Efter närmare åtta år på Northvolt tog Anton Ekeström steget över till Hitachi Energy vid årsskiftet. Han hade precis flyttat tillbaka till Stockholm efter åtta år i Skellefteå när Northvolts första varsel kom i september 2024, då företaget meddelade att de skulle säga upp 1 600 personer.
– Det var en otroligt tuff höst. Jag hade börjat se mig om efter andra jobb när Hitachi Energy hörde av sig och då fick jag ett erbjudande som var superkul, säger Anton Ekeström, som idag arbetar med affärsutveckling på Hitachi Energy i Västerås.
Anton Ekeström är en av ett 50-tal Northvoltanställda som gått över till Hitachi Energy sedan i höstas.
– Det har varit en fantastisk resa på Northvolt där jag har lärt mig oerhört mycket. Jag har varit med ända från powerpointstadiet fram till en fabrik som levererat sina första batterier. Vi har gjort oerhört mycket som inte riktigt kommit fram i medierapporteringen, säger Anton Ekeström.
Skillnaden mellan bolagen är inte så stor – jag har gått från AC till DC och nu tillbaka till AC.
Global marknad
Liksom Northvolt är Hitachi Energy ett företag som har siktet inställt på en globalt växande marknad i takt med den ökande elektrifieringen. Företaget är världsledande på högspänd likström, HVDC-teknik, som används för att föra över elen över längre sträckor med låga förluster. Och det har duggat tätt med mångmiljardordrar till företagets huvudkontor i Västerås under det senaste året.
För Anton Ekeström var dock steget inte så stort: det var på ABB (vars kraftelektronikdel Hitachi köpte 2020) som han började som trainee 2014. På ABB arbetade han med elkraftsinfrastruktur.
– Skillnaden mellan bolagen är inte så stor – jag har gått från AC till DC och nu tillbaka till AC. Här på Hitachi är det mer systemaffärer medan Northvolt är mer inriktat på standardiserade komponenter. Men det är ändå samma typer av frågeställningar.
Idag arbetar han primärt med energilagringsapplikationer på kraftelektroniksidan. I Hitachi Energys paketlösningar finns också olika former av batterilösningar.
– Jag tror att många på Northvolt har en kompetensprofil som kan matcha Hitachi Energys behov. Det handlar ju inte om personer som enbart kan batterier, utan de flesta har en bred ingenjörskompetens, säger Anton Ekeström.
Rekryteringsmässa i Skellefteå
Och den insikten har Hitachi Energy tagit fasta på. Redan efter Northvolts varsel i höstas började de båda bolagen samarbeta på ett mer strukturerat sätt. Hitachi Energy är också en av aktörerna bakom Beredskapslyftet, där 18 olika företag, myndigheter och organisationer samlats för att matcha kompetens från Northvolt (se faktaruta).
– Vi hörde av oss direkt till Northvolt och frågade om vi kunde samarbeta. Vi hade en rekryteringsmässa i Skellefteå och skapade ett snabbspår för ansökningar. Hittills har vi fått in närmare 600 ansökningar, säger Martin Sangve HR-direktör på Hitachi Energy.
Drygt 50 av dessa har nu anställts, men många andra ligger kvar i rekryteringsloopen för eventuella anställningar längre fram.
– Det vi främst söker är ingenjörer inom olika områden – projektledning, konstruktion, kontroll och skyddssystem samt kvalitet. Och många på Northvolt har ingenjörskompetens, även om de generellt kanske är lite tyngre på kemisidan, säger Martin Sangve.
Vi har ett bra söktryck. Hittills i år har vi anställt 380 personer och ligger i fas.
– Men vi behöver också andra typer av kompetens, inom till exempel ekomomi, HR och inköp. Och vi kommer också behöva anställa fler arbetare i produktionen.
Rekryterat tusentals personer
Hitachi Energy är inne i en kraftig expansionsfas och har rekryterat närmare 3 000 personer de senaste tre åren. Och siktet högt: totalt 8 000 personer i den svenska verksamheten är målet.
– Vi har ett bra söktryck. Hittills i år har vi anställt 380 personer och ligger i fas. Vi anställer även en hel del personer med internationell bakgrund och det har många på Northvolt. Vi har inte råd att välja bort den arbetskraften, säger Martin Sangve.
– Mångfald är en styrka. Vi satsar även på att få in fler kvinnor i verksamheten. Idag anställer vi ca 37 procent kvinnor men siktar högre.
Beredskapslyftet stöttar kompetens från Northvolt
Hitachi Energy är en av aktörerna som står bakom Beredskapslyftet, som syftar till att snabbt matcha arbetstagare från Northvolt med olika företag. Det är en ideell förening med 18 olika partners som gör en första screening av kandidaterna och håller ett inledande möte med ett urval.
Projektet pågår fram till sommaren, med särskilt fokus på att hjälpa tredjelandsmedborgare som bara har 90 dagar på sig att hitta nytt jobb.
Läs mer på beredskapslyftet.se
Johan Wickström