Att få fler personer att söka till energijobb är en viktig uppgift för de flesta branschföretag med tanke på den kommande efterfrågan på kompetens. Ett sätt är att öka antalet praktikplatser, som en väg in till fast arbete.
På Göteborg Energi erbjuder man praktikantplatser både på gymnasienivå och högskole- och universitetsnivå. Genom nära samarbeten med utbildningsaktörer på olika nivåer kan företaget vara med och påverka hur utbildningarna läggs upp.
– Genom att ta emot praktikanter kan vi bidra med våra erfarenheter om vad branschen behöver för kompetens och vi kan i vissa fall vara med och påverka innehållet på utbildningarna så att de motsvarar kompetensbehovet, säger Elin Ljungsberg, som är HR-administratör på Göteborg Energi.
– Att ta emot praktikanter är en viktig del i Göteborg Energis långsiktiga kompetensförsörjning och rekryteringsstrategi.
– Vi upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens på flera områden inom företaget och ser praktikplatser och samarbete med skolor som en viktig del för att kunna möta framtidens kompetensbehov, säger Elin Ljungsberg.
Under 2024 tog Göteborg Energi emot 40 praktikanter, varav fem fick anställning direkt efter sin praktikperiod.
Intern utbildningsdag
Under de tre senaste åren har företaget anordnat en intern utbildningsdag för anställda som vill prova på att vara handledare till praktikanter. Målet är att inspirera de anställda att bli handledare och ge dem de verktyg de behöver för att känna sig trygga i handledarrollen.
– Många berättar att de känner det lite som en boost att gå den här utbildningen. Vi vill att handledarna ska känna sig trygga i den här rollen och ha kunskap om hur de gör ett bra upplägg för olika typer av praktikanter, säger Elin Ljungsberg.
– Att vara handledare är ett bra sätt att prova på sin ledarförmåga och det ger också en möjlighet till kompetensutveckling. Av de som ställt upp som handledare vill de allra flesta göra det igen, säger Elin Ljungsberg som själv varit handledare för flera praktikanter:
– Jag tycker att det har varit otroligt givande att vara handledare. När man ska visa och lära ut vad jobbet går ut på får man många frågor om varför vi gör på det här sättet eller hur det fungerar egentligen. Det gör att man får tänka till och faktiskt kommer på nya sätt att hantera arbetsuppgifter. Jag känner att det verkligen har påverkat min egen utveckling på jobbet.
Det som är viktigt, tror Elin Ljungsberg, är att den som väljer att bli handledare också tar hjälp av sina närmaste kollegor. Även om handledaren är huvudansvarig för praktikanten är det till stor hjälp om kollegorna kan bistå med att till exempel ta med praktikanten på lämpliga möten, studiebesök eller liknande.
Genom att ta emot praktikanter kan vi bidra med våra erfarenheter om vad branschen behöver för kompetens och vi kan i vissa fall vara med och påverka innehållet på utbildningarna.
Bra att ge ett större projekt
Har man en gång ställt upp som handledare är det lättare att ställa upp nästa gång, säger Elin Ljungsberg:
– Det handlar om att våga första gången, nästa gång kan du återanvända det upplägg du gjort för praktikantperioden. Vi vet ju även vilken utbildningsbakgrund som praktikanterna har med sig från skolan och det gör att du kan anpassa upplägget efter den.
Elin Ljungsberg tipsar om att ge praktikanter ett lite större projekt som de kan jobba med när det uppstår ”luckor” i arbetet under dagarna. Som praktikant vet man då alltid vad man ska göra, och det skapar en känsla av att man inte bara sitter av tiden.
– Det kan handla om att utreda en speciell fråga eller ett system eller kanske anordna ett webbinarium. Det är viktigt att praktikanten känner att hen bidrar till verksamheten. Många av de här projekten har också visat sig vara till stor nytta för oss, säger Elin Ljungsberg.
Det finns två olika sätt som Göteborg Energi får kontakt med praktikanter, dels genom utbildningsledare på skolor och lärosäten, dels via studentmailen på Göteborg Energis hemsida.
– Det är många som vill praktisera hos oss. Jag tar emot förfrågningarna och skickar dem sedan vidare ut i verksamheten där kompetensen kan passa in. Det är också många som vill göra exjobb och sommarjobba hos oss också. Alla som vill bli praktikanter, sommarjobbare eller göra ex-jobb på Göteborg Energi genomgår en intervju, säger Elin Ljungsberg,.
– Det är viktigt med intervjuerna. Det gör att vi får en bild av personen ifråga och att den som söker får en bild av hur vi jobbar på Göteborg Energi. Det är också viktigt att stämma av praktikantens förväntningar på oss och tvärtom.
Med rätt inriktning på praktikprogrammet kan det spela en stor roll i företagets rekrytering av viktig kompetens.
Tips till andra företag
Det är många som har börjat sin karriär på Göteborg Energi som student, genom praktik, sommarjobb eller exjobb, och sedan fått en anställning efter avslutad utbildning. Elin Ljungsberg är en av dem:
– Jag gick Arbetsvetarprogrammet på Göteborgs universitet och gjorde en tio veckors praktik på HR-avdelningen här på Göteborg Energi, därefter skrev jag mitt exjobb och sommarjobbade på Göteborg Energi. Sedan arbetade jag en period (9 månader) på ett annat företag innan jag kom tillbaka, vilket var ett självklart val!
Har du några tips till de företag som ännu inte tar emot praktikanter?
– Inspirera medarbetare att se det som en form av personlig utveckling och kompetenshöjare att vara handledare. Involvera hela arbetsgruppen kring praktikanten och tänk på att praktikanter kan bidra i arbetsuppgifter som är viktiga men som inte alltid hinner prioriteras. Med rätt inriktning på praktikprogrammet kan det spela en stor roll i företagets rekrytering av viktig kompetens.
Marie Kofod-Hansen