Elanvändningen i Sverige präglas av toppar och dalar under vissa tider. Högst är förbrukningen morgon och kväll medan den sjunker markant på natten. Det är bakgrunden till att samtliga elnätsföretag ska införa effekttariffer senast den 1 januari 2027, enligt en föreskrift från Energimarknadsinspektionen. Tanken är att med tydliga prissignaler jämna ut effektanvändningen och därmed använda elnätet mer effektivt.
Ett 20-tal av landets cirka 150 elnätsföretag har redan infört effekttaxa och vid årsskiftet sällar sig Ellevio till denna skara. En halv miljon av företagets kunder (samtliga utom lägenhetskunder) får då en ny komponent på elräkningen: en effekttaxa som baseras på ett snitt av de tre högsta effekttopparna under den senaste månaden. I gengäld sänks den rörliga delen av elnätsnotan som baseras på den totala elanvändningen.
– Den primära anledningen är att vi kommer fördubbla elkonsumtionen till 2045 och då måste vi använda elnätet smartare och sprida ut konsumtionen över tid. Sedan måste vi ju också följa föreskrifterna från Ei, säger David Bjurhall, chef för pris- och regleringsfrågor på Ellevio.
Ellevio har sneglat på en del av de effekttraiffer som finns på marknaden när de utvecklat sin modell. Men utformningen är en balansgång.
– Å ena sidan kan man skapa ingenjörsmässiga tariffer men de blir ofta väldigt svåra att förstå för kunden. Därför har vi gått åt andra hållet och försökt skapa ett enkelt upplägg som alla kan ta till sig, säger David Bjurhall.
För att få fler att skjuta på elanvändningen inför Ellevio nu halva priset på effekt mellan kl 22 och 06. Det är ett sätt att få fler elbilsägare att ladda bilen under natten. Laddar men med 10 kW då så räknas det som 5 kW, halva priset alltså.
– På natten är det ett markant minskat effektuttag. Kan vi skjuta mer av elanvändningen till dessa tider är det väldigt bra – vi har jättestora marginaler i elnätet under natten.
Men vore det inte ett mer effektivt och transparent att införa dynamiska elnätspriser som följer de faktiska effekttopparna?
– Ja, rent ingenjörsmässigt vore det att föredra. Men jag tror att vi skulle få väldigt upprörda kunder. Det skulle slå hårt och upplevas som komplext tror jag. Många är inte så jätteintresserade av att titta på priserna på effekt. Men i framtiden när kunderna är ännu mer digitala kanske det kan bli aktuellt, säger David Bjurhall.
Hur den nya tariffen kommer påverka elkunderna är svårt att svara på generellt menar David Bjurhall.
– Men vinnarna kommer nog vara de som har ett ganska jämnt uttag. Medan de som konsumerat ganska lite totalt sett men mer under några få tillfällen får en högre kostnad. Vi hoppas att det här kan skapa incitament till ett förändrat beteende.
Det blir lite mer komplicerat för elanvändarna, men det måste vi lära oss att leva med. Fortsätter vi som förut kommer vi bygga onödigt mycket elnät.
Ellevio har testat systemet i ett pilotprojekt och där kunde man se att kunderna totalt sett minskade effektuttaget med 3-5 procent i snitt.
– Pilotförsöket gav oss också bra input från kunderna. Det var tack vare den som vi lade till rabatten på effektuttaget under natten. ”Ni måste ge oss ett verktyg att minska effekten” sa kunderna, vilket vi tog intryck av.
Under den senaste veckan har Ellevio börjat kommunicera prisförändringen i sina olika kanaler. På webben finns ett verktyg där alla elkunder kan jamföra hur priset i januari 2025 kommer att bli om de konsumerar på samma sätt som i januari 2024.
– Jag testade detta på mig själv och kunde då genast konstatera att jag måste förändra mitt beteende. Jag har bara använt min laddbox (11 kV) nån gång då och då på dagen – men i fortsättningen ska jag ladda på natten, säger David Bjurhall.
– Det blir lite mer komplicerat för elanvändarna, men det måste vi lära oss att leva med. Fortsätter vi som förut kommer vi bygga onödigt mycket elnät.
Johan Wickström