Trots att Sverige har ett väldigt stort behov av ny el under kommande decennier går det trögt för vindkraftsbranschen. Under första halvåret 2024 stoppades 12 av 16 aktuella projekt om landbaserad vindkraft (75 procent) av det kommunala vetot. Det är en ännu högre andel än tidigare – 66 procent av projekten stoppades åren 2020–2023.
Av de fyra projekt som kommunerna tillstyrkte stoppade Försvarsmakten tre. Det innebär att bara ett projekt av 16 kunde gå vidare i tillståndsprövningen, nämligen Storåsen i Ånge (där RES ska bygga 24 verk). Men totalt 194 verk stoppades alltså.
– Det är allvarligt att så mycket möjlig ny svensk elproduktion stoppas när utbyggnaden behöver öka kraftigt. Regeringen har möjligheten att förändra förutsättningarna genom att snabbt genomföra förslag som stärker rättssäkerheten och ger incitament till kommuner och närboende som bidrar till Sveriges elektrifiering, säger Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi
Låga ekonomiska incitament
Rapporten visar även att ingen av de elva ansökningar om vindkraftsprojekt som avgjordes slutligt under första halvåret 2024 fick tillstånd. Ansökningarna gällde tio landbaserade vindkraftsprojekt och ett i territorialhavet. Det kommunala vetot stoppade sex av dessa ansökningar, försvarsmakten stoppade två och två stopp var relaterade till örnar. De elva projekten hade kunnat producera ca 16,7 TWh, drygt 10 procent av Sveriges nuvarande elanvändning.
En anledning att många kommuner säger nej handlar om låga ekonomiska incitament. Ett exempel är Smedjebackens kommun som är inblandat i två av de tolv avslagen under första halvåret. I sitt avslag skriver dess kommunstyrelse: ”Kommunen är positiva till att bidra till vindkraftsutbyggnad. Kommunen vill dock inte tillstyrka något ytterligare projekt innan det finns en modell för ersättning till lokalsamhället.”
På Energiföretagen är man bekymrad över det stora antalet avslag:
- Det här visar med all önskvärd tydlighet på behovet av lokala incitament och ett justerat veto som håller igenom hela processen. Vi saknar också det tydliga politiska ledarskapet för vindkraftsutbyggnaden - det är upp till bevis för regeringen, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraftsfrågor på Energiföretagen.
Dock finns det fler ansökningar i pipen. I slutet av juni fanns det 43 ansökningar (781 verk) i tillståndsprövning som ännu inte avgjorts.
Läs rapporten.
Johan Wickström