Under lång tid låg fjärrvärmepriset varit stabilt och ökat med i snitt 1,5-2 procent per år, men under 2023 bröts trenden då fjärrvärmepriserna steg med i snitt 8 procent. Det berodde främst på ökade bränslepriser i spåren av Ukrainakriget. Bränslet står för runt hälften av kostnaderna för ett typiskt fjärrvärmebolag
Det utmanande bränsleläget påverkar fortfarande fjärrvärmemarknaden på ett påtagligt sätt. Mellan 2023 och 2024 ökade fjärrvärmepriserna med 15,2 procent, enligt Nils Holgersson-rapporten, som årligen genomförs på uppdrag av en rad stora fastighetsägare.
I 79 kommuner har priset ökat med över 20 procent. Dessutom ökar skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner.
Skillnaden mellan den dyraste kommunen (1 517 kr/MWh) och den billigaste (662 kr/MWh) ligger på drygt 920 kronor i månaden för en typlägenhet. Medelvärdet för samtliga kommuner är 1121 kr/MWh.
Lägre prishöjningar i storstäderna
I storstäderna är höjningarna lägre än snittet: i Stockholm är det 12 procent och i Göteborg 9 procent medan Malmö bara ökat med en knapp procent.
– Fjärrvärmen är ofta ett bra och hållbart uppvärmningsalternativ men vi märker en oro för fjärrvärmens långsiktighet bland konsumenterna, inte minst i de mindre näten. Vi tror att det finns en stor risk att fjärrvärmebolagen prisar bort sig själva, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.
Priserna i rapporten baseras i stor utsträckning på Energiföretagens statistik, som presenterades under sommaren och som visar att priset på fjärrvärme ökat mer än på många år.
Då kommenterade Daniel Lundqvist, ansvarig för marknadsfrågor fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen, prisökningarna:
– Priset till kund har över lag inte alls ökat i paritet med de mycket stora kostnadsökningarna och många fjärrvärmeföretag har varit återhållsamma. Och eftersom priset på fjärrvärme bara ändras en gång per år borgar detta för en prisstabilitet för kunder som man inte hittar på någon annan energimarknad. Vi har stor förståelse för att prishöjningarna på många håll trots detta blir mycket kännbara för kunderna, säger Daniel Lundqvist.
Prishöjningarna i de fjärrvärmenät som ingår i Prisdialogen – där Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Energiföretagen samverkar – var lägre än snittet och landade på 9,8 procent i snitt under året.
Johan Wickström