Veckans besked från Northvolt att de säger upp 1 600 personer kom som en kalldusch för många. Bakgrunden är att företaget inte fått upp farten på sin batteriproduktion kombinerat med en tuffare makroekonomisk miljö för investeringar.
Vid huvudanläggningen i Skellefteå kommer 1 000 personer att sägas upp utöver ytterligare totalt 600 personer i Västerås och Stockholm. Företaget kommer nu prioritera att få upp kapaciteten i sin första anläggning, Northvolt One (16 GWh), snarare än att fortsätta skala upp med ytterligare produktionsenheter i Skellefteå.
Enligt Skellefteå Krafts vd Joachim Nordin är beskedet inte så dramatiskt.
– Det är naturligtvis tråkigt då det drabbar så många människor. Men det är inte så märkligt att ett företag som behöver mycket kapital behöver skära i kostnaderna i den ekonomiska läge vi befinner oss i med höga räntor och dålig fart på ekonomin, säger Joachim Nordin.
Dåligt signalvärde
Han tillägger att man behöver sätta siffrorna i ett större perspektiv.
– I början var planen att det skulle bli runt 2 200 jobb på Northvolt. Nu är det 2800 personer kvar på företaget – efter denna uppsägning. De kanske har haft lite för bråttom när de skalat upp så snabbt.
Men det som påverkar mest är nog signalvärdet som det sänder ut – att den gröna omställningen går långsammare än planerat.
Hur kommer det påverka Skellefteå Kraft?
– Det är klart att det är en stor kund till oss och de kommer förbruka mindre el och värme än planerat. Men det som påverkar mest är nog signalvärdet som det sänder ut– att den gröna omställningen går långsammare än planerat. Saktar det in för mycket så påverkar det ju alla elproducenter i Sverige i förlängningen, säger Joachim Nordin.
När det gäller konsekvenserna för Skellefteåregionen i stort vill Joachim Nordin mildra oron.
–Det är självklart att det påverkar Skellefteå men man överskattar nog vikten av det. Det pågår väldigt många andra projekt i regionen. Vi själva planerar till exempel för ett industriellt kluster med bland annat sikte på elektrobränslen. I full skala är det projektet en större energiförbrukare än Northvolt, säger Joachim Nordin.
Viktigt att klara den globala konkurrensen
Västerbotten har idag lägst arbetslöshet i landet och arbetsgivare här har ofta påtalat att det är svårt att rekrytera teknisk kompetens.
– Jag hoppas att Västerbotten kan behålla mycket av den personal på Northvolt som kommer från andra länder. Men vi måste agera snabbt. De som kommer från länder utanför EU har bara tre månader på sig att få nytt jobb innan deras visum går ut.
Hur ser du på andra energiprojekt som stoppats eller skjutits upp, till exempel när Örsted lade ner sin elektrobränslesatsning i Örnsköldsvik?
– Man måste se varje projekt för sig och värdera det utifrån sina egna förutsättningar, man ska inte bunta ihop dem. Det är otroligt viktigt att de gröna industrisatsningarna klarar den globala konkurrensen. Och då måste vi se till att de bygger på våra styrkor: fossilfri och billig el och symbiosen med fjärrvärme och övriga industrier där man kan använda restprodukter i olika processer.
Här har Sverige stora möjligheter, menar Joachim Nordin.
– Jag är jätteoptimist kring att Sverige kan bli en stor industrination om vi sköter korten rätt. Men här tycker jag att regeringen borde sända tydligare signaler i den riktningen. Nu ser man ut att bromsa klimatarbetet. Sverige borde vara betydligt mer offensiva i omställningsarbetet, säger Joachim Nordin.
För Northvolts del gäller det nu att få upp produktionstakten. Och enligt en intervju nyligen i nyhetsbyrån Bloomberg har företaget trefaldigat sin produktion under året och är nu uppe i 60 000 enheter i veckan, med målet att nå upp till 100 000 enheter.
Johan Wickström