Artificiell intelligens är en het fråga i energibranschen. På Öresundskraft i Helsingborg har man valt att storsatsa och ta ett samlat grepp på området sedan 2021. Bakom satsningen står bland andra Jenny Gustavsson, chef inom digitalisering och affärsutveckling på bolaget.
– Vi började med en kartläggning av hur Öresundskraft kunde bli mer datadrivet. Alltså vad som krävs för att mer strukturerat kunna samla in, lagra och analysera data. Att bli mer datadrivna är bra av många skäl, men är också nödvändigt för att få ut full nytta av AI, säger Jenny Gustavsson.
Öresundskraft insåg snabbt att den data som de behövde fanns utspridd i olika isolerade system, vilket försvårade möjligheten att göra avancerade dataanalyser eller använda AI. Det första steget blev att påbörja centralisering av data från olika källsystem för att möjliggöra analys.
Skapade särskilt beslutsforum
Man skapade även tidigt ett särskilt beslutsforum kring datahantering med bland andra informationsägare, säkerhetsansvarig och GDPR-ansvarig. På så sätt kunde man se till att den ofta känsliga datan användes ansvarsfullt. Man tog också det strategiska beslutet att i hög utsträckning bygga upp kompetens och infrastruktur in-house.
– Vi ville inte bli beroende av olika it-konsulter och inköpta standardsystem. Här skiljer vi oss kanske från en del energibolag, säger Jenny Gustavsson och fortsätter:
– Då vi i vår organisation nu har intern AI-kompetens och en bra helhetsbild av våra data och system blir det betydligt enklare att utveckla- och underhålla AI-lösningar.
Från att inte ha haft några anställda mjukvaruutvecklare alls har bolaget nu byggt ett team på 15 personer (av en total personalstyrka på cirka 450 medarbetare) som arbetar med bland annat integrationer, visualisering, dataanalys och AI.
– Det är naturligtvis en kostnad. Men vi tycker att vårt vägval lönar sig i längden, säger Jenny Gustavsson.
Många användningsområden
Med grundplattan på plats är bolaget nu i färd med att försöka utveckla AI-lösningar på en rad olika områden. Inom elnäts- och distributionsverksamheten vill man exempelvis använda prediktioner för att minska avbrott och optimera nätet. Ett exempel är inom fjärrvärmenätet där AI används för att ha koll på underhållet på rören, vilket bland annat ledde till att Öresundskraft i februari fick motta priset för Årets innovation av Helsingborgs stad.
Man tittar också på produktionsstyrning och möjligheten att med maskininlärning förutse underhållsbehov eller optimera driften. AI bedöms också ha god potential inom kundlösningar, särskilt för att hjälpa företag med hög energiförbrukning styra förbrukning och optimera kostnader.
– Det är inom dessa områden vi bedömer att de största pengarna finns. Vi kan förstås använda AI för mycket mer. Men vi börjar där vi kan tillföra mest värde, säger Jenny Gustavsson.
Vår tanke på sikt är att AI-verktyg kommer bli lika lätta och självklara att jobba med som Powerpoint.
Lättillgänglig AI för medarbetarna
Öresundskraft är även i färd med att göra AI-användning mer lättillgänglig för medarbetarna.
– Under 2025 satsar vi på att få våra medarbetare att börja experimentera med olika “generiska” AI-verktyg, som exempelvis MS Power Plattform. Vår tanke på sikt är att AI-verktyg kommer bli lika lätta och självklara att jobba med som Powerpoint. Så att medarbetarna kan effektivisera sin egen tid, minska mängden fel och därmed bli mindre frustrerade, säger Jenny Gustavsson.
– Vi håller också på att testa hur vi kan jobba med open source i en större skala, för att exempelvis kunna dela och samutveckla AI-lösningar mer med andra energibolag. Det skulle vara ett bra sätt att klara utmaningarna med det framtida elnätet och de juridiska krav som hela branschen träffas av.
Jenny Gustavssons tips till energiföretag som vill satsa på AI
1. Betrakta er data som en kärntillgång. Det är en av era viktigaste tillgångar och kommer bli ännu viktigare i framtiden.2. Se till att AI-arbetet sker systematiskt och är väl förankrat i organisationen, så att det inte bara blir ett antal isolerade projekt.3. AI-arbetet bör alltid kopplas till ledningsgruppen och bolagets långsiktiga strategi, och inbegripa nära samarbeten mellan medarbetare med många olika kompetenser: verksamhetexperter, innovationsansvariga samt inte minst it-avdelningen som kan bedöma om idéerna är rimliga och effektiva att genomföra.4. Börja i mindre skala, testa och iterera olika versioner. Skala sedan upp de lösningar som fungerar bäst. Ungefär som klassisk mjukvaruutveckling.
Linus Olin