det kommer ”bumps in the road” – men jag kommer att gå in med nytt kapital.
Harald Mix, medgrundare i Northvolt och Stegra, menar att affärsproblemen i Northvolt till stor del är konjunkturella.
Vi ska gå från en brun till en grön plattform. Men vi konkurrerar med en konkurrenskraftig brun plattform som förfinats i över 100 år.
Volvos vd Martin Lundstedt som siktar på att alla företagets produkter som levereras efter 2040 ska ha nettonollutsläpp – ”det kommer att gå upp och ner och bli en tuff resa”.
Vi är i ett gupp och ska vidare. Förseningar är normalt. Tesla höll på i 14 år innan de fick ett positivt resultat.
Svante Axelsson, Fossilfritt Sveriges ordförande, som efterlyste mer berättelser om hur ”mysig” omställningen kan bli.
När vi gick från vanlig telefon till mobil var det ingen som sa ”telefonomställningen”. Se det här som en möjlighet istället – världens möjlighet.
Volvo Cars förre vd Håkan Samuelsson som tycker att Northvolt är en riktig satsning för att Sveriges bilindustri ska kunna konkurrera från början i omställningen.
Det handlar inte så mycket om kraftslagen utan hur man säkerställer industrins konkurrenskraft. Man måste vara både kort- och långsiktig på samma gång.
Vattenfalls vd Anna Borg lyfte vikten av att sprida sina risker och få rätt timing i företagets investeringar.
Sedan 2019 har EU beslutat om 13 000 nya lagar och regler jämfört med USA som klubbat 3 000 nya lagar och regler.
Anna Stellinger, chef för internationella frågor på Svenskt Näringsliv, diskuterade den så kallade Draghirapporten – om EU:s framtida konkurrenskraft – där regelförenklingar är en av ett hundratal förslag som läggs fram.
Johan Wickström