I den senaste Nils Holgersson-undersökningen, som presenterades den 18 september, framkommer att fjärrvärmepriserna mellan 2023 och 2024 ökade med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. En bidragande orsak till de ökade fjärrvärmepriserna är de kraftigt ökade biobränslepriserna.
Bränslet står för omkring hälften av kostnaderna för ett typiskt energibolags fjärrvärmeverksamhet och en stor andel har biobränsle som huvudsakligt bränsle. Historiskt har biobränslepriserna varit förhållandevis stabila, men till följd av framför allt Rysslands invasion av Ukraina gick priserna under fjolåret upp med 60–100 procent. Priserna fortsätter i år att vara på höga nivåer och har ökat ytterligare sedan 2023.
– De flesta fjärrvärmebolag har ettåriga bränsleavtal och när då priserna kraftigt går upp så blir det ju väldigt kännbart, säger Peter Blomqvist, bränsleanalytiker på Profu.
Bränslebrist efter Ukrainakriget
Orsaken till den kraftiga prisuppgången på biobränsle är att invasionen av Ukraina ledde till bränslebrist. Ryssland och Ukraina står normalt för ungefär 30 procent av världsmarknaden vad gäller biobränsle. När länder som importerar mycket bränsle inte längre kunde handla från dessa länder har konkurrensen om biobränslet ökat och flera länder köper i större utsträckning biobränsle från Sverige. Det i sin tur har lett till ökade priser för de svenska fjärrvärmeföretagen som till stor del köper biobränslet från Sverige.
Fjärrvärmebolag gjorde prishöjningar förra året, men samtidigt ville flera av dem höja så lite som möjligt trots att deras egna kostnader hade ökat rejält.
Samtidigt finns det skyddsåtgärder som LULUCF (en EU-lag om markanvändning) som begränsar skogsbruket och därmed minskar utbudet på virke och därmed biobränsle. Därtill har EU successivt höjt sina klimatmål till 2030, vilket påskyndar omställningen till förnybart och har ökad behovet av biobränsle i många europeiska länder.
– Det finns en ökad efterfrågan på svenskt biobränsle. Dessutom är den svenska kronan svag i förhållande till euron, så köpstyrkan är starkare hos andra EU-länder än hos svenska biobränslekunder, säger Peter Blomqvist.
– Fjärrvärmebolag gjorde prishöjningar förra året, men samtidigt ville flera av dem höja så lite som möjligt trots att deras egna kostnader hade ökat rejält. Det gjorde att många bolag tog en del av de höga kostnaderna på sitt eget resultat, men det kan man ju inte göra under en längre period och vi ser nu att allt fler bolag tvingas ta ut en större del av de ökade kostnaderna genom att höja fjärrvärmepriserna, säger han vidare.
Ökat pris även på RT-flis
Tidigare har fjärrvärmebolag delvis kunnat ersätta biobränsle med alternativ, som med RT-flis som huvudsakligen består av utsorterat bygg- och rivningsavfall av trä, men med en lågkonjunktur med en betydligt lägre byggtakt så har även priserna på RT-flis ökat.
– Det fjärrvärmebolagen främst gjort tidigare för att minska sin sårbarhet kring bränslepriser är att vara flexibla och kunna byta bränslen om något bränsle kraftigt ökar i pris, men just nu stiger priserna på alla bränslen så nu hjälper det inte mycket att byta bränsle, säger Peter Blomqvist och fortsätter:
– Det fjärrvärmebolagen istället nu gör att titta alternativ som att hitta spillvärmesamarbeten, men det tar ju tid att få till en sådan lösning. Det kan också handla om att komplettera med elpannor och värmepump när elpriserna är lägre än bränslepriserna.
Många bolag letar efter alternativ
Ytterligare åtgärder som en del energibolag har tillämpat är att minska elproduktionen i sina kraftvärmeverk när elpriserna är låga, eftersom den inte är lönsam när bränslepriserna är så höga.
– Det finns olika strategier beroende på energibolag och deras lokala förutsättningar, men det man kan generellt kan säga är att fjärrvärmeföretagen nu letar mycket mer efter att hitta alternativ till dyrt biobränsle. Att behöva höja fjärrvärmepriserna rejält urholkar ju konkurrenskraften till alternativen och det vill man ju undvika, så klart, säger Peter Blomqvist.
– Den största konkurrenten på värmemarknaden är värmepumpar, men där ser man också utmaningar med höga räntor som gör att investeringen blir dyrare. När elpriserna blev så höga 2022 var det ingen som ville ha en uppvärmning kopplad till elpriset och det har skapat en osäkerhet på marknaden. Så oavsett uppvärmningslösning är det en utmanande situation för många värmekunderna just nu.
Ann-Sofie Borglund