I Sverige finns sedan 1930-talet en virkesmätningslag. Syftet med lagen är att ge säljare och köpare likvärdiga möjligheter att bedöma om ersättningen för virket är korrekt. Lagstiftningen ska bidra till en trovärdig och väl fungerande virkesmarknad.
Det medlemsägda företaget Biometria, där 290 företag ingår, har i uppdrag att med virkesmätningen som grund kvalitetssäkra skogsnäringens affärer. Nu går Biometria över till VIOL 3, efterträdaren till virkesredovisningssystemet VIOL 2, vilket kommer leda till att många aktörer behöver lära sig nya sätt att jobba med skogsråvara.
Modern plattform
Det nya systemet bygger på en modern plattform som är säkrare och mer användarvänlig. Det är inte en uppgradering av VIOL 2, utan ett helt nytt system.
– Målet är att VIOL 3 ska leda till en bättre samverkan mellan olika aktörer. Det nya systemet kommer att öka transparensen eftersom flera aktörer kommer att vara synliga i systemet, säger Karin Hjern, chef för leveransområde Forest Storm på Biometria.
VIOL 2 kommer rulla på parallellt i början, men på sikt kommer Biometria inte att kunna ge support i det längre.
– Vi kommer ha båda systemen uppe under en kort period. Det kommer att bli en relativt snabb övergång och det är viktigt att man är redo för det nya systemet, säger Jill Parling, försäljningschef på Biometria.
Nya villkor för mottagande av bränsle
För den som är ansvarig för bränsleinköp på ett fjärrvärmeverk kommer VIOL 3 innebära en rad förändringar. För det första förändras villkoren för den så kallade mätplatsen, alltså där bränslet tas emot på fjärrvärmeverket. Ett nytt mätplatssystem genomförs som gör att vågar och annan utrustning måste anpassas.
Hela kedjan för bränsleaffären kommer att förändras, från hur man beställer bränsle till hur man tar emot det.
VIOL 3 är molnbaserat vilket innebär att de förarterminaler som funnits på mätplatsen inte kommer att användas längre. Det leder till att chaufförerna måste ha tillgång till en laptop eller surfplatta när de lämnar av bränslet. Vidare måste mätplatsen ha tillgång till skrivare och eventuell annan utrustning för exempelvis mätkvitto eller torrhaltsprover. Om mätplatsen inte är förberedd för de krav som ställs i VIOL 3 kan fjärrvärmeverket inte längre ta emot bränsle.
Hela värdekedjan förändras
Det blir också stora förändringar för den som är inköpare, berättar Jill Parling:
– Hela kedjan för bränsleaffären kommer att förändras, från hur man beställer bränsle, till hur man tar emot det. Redovisningstjänsten blir helt ny och vi har också en ny prismodell för hur Biometria tar betalt för sina tjänster. Det är en stor skillnad mot hur det ser ut idag och det är viktigt att så snart som möjligt att sätta sig in i vilka krav som ställs på den som ska köpa eller sälja skoglig råvara.
Tror ni att energisektorn är redo för den här stora förändringen?
– Jag tror att många är väl förberedda, framför allt de stora företagen, men jag tror också att det finns ett antal företag som kanske inte har insett hur omvälvande den här förändringen är. Det finns företag som nog har upplevt att de har rullat på lite vid sidan av. Det kommer bli omöjligt med det nya systemet. Ska man köpa in bränsle så måste man vara en aktiv del av VIOL 3, säger Karin Hjern.
Checklistor för alla yrkeskategorier
På Biometrias hemsida finns detaljerade checklistor om hur VIOL 3 kommer att påverka olika yrkeskategorier. Där erbjuds också kurser online och man kan också ta del av kurserna samt inspelningar från Öppna möten i efterhand.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att finnas till hands med support och utbildning, men företagen ett stort eget ansvar att se till att de är väl förberedda inför övergången. Kontakta oss om det är svårt – vi är med och guidar och stöttar så långt vi kan. Det är en stor förändring och för att det ska fungera måste alla jobba tillsammans, säger Karin Hjern.
Marie Kofod-Hansen